Trening dla początkujących czy średniozaawansowanych?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
przepior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Hello. :-)

Mam dylemat z wyborem planu na 5km. Otóż, plany dla średnio zaawansowanych 5 razy w tygodniu czy coś z działu dla początkujących. 5 km pociągnę w 25 minut, biegam już z rok, częściej bądź rzadziej, w zawodach nie startowałem. Trening dla początkujących wydaję mi się trochę za lekki, a dla bardziej zaawansowanych z kolei może trochę za mocny. Czasu mam sporo, tak więc 5 treningów mi nie przeszkadza. Moje bieganie można zobaczyć na endomondo (mój podpis), a docelowo chciałbym zejść w okolice 20 minut. Trening ten jest częścią większego planu. Ostatecznym celem jest półmaraton, a w międzyczasie trening na 5 km, potem na 10 km, następnie trening pod półmaraton dla początkujących i ostatecznie coś cięższego znowu na półmaraton. Przed tym ostatnim zrobię sobie przerwę, długość zależna jest od terminu biegu jaki wybiorę. Przez przerwę pomyślałem, że trochę odpocznę, podtrzymując oczywiście aktywność, ale nastawienie przede wszystkim regeneracyjne i zbieranie sił.
PKO
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli biegasz 5 km w 25 minut to spokojnie możesz wykonywać plany dla średnio zaawansowanych.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
przepior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj pierwszy dzień wykonany, mam nadzieję, że dalsze będą z równie dobrym nastawieniem. :-)

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy podczas ćwiczeń sprawnościowych lepiej popracować nad górną częścią ciała i mniej nad nogami, czy może mocniej nad nogami, czy może wreszcie mniej więcej po równo. Nie zależy mi na niebotycznych wynikach w bieganiu.
Bergu1997
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 40:30

Nieprzeczytany post

Dla średniozaawansowanych.
Bergu1997
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wg. mnie to polecam po równo. Porobić kilka przysiadów, pompek,brzuszków i skłonów.
Awatar użytkownika
Reaktor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: ok. 46 minut.

Nieprzeczytany post

Witam, myślę że niespełna miesiąc będę na podobnym poziomie biegowym co autor tematu i chciałbym prosić o podanie odnośnika do treningu dla średnio zaawansowanych, który był wspominany powyżej. Dzięki. :)
Zapraszam do odwiedzin:
Mój profil (biegi/starty) możecie prześledzić na ENDOMONDO i skomentować w temacie do bloga.(Niestety ostatnio rzadko aktualizuje blog, więcej tym bardziej zapraszam na wspomniany portal :))
Mój blog.
Komentarze do bloga.
przepior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Proszę bardzo. :-)

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=311

Za mną pierwszy tydzień i póki co dumny jestem, że znając mój zapał zrobiłem już 5 treningów. :-)
Awatar użytkownika
Reaktor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: ok. 46 minut.

Nieprzeczytany post

Dzięki, przeglądając plan stwierdzam, że być może potrwa to nieco dłużej niż miesiąc zanim będę w stanie go wykonać. ;) Zauważyłem bardzo fajną tabelkę (klik) z różnymi planami - może komuś się przyda (mi na pewno). :)
Zapraszam do odwiedzin:
Mój profil (biegi/starty) możecie prześledzić na ENDOMONDO i skomentować w temacie do bloga.(Niestety ostatnio rzadko aktualizuje blog, więcej tym bardziej zapraszam na wspomniany portal :))
Mój blog.
Komentarze do bloga.
Bergu1997
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Fajne plany. polecam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ