Kolego...kamilj pisze:Nie za bardzo rozumiem, o co ci chodzi? co "odwrotnie"? jeżeli możesz, pisz trochę bardziej gramatycznie i logicznie poprawnieRolli pisze:To chyba odwrotnie... ale nic dla poczatkujacych.kamilj pisze:Te informacje nie są sprzeczne, węglowodany są niezbędne do spalania tłuszczów. możesz biegać rano na czczo, jeżeli w poprzednim dniu zmagazynowałeś odpowiednią ilość węglowodanów.
(..)
Celem jest trening z wyczerpanymie zapasami glykogenow. Sniadanie nie wypelni glykogenow w miesniach, tylko szybko dostepnych glykogenow w watrobie, ktore potrzebuje twoj mozg, zeby znalesc droge powrotna do domu...![]()
Rolli
domyślam się, że chodziło ci o "GLIKOGEN"?
domyślam się, że chodziło ci o trening przemian tłuszczowych? bo jeżeli wyczerpiesz glikogen, to nic do maratonu nie wytrenujesz, żadnych przemian. no może tylko psychę, gdy będziesz szedł do domu zamiast biec..
a co to ma do początkujących? przecież każdy może próbować biegać rano na czczo, nie trzeba być do tego nie wiadomo jak wytrenowanym
To nie jest Forum "poprawnego jezyka polskiege"... chociaz sie staram pisac poprawnie, nie przychodzi mi to latwo, bo polskiego nie uzywa sie na calym swiecie. Wiec wybacz mi moje bledy, i te ktore znajdziesz, mozesz zatrzymac dla siebie...
Czego nie zrozumiales?
Glykogen = glikogen...
Jeszcze raz...
Trening przemiany materii:
po co?
1. Ze wzrastajaca predkoscia biegowa, wzrasta procentualne spalanie glikogenow i zmniejsza sie spalnie tluszczu.
Taki trening pomoze ci w czasie biegu lepiej wykorzystac zapasy tluszczowe, ktore sa w organizmie bardzo duze i w ten sposob oszczedzisz zapasy glikogenu. To pozwala tobe biec z wieksza predkoscia w czasie maratonu.
2. Jezeli w treningu wyczerpiecz zapas glikogenu i starasz sie dalej biec, zmusisz twoj organizm die powiekszenia zapasow glikogenu, co ci umozliwi biec jeszcze szybciej i jeszcze dalej...
Jeszcze czegos nie zrozumiales?
I dlaczego nie dla poczatkujacych? Na czczo biegac moze kazdy... ale ja opisalen treining dwudniowy, ktory nie jest dla poczatkujacych. Dokladnie czytanie pomaga... Jak ja czegos nie zrozumialem, czytam 5x.
Pozd.
Rolli