Jakie buty do betonu - bieganie po mieście
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich biegaczy. Jestem tu nowy, mieszkam w Krakowie, biegam 2-3 razy w tygodniu na dystansach powyżej 14km po mieście. Jest to 95% biegania po betonie. Proszę o nie komentowanie żebym biegał poza zabudowaniami, bo z pewnością tak w przyszłości będzie, ale na obecną chwilę biegam wieczorami i nie widzę opcji biegania w miejsca nie zaludnione.
Reasumując biegam do 50km tygodniowo po betonie/asfalcie i obecnie używam Kalenji Ekiden 100, ale przydałyby mi się bardziej "betonowe" buty. Mam 174cm wzrostu i 70kg wagi. Proszę o pomoc w wyborze obuwia. Stopa podczas biegania prosta bez żadnych zakrzywień w kostce (pronacji).
Pozdrawiam
Reasumując biegam do 50km tygodniowo po betonie/asfalcie i obecnie używam Kalenji Ekiden 100, ale przydałyby mi się bardziej "betonowe" buty. Mam 174cm wzrostu i 70kg wagi. Proszę o pomoc w wyborze obuwia. Stopa podczas biegania prosta bez żadnych zakrzywień w kostce (pronacji).
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
marek81 pisze:Jak na Ekideny i takie dystanse to całkiem nieźle.![]()
Pytanie, czego od nowych oczekujesz, co się kryje za "betonowe". Co ci nie pasuje w obecnych?
dzięki za szybką odpowiedź. oczekuje, że będą bardziej amortyzować, ponieważ po takim bieganiu tego samego dnia i następnego "czuję" stawy skokowe. Chciałbym, aby bardziej amortyzowały stopę i bardziej "miękko" mi się biegało. Biegam po twardym betonie (często są to te brzydkie, nierówne miejskie chodniki).
- marek81
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:32
Adidas
Asics
Puma
Reebok
Mizuno - masz ankietę na stronie - na koniec dostaniesz zalecane buty
Nike
Saucony
Trzeba przeglądać a potem iść do sklepu mierzyć. Jeśli będziesz miał pytania dotyczące porównania dwóch konkretnych butów to może znajdzie się ktoś kto miał oba i powie ci jakie ma wspomnienia.
Asics
Puma
Reebok
Mizuno - masz ankietę na stronie - na koniec dostaniesz zalecane buty
Nike
Saucony
Trzeba przeglądać a potem iść do sklepu mierzyć. Jeśli będziesz miał pytania dotyczące porównania dwóch konkretnych butów to może znajdzie się ktoś kto miał oba i powie ci jakie ma wspomnienia.

- marek81
- Zaprawiony W Bojach
-
- Rozgrzewający Się
Poniżej fota moich odcisków wodnych. Czy do moich stóp SNova będzie pasować?lubusz pisze:Adidas Supernova Glide.
Buty z zeszłego sezonu Glide 2 znajdziesz w cenie ok. 300-350 zł
Pozdrawiam.
http://img845.imageshack.us/i/dsc00011d.jpg
PS. Dzięki wszystkim za rady
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Powinna, ale bardziej miarodajne jest zdjęcie podeszwy zużytych butów do biegania.szenefe pisze:Poniżej fota moich odcisków wodnych. Czy do moich stóp SNova będzie pasować?lubusz pisze:Adidas Supernova Glide.
Pozdrawiam.
- marek81
- Zaprawiony W Bojach
Na podstawie fotki - tak. Ale Wysek wie co mówiszenefe pisze:Poniżej fota moich odcisków wodnych. Czy do moich stóp SNova będzie pasować?lubusz pisze:Adidas Supernova Glide.
Pozdrawiam.

-
- Rozgrzewający Się
http://img859.imageshack.us/g/dsc00012t.jpg/
Czy to Panowie Wam pomoże w ocenie? Nie robiłem wcześniej zdjęć butów więc jest mi ciężko określić jakie będą dla Was najlepsze...
Czy to Panowie Wam pomoże w ocenie? Nie robiłem wcześniej zdjęć butów więc jest mi ciężko określić jakie będą dla Was najlepsze...
-
- Zaprawiony W Bojach
Może Brooks Gliceryn. Buty z maksymalną amortyzacją idealne na asfalt?

Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
-
- Rozgrzewający Się
właśnie nie mam 100% pewności, czy jestem neutralny, ale biorąc pod uwagę to, że nie widzę u siebie typowo pro i supinacyjnych odchyleń oraz, że w młodości miałem płaskostopie - zakładam, że jestem neutralny. Jutro, albo w weekend odwiedzę parę sklepów z obuwiem sportowym i może mi pomogą.
dzięki i pozdrawiam
PS. Jakby ktoś słyszał o dobrej promocji na obuwie w Krakowie to proszę o info.
dzięki i pozdrawiam
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Po zdjęciach, które idealne nie są wnioskuje iż jesteś neutralny.szenefe pisze:właśnie nie mam 100% pewności, czy jestem neutralny, ale biorąc pod uwagę to, że nie widzę u siebie typowo pro i supinacyjnych odchyleń oraz, że w młodości miałem płaskostopie - zakładam, że jestem neutralny. Jutro, albo w weekend odwiedzę parę sklepów z obuwiem sportowym i może mi pomogą.
dzięki i pozdrawiam
Dla biegacza, który waży 70kg dobre będą:
- Asics Gel Stratus
- Mizuno Wave Rider
- Kalenji Kiprun 1000
- Saucony ProGrid Ride
- New Balance 620
- Nike Air Pegasus