Reebok ZigFuel czy coś innego?

Awatar użytkownika
Phate
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Przy wzroście 168 ważę 73kg, mam raczej atletyczną sylwetkę. Pronacje mam neutralną - buty wycieram od zewnętrznej części pięty do śródstopia. Właśnie doszedłem do wniosku, że pora zmienić moje stare NB 924 na coś nowszego - z reguły biegam 2-3 w tygodniu po 5km, asfalt/ścieżki leśne pół na pół bez żadnych kontuzji. W niedzielę zdecydowałem się na dłuższą przebieżkę i po 15km w czasie 1:30 odczuwam bóle kolan. Nigdy nie biegłem dystansu dłuższego niż 6-7km. Ból pewnie po części związany jest z moim debiutem na takim dystansie jak i ze zużyciem butów (z moich szybkich wyliczeń wychodzi że 1000km mają już za sobą).

Ponieważ nie jestem drobny i nigdy drobny nie będę swój wzrok kieruje w stronę butów z dobrą amortyzacją. Ciekawie wygląda ZigFuel ale nie poza opiniami na podstawie materiałów marketingowych nie znalazłem nigdzie dobrej recenzji tego buta - może ktoś w nich już biega?

Jakie inne buty w tej grupie cenowej (powiedzmy poniżej 400zł) powinienem rozważyć?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Te ZIG Fuel są chyba tylko w wersji Damskiej, nie? Tzn małe numery.

"Buty wycieram od zewnętrznej części pięty do śródstopia". - to by raczej wskazywało na zupinację (jeśli po zewnętrznej w okolicach śródstopia). Ale to akurat nie ma znaczenia.

Ja bym na Twoim miejscu pobiegał w tym trochę w sklepie i zobaczył jak się w tym czujesz, potem przeszedł bym się do innego sklepu i spróbował innego buta - dla porównania.
Awatar użytkownika
Phate
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Te ZIG Fuel są chyba tylko w wersji Damskiej, nie? Tzn małe numery.
Coś pokręciłem z nazewnictwem, Zig Fuel czy Zig Tech, zasada działania amortyzacji jest chyba podobna, ale oczywiście chodziło mi o model męski :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tak, ale dobrze by było, żebyś w tym się poruszał. ZIGTech jest wg mnie dosyć masywny ale np ZIG Fly już dosyć fajny, o niższym profilu, choć to zależy od indywidualnych preferencji.
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45.41

Nieprzeczytany post

Ja bym polecił LunarGlide 2. Sam w nich biegam i na żadne bóle nie narzekam. "Przesiadłem się" na nie z innych butów w których bardzo bolały mnie piety(poduszka na pięcie już się zużyła i pięty mi się krzywo układały),nawet nie robiłem przerwy i po około tygodniu ból minął. Wydaje mi się ,ze amortyzacja w nich jest bardzo dobra(niektórzy mogą narzekać nawet że za miękkie,ale mi się takie marzyły, zawłaszcza ,ze tak obiłem sobie pięty), do tego lekkie , szerokie , dobrze trzymają stopę i mają uniwersalny bieżnik-sprawdzają się i na asfalcie i na leśnych ścieżkach.
Run Forrest, RUN!!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ