Poprawa czasu na 6000m w miesiąc?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
phml
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55
Życiówka w maratonie: -

Nieprzeczytany post

Witam,
Jestem nowy więc proszę z góry o wyrozumiałość:)
Moje pytanie brzmi podobnie jak tytuł tematu, czy da się znacząco poprawić czas w 4 tygodnie na dystansie 6km? Biegam go teraz w czasie 30min, chciałbym przebiec mniej więcej w 26-27. Czy jest to w ogóle wykonalne, jeżeli jest to prosiłbym o konkretne wskazówki biegowe, krótkookresowe plany.
PKO
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bez problemu zrobisz to przy pomocy środków dopingujących lub biegnąc z górki, a jeżeli chcesz uczciwie to chyba nie trzeba cię pouczać, że uczciwie nic na tym świecie nie przychodzi łatwo i szybko.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
phml
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Okej, więc ambicje odkładam na bok i cisnę z normalnym planem:) Szybko rozwiałeś moje wątpliwości :P
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W końcu uczciwy względem siebie forumowicz. Zwykle pytanie tego typu z podobną odpowiedzią kończyły się kasowaniem postów z przekleństwami :), a tu proszę jestem zaskoczony. Zatem powodzenia
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Nani
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52min

Nieprzeczytany post

Jeżeli biegasz na treningach w 30min, to spokojnie na zawodach zrobisz to w 27min.
Po prostu biegaj właśnie według jakiegoś planu i spokojnie dasz radę to zrobić w 4tyg.
Awatar użytkownika
Ultimate_Runner
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 34:33

Nieprzeczytany post

phml pisze:Witam,
Moje pytanie brzmi podobnie jak tytuł tematu, czy da się znacząco poprawić czas w 4 tygodnie na dystansie 6km? Biegam go teraz w czasie 30min, chciałbym przebiec mniej więcej w 26-27. Czy jest to w ogóle wykonalne, jeżeli jest to prosiłbym o konkretne wskazówki biegowe, krótkookresowe plany.
Spokojnie dasz radę, jak to się mówi z "palcem w du.....". Biegaj kilka razy w tygodniu właśnie 6km, mierz sobie czas co trening, to będzie taka twoja motywacja, żeby biegać coraz to lepiej i bić swoje pierwsze rekordy na tym dystansie, dzięki temu już powinieneś w te 4 tygodnie dojść do 27 min. Ewentualnie możesz wrzucić jakieś metody powtórzeniowe typu 3x 2km w tempie na 26-27 min.
I jeszcze raz cię pocieszę, progresja na początku trenowania przychodzi błyskawicznie ! Ja właśnie na tym dystansie 6km byłem w stanie się poprawić z 25 min do 21 min w około 2-3 miechy ciężkiego treningu :D Przy poziomie 30min zajście do 27 potrwa dużo krócej, więc właśnie jakieś 3-4 tygodnie. Tak jak napisałem wyżej SKUP SIĘ NA BIEGANIU WŁAŚNIE TYCH 6KM I POBIJANIU WŁASNYCH CZASÓW NA TYM DYSTANSIE !! To świetna metoda treningu, a zwłaszcza na takim poziomie i jeżeli chodzi tylko i wyłącznie o zbicie czasu do 27min, ewentualnie tak jak mówię wrzuć raz w tygodniu 3x 2km tempem na 26 min z przerwą 4-5min np. !
Pozdrawiam
phml
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki bardzo za odpowiedzi, na pewno wskazówki wykorzystam w praktyce:)
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ultimate_Runner pisze:
phml pisze:Witam,
Spokojnie dasz radę, jak to się mówi z "palcem w du.....". Biegaj kilka razy w tygodniu właśnie 6km, mierz sobie czas co trening, to będzie taka twoja motywacja, żeby biegać coraz to lepiej i bić swoje pierwsze rekordy na tym dystansie, dzięki temu już powinieneś w te 4 tygodnie dojść do 27 min. Ewentualnie możesz wrzucić jakieś metody powtórzeniowe typu 3x 2km w tempie na 26-27 min.
I jeszcze raz cię pocieszę, progresja na początku trenowania przychodzi błyskawicznie ! Ja właśnie na tym dystansie 6km byłem w stanie się poprawić z 25 min do 21 min w około 2-3 miechy ciężkiego treningu :D Przy poziomie 30min zajście do 27 potrwa dużo krócej, więc właśnie jakieś 3-4 tygodnie. Tak jak napisałem wyżej SKUP SIĘ NA BIEGANIU WŁAŚNIE TYCH 6KM I POBIJANIU WŁASNYCH CZASÓW NA TYM DYSTANSIE !! To świetna metoda treningu, a zwłaszcza na takim poziomie i jeżeli chodzi tylko i wyłącznie o zbicie czasu do 27min, ewentualnie tak jak mówię wrzuć raz w tygodniu 3x 2km tempem na 26 min z przerwą 4-5min np. !
Pozdrawiam
Nie do końca tak to działa, ale oby się udało
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ