Literatura dla początkującego biegacza

pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

Co proponujecie na początek?
Zaczęłam biegać w październiku, biegam 3 razy w tygodniu dodając co tydzień po 2 minutki (teraz 46 min - około 7.5-7.7 km). Wiem, że szału nie ma, no ale... nie od razu Rzym zbudowano ;)
Chciałabym zakupić jakąś biegową książkę, gdzie będą wyjaśnione typy i metody treningów.. jak się przygotowywać do zawodów takich 10-15km, dieta itd.
Co polecacie???
Wiem, że jest Daniels i Skarżyński, pewnie coś jeszcze... będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi :D
Miłego biegania!
PKO
col
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: będzie 27.03.2011
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Każdy chwali co mu przypadło do gustu. Ja poszedłem w stronę "Biegiem przez życie" i w rezerwie (kupując komplet) kupiłem "Maraton" oczywiście Skarżyńskiego. To co inni uważają za wadę czyli prosty język mi nie przeszkadza jak cosik było za długaśne albo mnie nie dotyczyło lekko omijałem tłumacząc że jak będzie trzeba to wrócę. Swój plan mam właśnie będąc zapatrzony w Jerzego. U Jerzego podobało mi się że mam zakup z dedykacją i będąc zielonym odnajdywałem w treści trochę siebie. Wybór należy do ciebie .
Kupiłem nawet Danielsa (tak żeby porównac ) ale dotąd nie doszedł (2011-02-09 u wasal2000 na allegro) Może jak w końcu dojdzie to zmienię zdanie ale jak na razie Skarżyński jest dla mnie Guru. :ble:
Ludzie dzielą się na tych, co kochają bieganie i tych, co jeszcze nie wiedzą, że kochają bieganie.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

pardita pisze:Co proponujecie na początek?
Zaczęłam biegać w październiku, biegam 3 razy w tygodniu dodając co tydzień po 2 minutki (teraz 46 min - około 7.5-7.7 km). Wiem, że szału nie ma, no ale... nie od razu Rzym zbudowano ;)
Chciałabym zakupić jakąś biegową książkę, gdzie będą wyjaśnione typy i metody treningów.. jak się przygotowywać do zawodów takich 10-15km, dieta itd.
Co polecacie???
Wiem, że jest Daniels i Skarżyński, pewnie coś jeszcze... będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi :D
Miłego biegania!

Polecam artykuły i forum na bieganie.pl :)

Biegiem przez życie jest dobre na początek. Książka jest łatwo zrozumiała i dość asekuracyjnie podchodzi do wszystkich intensywności treningowych przez co na pewno się nie przeforsujesz korzystając z jej wskazówek.Żeby stosować trening tam opisany niezbędny będzie pulsometr.
Krzysiek
Awatar użytkownika
Pigul
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

na poczatek proponuje www.bieganie.pl
w zasadzie znajdziesz wszystko co potrzebujesz + forum
Treningi od 07.01.2011 r.
· Czas: 216 godz. · Dystans: 2453 km · Różnica wzniesień: 5684 km
· Bieg: 534 km · Basen: 80 km + 32 km (wody otwarte) · Rower: 1807 km
· Kalorie: 264.900 C · Waga początkowa: 112 kg · Waga aktualna: 84 kg
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

przeczytalem Danielsa i dowiedzialem sie duzo i jak trenowac czym jest interwal a czym tempo progowe duzo wykresow i tabelki nazywam je magicznymi tabelkami,,ale szalu niema teraz szukam J.S Biegiem przez zycie.
Najwiecej dowiedzialem sie jednak na tym forum poniewaz sa tu doswiadczeni biegacze i mniej tak jak ja ,,madre pytanie na forum zawsze ma odpowiedz,,pozdrawiam :hahaha:
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie "Biegiem przez życie" J Skarżyńskiego
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie Jacka Danielsa. Bardzo przystępna a plany naprawdę super.
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Eddie pisze:Zdecydowanie Jacka Danielsa. Bardzo przystępna a plany naprawdę super.
Bardzo przystępna ? dla początkującego ? :jatylko:
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A nie ? Jak dla mnie jest tam wszystko dobrze opisane i całkiem logicznie. Do tego tabele są świetnie opracowane i w moim przypadku sprawdzały się dużo lepiej niż bieganie na tętno z pulsometrem.
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie Daniels.
Wiedza zawarta w jego książce jest niesamowicie uporządkowana. Czytasz i wiesz po co wychodzisz na trening. A nie że wychdzodzisz na trening "bo tak trzeba".
Bardzo łatwo się wraca do Danielsa, a tabele zawarte w książce są bardzo wartościowe niezależnie od poziomu wytrenowania (choć oczywiście już kilku speców je tuningowało i ułożyło konkurencyjne).
napieraj.pl
Awatar użytkownika
Depesz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:58
Życiówka w maratonie: 03:59:34

Nieprzeczytany post

Na początek może być Skarżyński a potem Daniels. Skarżyńskiego bardzo fajnie się czyta :usmiech:
Obrazek
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o j.d. vs. j.s. to książka pierwszego jest wyłącznie o treningu drugiego natomiast bardziej ogólnie o bieganiu, jest tam o tym jak się ubrać, jakie buty wybrać, jak się rozgrzewać, jakie ćwiczenia dodatkowe wykonywać. U Jacka Danielsa takich rzeczy nie znajdziesz.

Jeżeli wybór miałby się odbyć pomiędzy tymi dwiema lekturami to wydaje mi się że im bardziej początkujący biegacz tym biegiem przez życie jest lepsze. Im więcej wiesz o bieganiu tym więcej będziesz mógł skorzystać z książki Jacka bo tam rzeczywiście jest wszystko świetnie uporządkowane i jasne (ale porusza takie problemy którymi całkowicie początkujący biegacz nie zawraca sobie raczej głowy).
Krzysiek
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tylko, że J.S. swoje plany opiera o tętno. Co zwykle wiąże się z odpowiednim zakupem (mało kto już przecież sprawdza tętno przykładając palce do tętnicy i licząc) A plany Danielsa bazują na aktualnej dyspozycji i wynikach. Do tego tabele są na prawdę świetnie przygotowane i pokrywają się z rzeczywistością. Osobiście wybieram Danielsa i polecam. Oczywiście, żeby nie było to jednymi z moich pierwszych książek biegowych pomijając "poradnik maratończyka" - czy jakoś tak, były trzy pozycje Pana Jurka :) Przeczytać na pewno warto.
Awatar użytkownika
kszor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:24
Życiówka w maratonie: 03:28:44

Nieprzeczytany post

A ja polecam "Urodzeni Biegacze" Christophera Mcdougalla.To tak na dokładkę do JD i JR :taktak: .Bo przede wszystkim to trzeba TO kochać.
Pozdrawiam
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

Widze, ze dyskusja rozgorzala.
Bardzo dziekuje za wszystkie propozycje, przejrze je sobie dokladnie :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ