Zawody - z 9km do 15 km w 6 tygodni

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

Zaczęłam biegać 5 miesięcy temu i zaczynałam od planu 10-tygodniowego.
Po wykonaniu całego planu zaczęłam dokładać po 2 minuty tygodniowo (biegam 3 razy w tygodniu) i tak doszłam do 52 minut.
Ostatnio zaliczyłam moje pierwsze zawody (Decathlon z biegiem zimy w Gliwicach, dystans 9 km). Stres był, emocje tez, ale wynik całkiem ładny - 5:21/km, tętno dość wysokie 173bmp.
Chciałabym teraz przygotować się do biegu na 15 km (Beskidzki Bieg Przełajowy - 1 maja). Cel: utzrymać średnią prędkość poniżej 5.30/km.
Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś mógł mi podpowiedzieć, jak się za to zabrać. Jak trenować?
Chętnie również skorzystam z jakiegoś lekko zmodyfikowanego gotowego planu treningowego? [niestety większość z nich jest rozpisana na więcej niż 6 tygodni i dustanse inne niż 15km]
PKO
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Widzę, że moje dylematy biegowe nie wzbudzają jeszcze większego zainteresowania.
Znalazłam taki oto plan biegowy:
http://www.halhigdon.com/15Ktraining/15Knovsch.htm
Jak go teraz zmodyfikować pod 5-6 tygoni? (w sumie pierwszy tydzień jest już w połowie).
Czy mogę dzień odpoczynku przestawić na czwartek?
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

pardita pisze:Zaczęłam biegać 5 miesięcy temu i zaczynałam od planu 10-tygodniowego.
Po wykonaniu całego planu zaczęłam dokładać po 2 minuty tygodniowo (biegam 3 razy w tygodniu) i tak doszłam do 52 minut.
Ostatnio zaliczyłam moje pierwsze zawody (Decathlon z biegiem zimy w Gliwicach, dystans 9 km). Stres był, emocje tez, ale wynik całkiem ładny - 5:21/km, tętno dość wysokie 173bmp.
Chciałabym teraz przygotować się do biegu na 15 km (Beskidzki Bieg Przełajowy - 1 maja). Cel: utzrymać średnią prędkość poniżej 5.30/km.
Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś mógł mi podpowiedzieć, jak się za to zabrać. Jak trenować?
Chętnie również skorzystam z jakiegoś lekko zmodyfikowanego gotowego planu treningowego? [niestety większość z nich jest rozpisana na więcej niż 6 tygodni i dustanse inne niż 15km]

nie posługuj się pojęciem że z jakiegoś biegu na maxa w zawodach miałas tętno dość wysokie. Nie porównuj swoje tętna do tętna innych osób. Wysokie tętno z krótkiego startu czasowo trwającego może jedynie świadczyć o formie. Bieganie coraz lepsze nie polega na tym ze biegamy na mniejszych tętnach tylko na tym że przy tym samym tętnie biegamy coraz szybciej.

A co do twojego biegania i przygotowania do 15 km zwiększ czas trwania tren ingów a zmniejsze iż prędkość.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

a wiesz... w sumie to taka już jest natura regularnego treningu, że daje efekty.

na twoim miejscu zabrałabym się teraz za plan do półmaratonu, który, to zależy jak i ile obecnie biegasz, ale tak by był odrobinkę mocniejszy niż to co biegasz dotychczas
zaryzykowałabym nawet próbę z planem dla średniozaawansowanych
a jeśli nie możesz pozwolić sobie na bieganie 4-5x w tygodniu to np plan na 21km 3x w tygodniu od np 7 lub 8 tygodnia
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedzi:) Czekam wciąż na dalsze komentarze.
Znalazłam taki plan biegowy dla ambitnych początkujących: http://bieganie.pl/?cat=19&id=301&show=1.
Myślę, żeby go zmodyfikować i zastosować jakoś na linii 7-12 tydzień może...
Ewentualnie ten: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=432.
Wydaje się być bardziej klarownie rozpisany jak dla mnie - tygodnie 6-9 i 11 (tydz. 10 jest zakończony 18 km, to dość sporo).
Mogę biegać maksymalnie 4 razy w tygodniu (teraz biegam 3 razy). Po prostu jest to dla mnie spore obciążenie fizyczne i nie dałabym rady chyba więcej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ