SKARPETY PIŁKARSKIE pytanie?

Psycho
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie! Mam pytanie wielu może wydać się ono głupie :echech: ale trudno zaryzykuję czy skarpety piłkarskie działają/mają podobne zastosowanie jak skarpety kompresyjne?? Pytam bo chciałem sobie kupić skarpety kompresyjne i w jednym ze sklepów powiedziano mi żebym sobie kupił skarpety piłkarskie bo działają podobnie?? Czy jest to prawda??
PKO
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

w Lidlu sa od czwartku skarpety kompresyjne za 5 €, chyba polski lidl ma taka sama oferte. Mysle, ze niemarkowe kompresyjne sa lepsze niz pilkarskie.
A potem spytam szwagierki co gra w noge czy pilkarskie kompresuja
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Absolutnie to nie jest prawda. Skarpety piłkarskie nie mają nic wspólnego z odzieżą kompresyjną. Ciekawi mnie, który sklep takie bzdury opowiada ? Skarpety kompresyjne przede wszystkim powinny mieć stopniowo poprowadzoną kompresję (graduated compression) I oczywiście odpowiednią klasę medyczną. Poszukaj na na stronach medycznych zasad działania prawdziwej odzieży kompresyjnej i czym się ona charakteryzuje.(Nie każda obcisła podkolanówka jest skarpetą kompresyjną)
Niestety Lidl i wielu innych mija się z prawdą na temat odzieży kompresyjnej.
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl ... _17421.htm
Odzież kompresyjna to nie przylegająca lycra a tym się kierują widocznie spece od marketingu tutaj.
Jak ktoś nie wierzy to niech sam spróbuje i kupi w lidlowe produkty czy inne tego typu marki i przyjdzie do nas na EXPO w Warszawie w najbliższy piątek lub sobotę (albo Poznań tydzień później) to sam się przekona na własnej skórze :)
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

Eddie pisze: Ciekawi mnie, który sklep takie bzdury opowiada ?
jak to jaki, taki ktory sie kompletnie na temacie nie zna a chce zrobic dobre wrazenie na kliencie. Spytalam szwagierki skarpety pilkarskie to zwykle skarpety.

A jak kogos nie stac na CEP to na poczatek polecam Lidlowskie lepiej miec takie niz zadne. Ja mam tez tansza marke NewLine i jestem zadowolona czuje duza roznice w skarpetach i bez. Nie biegam na tyle profesjonalnie a jak zaczne wiecej biegac to zainwestuje.

widze, ze w Pl nie ma skarpet kompresyjnych tylko normalne. W ofercie a na niemieckiej stronie sa TU
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No nie do końca tak jest, że lepiej co cokolwiek niż nic. W przypadku tak specyficznego produktu jak odzież kompresyjna warto wiedzieć, że źle zaprojektowany produkt nie tylko nie będzie pomagać ale może szkodzić np. jeśli kompresja jest poprowadzona odwrotnie czyli większy ucisk na łydce a nie przy kostce - o tym niestety firmy, które nie mają swoich korzeni w medycynie zazwyczaj nie biorą tego pod uwagę - albo tylko uciskające łydkę. Chodzi o to aby krew była wypychana do góry a nie blokowana.
Psycho
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Eddie mam do ciebie pytani bo widzę że jesteś bardzo dobrze zorientowany. Jestem początkującym biegaczem i mam problem z goleniami które mnie bolą przy długim biegu. Zastanawiałem się nad kupnem skarpet kompresyjnych ale nie stać mnie na polecane przez ciebie wielokrotnie CEPY. Co sądzisz o tych skarpetach:

http://swiatbiegacza.pl/index.php/akces ... 43-46.html

Lub proszę abyś polecił mi jakieś inne!!
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poczytaj to co pisałem odnośnie kompresji i odnieś to do skarpet jakie chciałbyś nabyć. Zaznajom się też tematem na stronach medycznych i będziesz miał obraz tego czy warto brać coś czy nie.
Psycho
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozumiem ale powiedz mi czy te asicsy są dobre czy nie bo masz większą wiedzę na ten temat ode mnie
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

prv
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ