Połowka i co dalej?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Witam
Biegam już od sierpnia. Udało mi się zredukować wage z 108 do 88kg (186cm). Zaczynałem od pumy, potem przygotowania do połówki przez 3 miesiace (planem dla początkujących). Połówka zaliczona na 2:10 i teraz szukam podpowiedzi co dalej? Chce przebiec maraton, będzie to albo Wrocław we wrześniu lub Poznań w październiku. Jednak to jeszcze sporo czas i pomyślałem że zdąże jeszcze poprawić PM przed wakacjami. Teraz pytanie do was: co teraz powinienem zrobić żeby przez powiedzmy miesiąc poprawić prędkość? Czy może szykowac się bezspośrednio do maratonu i ewentualnie połówke potraktować kontrolnie? Jakieś plany konkretne?
Biegam już od sierpnia. Udało mi się zredukować wage z 108 do 88kg (186cm). Zaczynałem od pumy, potem przygotowania do połówki przez 3 miesiace (planem dla początkujących). Połówka zaliczona na 2:10 i teraz szukam podpowiedzi co dalej? Chce przebiec maraton, będzie to albo Wrocław we wrześniu lub Poznań w październiku. Jednak to jeszcze sporo czas i pomyślałem że zdąże jeszcze poprawić PM przed wakacjami. Teraz pytanie do was: co teraz powinienem zrobić żeby przez powiedzmy miesiąc poprawić prędkość? Czy może szykowac się bezspośrednio do maratonu i ewentualnie połówke potraktować kontrolnie? Jakieś plany konkretne?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:43.00
- Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41
Duncan,
niestety nie podpowiem Ci, co zrobic. Ale chcialam OGROMNIE pogratulowac polowki
Piekny wynik!
niestety nie podpowiem Ci, co zrobic. Ale chcialam OGROMNIE pogratulowac polowki

-
- Stary Wyga
Ja się zbytnio nie znam, ale skoro to była Twoja pierwsza połówka to odpuść sobie starty póki co. Dojdź spokojnie do siebie, jakieś rozbiegania regeneracyjne, wybierz imprezę i ustaw pod nią trening. Nie ma co szaleć, nabiegać się jeszcze zdążysz. W Wolnym czasie możesz popracować nad techniką biegu.Duncan pisze:Witam
-
- Dyskutant
Pracę ktora wykonasz do maratonu spokojnie mozesz wykorzystac do startu w PM.W bezpośrednim okresie przed połówką po prostu wykonaj kilka treningo typowo pod połowkę ale myśl ciągle o maratonie skoro on ma być Twoim głownym celem.
-
- Stary Wyga
Zeby szybciej biegac trzeba biegac ,... szybciej 
Ustaw plan pod docelowy maraton z docelowym tempem dla Ciebie no np. 4:10
przyłóż sie do tempo run i do tych wszystkich przebiezek i szczegolnie podbiegow (no i dobrze duzo biegac po gorkach
)
PM jako test i zobaczysz zweryfikujesz tempo docelowe na maratonie.
T>

Ustaw plan pod docelowy maraton z docelowym tempem dla Ciebie no np. 4:10
przyłóż sie do tempo run i do tych wszystkich przebiezek i szczegolnie podbiegow (no i dobrze duzo biegac po gorkach

PM jako test i zobaczysz zweryfikujesz tempo docelowe na maratonie.

T>
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
pardita: dziękuje bardzo
Czyli harować do maratonu i przy okazji kontrolnie zrobić połówke? Tak patrze na kalendarz, czy dobrym pomysłem będzie połówka 29 sierpnia a potem Wrocław 11 września czy lepiej Poznań w październiku żeby była większa przerwa?

Czyli harować do maratonu i przy okazji kontrolnie zrobić połówke? Tak patrze na kalendarz, czy dobrym pomysłem będzie połówka 29 sierpnia a potem Wrocław 11 września czy lepiej Poznań w październiku żeby była większa przerwa?
-
- Stary Wyga
fachowcy niech sie odezwa. Ja ci moge powiedziec po moim krakowskim jak bylo . bieglem PM w Warszawie.Duncan pisze:pardita: dziękuje bardzo![]()
TYlut
-
- Stary Wyga
Dwa tygodnie powinny wystarczyć na regenerację.
Myślę, że dobrze byłoby żebyś zrobił jeszcze wcześniej kilka startów na krótszych dystansach, żeby złapać "doświadczenia startowego" - rozłożenie sił, bezpośrednia walka z rywalami itd. Kilka biegów takich od 5 do 10 km pewnie znajdziesz gdzieś w pobliżu. Na takie starty "docierające" nie musisz jakoś super szlifować formy, chodzi o doświadczenie, żeby uniknąć pewnych błędów w starcie docelowym. Ja na przykład długo jeszcze będę pamiętał mój trzeci start w zorganizowanej imprezie - najwięcej się wtedy nauczyłem, oczywiście na własnych błędach
Myślę, że dobrze byłoby żebyś zrobił jeszcze wcześniej kilka startów na krótszych dystansach, żeby złapać "doświadczenia startowego" - rozłożenie sił, bezpośrednia walka z rywalami itd. Kilka biegów takich od 5 do 10 km pewnie znajdziesz gdzieś w pobliżu. Na takie starty "docierające" nie musisz jakoś super szlifować formy, chodzi o doświadczenie, żeby uniknąć pewnych błędów w starcie docelowym. Ja na przykład długo jeszcze będę pamiętał mój trzeci start w zorganizowanej imprezie - najwięcej się wtedy nauczyłem, oczywiście na własnych błędach

- Buddy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:20
- Życiówka w maratonie: 2:47:38
Z powrotem do przedszkola
Zejście z wagą super, ale teraz naucz się szybciej biegać. Postartuj na 5-10-15km i na koniec sezonu znowu półmaraton, żeby sprawdzić postępy.
Masz identyczne parametry co mój kumpel. Schodził z identycznej wagi 107kg do 87kg obecnie w ciągu roku.
Teraz biega 40:20 na 10km i połówkę na treningu biegał w 1:37 we wrześniu 2010 - przy 4treningach i ok 40-50-60km w tygodniu w zależności od okresu treningowego i samopoczucia.
Przebiegłeś półmaraton - super i gratulacje.
Ale 2:10 nie powala. Bierz przykład z mojego kumpla i do roboty. Plany na w/w dystanse są w serwisie.
Zaczniesz biegać teraz pod maraton - zostaniesz wiecznym człapakiem i za kilka m-cy będziesz tu płakał "jak poprawić szybkość"

Zejście z wagą super, ale teraz naucz się szybciej biegać. Postartuj na 5-10-15km i na koniec sezonu znowu półmaraton, żeby sprawdzić postępy.
Masz identyczne parametry co mój kumpel. Schodził z identycznej wagi 107kg do 87kg obecnie w ciągu roku.
Teraz biega 40:20 na 10km i połówkę na treningu biegał w 1:37 we wrześniu 2010 - przy 4treningach i ok 40-50-60km w tygodniu w zależności od okresu treningowego i samopoczucia.
Przebiegłeś półmaraton - super i gratulacje.
Ale 2:10 nie powala. Bierz przykład z mojego kumpla i do roboty. Plany na w/w dystanse są w serwisie.
Zaczniesz biegać teraz pod maraton - zostaniesz wiecznym człapakiem i za kilka m-cy będziesz tu płakał "jak poprawić szybkość"

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
buddy: dzięki za szczerą odpowiedź. Przeglądałem te plany na 10km i często pojawiają się interwały np 6x1km w tempie 4:20. Jeżeli nie dam rady zrobić takim tempem to po prostu starać się jak najszybciej (będe zdychał) czy np. mogę zacząć od tempa 4:40 i starać się schodzić w miare możliwości?
- Buddy
- Zaprawiony W Bojach
Na głównej stronie serwisu masz kalkulator.Duncan pisze:buddy: dzięki za szczerą odpowiedź. Przeglądałem te plany na 10km i często pojawiają się interwały np 6x1km w tempie 4:20. Jeżeli nie dam rady zrobić takim tempem to po prostu starać się jak najszybciej (będe zdychał) czy np. mogę zacząć od tempa 4:40 i starać się schodzić w miare możliwości?
Wprowadź czas z połówki i dostaniesz tempa treningowe.
Postaraj się wystartować co 4tygodnie, najlepiej na dystansie zbliżonym do 10km i obserwuj postępy.
Wprowadzasz dane po starcie do kalkulatora i masz swój nowy poziom biegowy.
Nie trenuj życzeniowo pod określony czas, ale na podstawie ostatnio osiągniętego czasu na zawodach
Najbardziej miarodajny jest dystans 10km.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jakiś dziwny ten kalkulator, najwyższe tempo pokazała mi 5:12 przy 100% HRmax a ja zwykle na treningach biegam śr tempo 5:00-5:10, to chyba umrzec powinienem
- Buddy
- Zaprawiony W Bojach
To jak najszybciej wystartuj gdzieś na dychę i będzie wiadomo, gdzie stoisz. A na razie biegaj na czuja: masz dobry dzień to trochę mocniej, masz słabszy to lekki trucht, jakieś rytmy do tego i szafa gra. Pobiegniesz dychę to będziesz miał punkt wyjścia inaczej to wróżenie z fusów.Duncan pisze:Jakiś dziwny ten kalkulator, najwyższe tempo pokazała mi 5:12 przy 100% HRmax a ja zwykle na treningach biegam śr tempo 5:00-5:10, to chyba umrzec powinienem
-
- Stary Wyga
A jak długo na treningu utrzymujesz takie tempo?Duncan pisze:ja zwykle na treningach biegam śr tempo 5:00-5:10
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
maciej: to śr tempo i przeważnie biegne je cały trening (równe tempo), powiedzmy że 13km jestem w stanie to utrzymać, potem trochę wolniej ale nie przekraczam 5:30