Drogi...

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ale tu masz wybór: albo cepujesz albo nie.
A bez chleba i cukru trudno się żyje. Bez paliwa też nawet jesli się nie tankuje. Tutaj jest ogromne lobby, które blokuje produkcje elektrycznych samochodów albo na wode (a takie juz jezdziły po tym świecie)
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
 właśnie dzięki mojemu umysłowi".
PKO
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ar2r pisze::) :) :)
Śmiech mnie ogarnia jak czytam te rzeczy!!!
O co Wam się rozchodzi?
Tak jest drogo, mi też jest drogo, ale nie sądzę żeby wysokość cen była zależna od rządu - z tego co sobie przypominam mamy wolny rynek, ok jest akcyza, podatki pośrednie - jeżeli myślicie, że jeżeli rząd zniósłby akcyzę np. na paliwo (nie wiem ile wynosi ceny np. 20%) to paliwo na stacjach staniałaby o 20% ??? Jeżeli ktoś tak myśli jest naiwniakiem jakich świat nie widział. Sądzę, że są układy i układziki między firmami w każdej branży i oni sobie ustalają ceny. Dlaczego jeden z drugim nie kandydują do sejmu jak mu tak źle? Nieźle zarobi, naprawi wszystko i jeszcze do tego pomnik mu postawią :)
Wiecie dlaczego żaden z Was tego nie zrobi ?
Bo Polak ma talent do pokazywania gdzie jest gówno, co jeden ma lepszy pomysł jak je posprzątać tylko nikt nie chce zakasać rękawów i wziąć się za sprzątanie!
Pozdrawiam
Co ty piszesz 100% ceny, paliwo kosztuje 2,80 bez akcyzy.

@Jarkovsky czyli demokracja w rękach Polaków to totalny burdel, to mogła już zostać komuna, jak się Polacy nauczą demokracji to będą gorsi od Hitlera.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
ar2r
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jarkovsky pisze:Gdybyśmy nie mieli narzutów odgórnych przykazów regulaminów przepisów

to nie tłumaczy wysokich cen - te narzuty są w całej unii ;)

Temat jest tak obszerny i skomplikowany, że od dawna teoria podaży i popytu jest tylko małym ułamkiem, który kształtuje cenę.
Jeszcze doleję oliwy do ognia :) :) :)
Janusz Korwin Mikke :) - strach Was oblatywał za każdym razem kiedy go słuchaliście od początku lat 90??? Wszystkie jego pomysły w mniejszym lub większym stopniu są realizowane. Całkiem inna sprawa jest taka, że ludziom brak świadomości wyborczej i odwagi. Mówią i myślą jedno, ale jak przychodzi do głosowania to poza PIS, PO i SLD świata nie widzą. Jedni mówią, że jest głupi bo ma muszkę a jeszcze inni mówią, że to jest stracony głos bo i tak nie wygra.
Jestem trochę ... inaczej do szkoły średniej chodziłem jak się działo w Polsce. Na godzinie wychowawczej zrobiliśmy sobie wybory. Trzeba było podać swój typ - wiadomo, ale można było podać też miejsce drugie. Na pierwszym miejscu był KLD miał chyba nie całe 30%, ale najciekawszy był wynik głosowania na drugą partię UPR dostał 70 %
:)
Nie dziwie się, że ludzie nie głosują na UPR - jest tam tylko Korwin Mikke i to bardzo kontrowersyjny. Tego się już nie dowiemy co by było gdyby UPR doszedł do władzy na początku lat 90.
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Póki co nikt lepszego od demokracji systemu nie wymyślił... Jak powiedział mi kiedys wysoko postawiony urzędnik państwowy: demokracja jest dobra dopóki to ja mam rację, a bede ja mieć bo 90% gabinetu jest w moich rękach. A socjalizm w niektórych aspektach jest uczciwszą doktryna tylko ludzie jakos nie umieją byc uczciwi.
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
ar2r
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Co ty piszesz 100% ceny, paliwo kosztuje 2,80 bez akcyzy.
Ziomek nie wiem ile jest akcyzy w paliwie "20%" było przykładowe, zeby pokazać , że akcyza w dół o 20 % to cena o tą część nie zmaleje, bo to za dobry kąsek dla handlarza paliwem
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ar2r pisze:
Jarkovsky pisze:Gdybyśmy nie mieli narzutów odgórnych przykazów regulaminów przepisów

to nie tłumaczy wysokich cen - te narzuty są w całej unii ;)

Temat jest tak obszerny i skomplikowany, że od dawna teoria podaży i popytu jest tylko małym ułamkiem, który kształtuje cenę.
.
Zgadza się dużo mechanizmów ma bezpośredni wpływ. Zauważ też że my w Unii jestesmy pionkami. Ustawy są krojone pod tych silnych. Zarobki nasze do naszych cen to jest chora sytuacja. A ankiety mówią że polacy nie zwalniają tempa jesli chodzi o zakupy. Pieniądz się niby kręci na rynku. Ale gdzies jest dziura że wiecej z portflela wypływa niż wpływa.
ar2r
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jarkovsky pisze:Zgadza się dużo mechanizmów ma bezpośredni wpływ. Zauważ też że my w Unii jestesmy pionkami. Ustawy są krojone pod tych silnych. Zarobki nasze do naszych cen to jest chora sytuacja. A ankiety mówią że polacy nie zwalniają tempa jesli chodzi o zakupy. Pieniądz się niby kręci na rynku. Ale gdzies jest dziura że wiecej z portflela wypływa niż wpływa.
I rozmowa zatoczyła piękny krąg - D E M O K R A C J A :) na siłę nas wcielono do Unii??? Sami sobie zgotowaliśmy ten los.
Uważam, że bez Unii nie bylibyśmy tu gdzie jesteśmy - tak jak piszesz jesteśmy cienkie bolki, ale lepiej być cienkim bolkiem w Unii niż poza nią. Norwegia - piękny kraj - wszystkie wskaźniki, warunki itd spełnia żeby być w Unii tylko po co im to? My niestety nie jesteśmy Norwegią i musimy nadstawiać tyłka
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ar2r pisze: Janusz Korwin Mikke :) - strach Was oblatywał za każdym razem kiedy go słuchaliście od początku lat 90??? Wszystkie jego pomysły w mniejszym lub większym stopniu są realizowane. Całkiem inna sprawa jest taka, że ludziom brak świadomości wyborczej i odwagi.
Hola..hola, nie zapędzaj się tak! Skąd wiesz co komu brakowało? Przykładowo ja od lat 90-tych zawsze głosowałem na JKM choć z góry wiedziałem jaki będzie wynik. Mimo tego chciałem być uczciwy do końca w swoich poglądach. Szanuję JKM jednak polityk z niego żaden. Nawet najlepsze pomysły trzeba jeszcze umieć przemycić na szerszy grunt :echech: Dziś media JKM przyprawiły taką gębę, że mało kto patrzy na niego poważnie.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2011, 22:32 przez wykastrowany kot, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ar2r pisze:
I rozmowa zatoczyła piękny krąg - D E M O K R A C J A :)
Demokracja jest najlepszym systemem dla ludzi w temacie, rozumiejących problemy na podobnym poziomie merytorycznym. Wtedy spełni ona swoje zadanie. Jeśli tego zabraknie staje się niebezpieczna i łatwo przez nią o manipulację. Wystarczy do tego TV albo prywatne "radio". JKM kiedyś pisał, że z demokracją jest tak: na jednej ulicy mieszka 1 święty i 3 pijaczków. W takiej demokracji święty nie ma szans
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
ar2r
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jumper pisze:Hola..hola, nie zapędzaj się tak! Skąd wiesz co komu brakowało? Przykładowo ja od lat 90-tych zawsze głosowałem na JKM choć z góry wiedziałem jaki będzie wynik. Mimo tego chciałem być uczciwy do końca w swoich poglądach. Szanuję JKM jednak polityk z niego żaden. Nawet najlepsze pomysły trzeba jeszcze umieć przemycić na szerszy grunt :echech: Dziś media JKM przyprawiły taką gębę, że mało kto patrzy na niego poważnie.
Fakt za szeroko powiedziałem i wszystkich do jednego wora - nie powinienem.
Czasy były takie, że ludzie chcieli trochę odpocząć od "rewolucji", a inna sprawa, że był postrzegany jako dziwak a nie jako ekscentryk ;)
Głosowałem na niego w nadziei, że będzie w koalicji rządzącej.
JKM kiedyś pisał, że z demokracją jest tak: na jednej ulicy mieszka 1 święty i 3 pijaczków. W takiej demokracji święty nie ma szans
Często przytacza i jest przytaczany ten przykład - demokracja nie jest idealnym układem, ale czy chcielibyśmy mieć radę starszych? Czym żyły by media wówczas? O czym my Polacy rozmawialibyśmy wówczas przy wódce :)
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

a fajek jaki drogi, eh...

a użalanie się, jaki fajek drogi, na forum biegowym...eh, to dopiero jest bezcenne.

ba, to jest nawet lepsze niż demokracja, pampersy i Korwin-Mikke w jednym worku (wątku?).

tylko co ja właściwie chciałem powiedzieć?
a. już wiem. o kanabinoidach, robiących karierę na głównej, chciałem.

otóż drodzy moi adwersarze, krytycy Państwa Polskiego, herbu Orzeł i tak dalej w koronie, pragnąłbym skromnie zauważyć, że takie bogu ducha winne konopie można w kraju szczęśliwie zanabyć bez akcyzy, (póki co, lament legalistów chcących płacić haracz coraz głośniejszy), ale tyż drogo, drożej coraz.

- no i nie wiem czy to dowodzi, że demokracja nie determinuje problemów ekonomicznych tak dalece, jak skłonni byśmy byli ją o to obwiniać; czy może wręcz przeciwnie - że struktury mafijne zajmujace się dystrybucją marihuany są głęboko demokratyczne.

ktoś mnie oświeci?
zdrówko
mastering the art of losing. even more.
ar2r
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze: pampersy i Korwin-Mikke w jednym worku (wątku?).
w końcu "melanż" :) - chyba dobrze rozumiem? Bo nie rozchodzi się o melanż ten co oczy po nim kolor błękitu przybierają?
kulawy pies pisze:tylko co ja właściwie chciałem powiedzieć?
a. już wiem. o kanabinoidach, robiących karierę na głównej, chciałem.
otóż drodzy moi adwersarze, krytycy Państwa Polskiego, herbu Orzeł i tak dalej w koronie, pragnąłbym skromnie zauważyć, że takie bogu ducha winne konopie można w kraju szczęśliwie zanabyć bez akcyzy, (póki co, lament legalistów chcących płacić haracz coraz głośniejszy), ale tyż drogo, drożej coraz.
- no i nie wiem czy to dowodzi, że demokracja nie determinuje problemów ekonomicznych tak dalece, jak skłonni byśmy byli ją o to obwiniać; czy może wręcz przeciwnie - że struktury mafijne zajmujace się dystrybucją marihuany są głęboko demokratyczne.
ktoś mnie oświeci?
zdrówko
Słuchanie Kazika jest zdrowe, jak i krytyka państwa Polskiego w stylu Kazika też jest na zdrowa ;)
Tylko trzeba zadać jedno pytanie - Jaka grupa będzie następna?
Na 1.09.2011 wchodzi w życie ustawa o legalizacji trawy - ok i co dalej.
Karki powiedzą, że chcą legalizacji burdeli - czyż nie są zdrowe i lecznicze nawet?
A państwo na to dobrze, ale my wam kolędę zalegalizować będziemy musieli - tą od księdza też przy okazji.
Już widzę w kolejce po swoje lekarzy, którzy żądają kas fiskalnych w swoich gabinetach, i minister Kopacz z wicepremierem Rostkowskim jak tłumaczą, że to nie potrzebna fatyga i niech sobie dalej ciułają na kolejnego mesia.
Nie zazdroszczę lekarzom - mogłem sam się uczyć (tak prościej) ale jak płacimy to płaćmy wszyscy :)

Gdyby na prawdę kiedyś zalegalizowano trawkę to aparat państwowy nałożyłby taką akcyze podatki itd. że byłby to towar luksusowy i chopcy z miasta dalej mieliby co robić.
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wogóle w złym kierunku poszła ta rozmowa. Nie tak to miało być. W dziale melanż jest też okreslona taka formuła: "...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem."
Więc koniec polityki i gospodarki.
JA widzę jak bieganie staje się coraz droższe :bum: Sprzęt, wpisowe itp. A pensje Polaków jakoś nie chca rosnoć :nienie:
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jumper pisze:
ar2r pisze:
I rozmowa zatoczyła piękny krąg - D E M O K R A C J A :)
Demokracja jest najlepszym systemem dla ludzi w temacie, rozumiejących problemy na podobnym poziomie merytorycznym. Wtedy spełni ona swoje zadanie. Jeśli tego zabraknie staje się niebezpieczna i łatwo przez nią o manipulację. Wystarczy do tego TV albo prywatne "radio". JKM kiedyś pisał, że z demokracją jest tak: na jednej ulicy mieszka 1 święty i 3 pijaczków. W takiej demokracji święty nie ma szans
Demokracja=Anarchia tylko pod inną nazwą, róbta co chceta byle kasiorę trzepać nie patrząc na nic. Zamiast szanować obywatela który płaci podatki to kopią go w zadek, taka władza to nie władza która nie pieści i nie tworzy dobrego i mocnego państwa, bogatego, a zarazem przyjaznego polakowi w którym mieszkało by się godnie i wygodnie, ciągle gdzieś to jest rozkradane i jesteśmy tego pozbawiani, mam nawet uczucie że bardziej jak za komuny. Każdego pijaczka można zmienić jeżeli istnieją warunki do produkcji pijaczków nie dziwię się że święty się jeszcze uchował bo ma pracę.

pozdro
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2011, 16:28 przez F@E, łącznie zmieniany 2 razy.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DEMOKRACJA= rządy spryciarzy, którzy potrafią zmanipulować nierozgarniętą większość głosującego społeczeństwa.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ