Kontuzja kolana.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Matidor pisze:To może jakaś podpowiedź kolego z Twojej strony odnośnie butów. Biegam po zdecydowanie twardej nawierzchni (asfalt + kostka brukowa). Waga ok 82 kg (teraz bez biegania pewnie +3 :)). Myślałem ze względów finansowych o Nike Vomero +5. W Outlecie są po 295,00 zł. :)
Dzięki za odpowiedź i ewentualne sugestie.
3 kwestie w wyborze butów:
- wygoda
- elastyczność (1. buty zegnij tak aby przód dotknął koniec, 2. skęt butów na boki... bok zewnętrzny idący do góry powinien dać radę dojść do pozycji prostopadłej do podeszwy, podłogi)
- cienka, PŁASKA podeszwa bez mostka

Oczywiście są inne wymagania: wzrost -100 to jest absolutne minimum na biegi długodystansowe. Powyżej tej granicy nie wolno pakować się w buty z systemami. Trzeba schudnąć i zacząć od razu od poprawnego biegania. Nienawidzę reklam mówiących, że 110kg ludzie mogą sobie pobiegać :ojnie: Może z początku będzie ok ale za rok, może dwa wszystko wychodzi. Piszę to na podstawie własnych doświadczeń: rwa kulszowa.

PS: Nie biegaj po bruku :oczko:
PKO
Matidor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Z postu wynika że najlepiej udać się do specjalistycznego sklepu z obuwiem dla biegaczy. I jakbyś jeszcze mógł wyjaśnić mi rafdę dotyczącą sprawdzania podeszwy buta a mianowicie:.." 2. skręt butów na boki... bok zewnętrzny idący do góry powinien dać radę dojść do pozycji prostopadłej do podeszwy, podłogi".
Dzięki
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Matidor pisze:Z postu wynika że najlepiej udać się do specjalistycznego sklepu z obuwiem dla biegaczy. I jakbyś jeszcze mógł wyjaśnić mi rafdę dotyczącą sprawdzania podeszwy buta a mianowicie:.." 2. skręt butów na boki... bok zewnętrzny idący do góry powinien dać radę dojść do pozycji prostopadłej do podeszwy, podłogi".
Dzięki

W specjalistycznym polecą Ci bajer za 500zł, który jest bardziej kolorwy niż biegowy. Masz swój rozum i nim się kieruj. Co do punktu 2... po prostu skręć go jak twister. Przy grubej amortyzowanej podeszwie z bajerami niewykonalne.
Matidor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Załapałem :). Dzięki. A Ty w jakim obuwiu biegasz? Wiem że to co Tobie nie musi odpowiadać ani pasować mi ale pytam z ciekawości.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na dzień dzisiejszy jest to: puma eutopia, nike free 3.0 i nike free everyday. Za niedługo rozbudowuję o nike free run+ czyli w dawnym nazewnictwie 5.0
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

[quote="thomekh
W specjalistycznym polecą Ci bajer za 500zł, który jest bardziej kolorwy niż biegowy.[/quote]
ja bym tak nie uogolniala, zawsze kupuje w specjalistacznym z viedeoanaliza i sprzedawca zawsze na poczatku przynosi przecenione. Pozatym kupujemy zawsze w jednym sklepie i sprzedawca juz nas zna i odrazu wie jaki but dla naszej nogi sie nadaje
Matidor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jaki rejon kraju i jaki sklep możesz polecić? Często podróżuję po Polsce i mogę zajrzeć tu i tam :)
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bawareczka pisze: ja bym tak nie uogolniala, zawsze kupuje w specjalistacznym z viedeoanaliza i sprzedawca zawsze na poczatku przynosi przecenione. Pozatym kupujemy zawsze w jednym sklepie i sprzedawca juz nas zna i odrazu wie jaki but dla naszej nogi sie nadaje
To Ty powinnaś wiedzieć a nie sprzedawca :taktak: Ok już się nie czepiam :ble:
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

niestety moj sklep jest w Passau na Bawarii ale zapraszam na zakupy do nas
thomekh pisze: To Ty powinnaś wiedzieć a nie sprzedawca :taktak: Ok już się nie czepiam :ble:

a po co ja mam sobie glowe takimi rzeczami zaprzatac skoro mam specjaliste pod reka.
szczasciak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
biegam od 3 miesięcy. Kilka dni dni temu dopadł mnie ból kolana, a dokładnie pod kolanem po wewnętrznej stronie nogi. Miejsce to jest opuchnięte. Powinnam dodać ze mam płaskostopie. Czy myślicie że płaskostopie wpływa na ból kolan. Kolana potwornie "skrzypią i trzeszczą" podczas klękania, wstawania z krzesła.
Staram się biegać po ścieżkach ziemnych lub asfalcie. Biegam dopiero 2.5-3 km dziennie(4 razy tygodniu).
Czy początkowa przygoda z bieganiem zawsze oznacza ból?
Awatar użytkownika
pil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:42:40
Życiówka w maratonie: 03:29:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

żadnych bólów być nie powinno - jeśli się pojawiają to jest coś nie tak - w twoim wypadku (gdybam) mogą to być nieodpowiednie buty, złe stawianie stopy, a może zbiegałaś z jakieś większej górki, wtedy kolana są bardzo obciążone..

jeśli opuchlizna nie schodzi to powinnaś udać się z tym do lekarza..

sam niedawno przechodziłem ból lewego kolana, ale opuchlizny nie miałem, dodam tylko, że dla uniknięcia kontuzji kolan warto wzmacniać czworogłowego
np. http://biegajznami.pl/pokaz.php?kg=34&idk=68&id=640
ale to dopiero po wyleczeniu.. powodzenia!
Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/pil00
szczasciak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuje za radę i ćwiczenia.

Wydaje się że bieganie to prosty sport, ze wystarczy tylko wyjść z domu.
wilczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Matidor pisze: Dziś dostałam zastrzyk zmiękczający a później 3 x Synocrom na wzmocnienie.
I jak po zastrzykach z Synocromu? Odczułeś jakąś różnicę.
Ja zastanawiam się nad tym zastrzykami z Synocromu (chondromalacja I/II) ale mnie ortopeda wyśmiał gdyż te dolegliwości kolana pochodzą z bocznego przyparcia rzepki i te zastrzyki wzmacniają tak...... ale sytuację finansową koncernów farmaceutycznych. Sam już nie wiem czy się decydować bo część ludzi ma po tych zastrzykach tzw "progres".
Ostatnio zmieniony 31 lip 2011, 13:54 przez wilczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Matidor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie pomogły :) Wziąłem trzy sztuki i po miesiącu znów mogę biegać. Co prawda nie tak często jak przed kontuzją ale 3- 4 razy w tygodniu daję radę. Ja osobiście polecam. Kosztowało mnie to około 450,00 zł.
wilczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

krzepiąca wiadomość :hahaha: . Mam zwrot podatku ze skarbówki (450zł) więc pewnie pójdzie ta kwota na zastrzyki.... choć wiem że w moim przypadku zastrzyk nie rozwiązuje do końca problemu. Ale czego nie chwyta się tonący.. :spoczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ