Buty dla pronatora - zaszkodzą neutralowi lub suspinatorowi?

Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Groda pisze:Nie jestem jeszcze takim znawcą jak Wy ale coś napiszę. Wcześniej pisałem, że mam zamiar udać się na bieżnię w celu sprawdzenia jaką mam stopę. Okazało się, że neutralna z bardzo małą pronacją. Buty, które kupiłem okazyjnie w Dekatlonie oddałem. Dlaczego ? Chłopaki gdzie robiłem "badanie" powiedzieli, że można chociaż nie zawsze zrobić sobie krzywdę. Czyli jak ktoś ma neutralną to pronujący but po prostu ustawia stopę w nienaturalny dla Ciebie sposób. Czyli po prostu koryguje to, co nie powinien. To nawet ja laik zrozumiałem :) Mój samodzielny wniosek: tak więc wychodzi, że trzeba dobrać dokładnie buta albo najbezpieczniejszy but to neutralny. Nawet mając jakąś wadę neutralny nic nie pogorszy. Czytałem, że prawdziwi biegacze mając kłopoty z nogami zakładali zwykłe trampki i to był miód na ich stopy :)
Jest jedno ale do tego co powiedzieli Ci chłopaki w jakimś tam sklepie: (tak na chłopski rozum)
- jesteś neutralny: tak
- nie potrzebujesz dodatkowej stabilizacji (którą posiadają buty dla pronatorów)
Wniosek?
Buty nie mają co korygować/ustawiać ponieważ nie korzystasz z dodatkowego wsparcia. Ot cała filozofia.

Aczkolwiek jeżeli ktoś jest neutralny zaleca się buty dla neutralnego, bez wsparcia. Po co mieć coś z czego sie nie korzysta?
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
PKO
Awatar użytkownika
Groda
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
javai pisze:
Groda pisze: Czytałem, że prawdziwi biegacze mając kłopoty z nogami zakładali zwykłe trampki i to był miód na ich stopy :)
Czy ja jestem prawdziwym biegaczem bo próbuję biegać w trampkach?! Ale fakt jest taki, że w trampkach nie czuję kłucia w kolanie.
gorzej jak pograsz przez kilka dni po 60-90' na boisku w trampkach czy halówkach, to będzie wtedy problem
Myślałem, że rozmawiamy o bieganiu :)
Kopać piłkę a biegać to raczej różnica i to każdy wie :)
wysek pisze:
Jest jedno ale do tego co powiedzieli Ci chłopaki w jakimś tam sklepie: (tak na chłopski rozum)
- jesteś neutralny: tak
- nie potrzebujesz dodatkowej stabilizacji (którą posiadają buty dla pronatorów)
Wniosek?
Buty nie mają co korygować/ustawiać ponieważ nie korzystasz z dodatkowego wsparcia. Ot cała filozofia.

Aczkolwiek jeżeli ktoś jest neutralny zaleca się buty dla neutralnego, bez wsparcia. Po co mieć coś z czego sie nie korzysta?
Czyli jesteśmy tego samego zdania :)
Mój sposób na życie: http://grodagroda.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Groda
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
Groda pisze: Myślałem, że rozmawiamy o bieganiu :)
Kopać piłkę a biegać to raczej różnica i to każdy wie :)
a w piłce nożnej chyba się biega, przynajmniej ja biegam, a ty to nie wiem, może na bramce stoisz :hahaha: ale bramkarz też musi się ruszać choćby od słupka do słupka rzucić się :hejhej:
A jak grasz w piłkę i biegasz :) to kopiesz czasami takie okrągłe i turlające się po boisku.
Jeżeli tak to myślę, że buty do biegania od butów do gry w piłkę nożną powinny się różnić :)
A jak Ty myślisz ? ;)
Awatar użytkownika
Groda
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Santiago, Ty nie mów mi w czym grałeś tylko odpowiedz na pytanie, które zadałem :)
Bo tak prawdę mówiąc to nie wiem , o co Ci chodzi od momentu jak napisałeś. Cytuję: "gorzej jak pograsz przez kilka dni po 60-90' na boisku w trampkach czy halówkach, to będzie wtedy problem".
Jak rozumieć to zdanie w stosunku prowadzenia rozmowy na temat butów do biegania ?
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

doprawdy, dialogi jak z przedszkola, a wystarczy czytać ze zrozumieniem, a nie tylko pisać co się chce napisać :hej:
Awatar użytkownika
Groda
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:doprawdy, dialogi jak z przedszkola, a wystarczy czytać ze zrozumieniem, a nie tylko pisać co się chce napisać :hej:
Zgadzam się w 100%
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Santiago pisze: właśnie, możesz opisać ową kontuzję ??
Po prostu bolało tak, że nie mogłem biegać. Musiałem odpuścić na prawie 2 miesiące. Potem już bardziej uważnie dobierałem buty i nigdy nie miałem już takich problemów.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ