Danielsem do wiosennego maratonu/kolejnego sezonu
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
takie rzeczy piszą osoby ktore nie maja bladego pojęcia by prawidłowo zinterpretować dane z pulsometru i dla nich pulsometr to wróg a nie przyjaciel. Wynika to z braklu wiedzy w tym zakresie i tyle.foma pisze:Santiago
Biegaj lepiej na tempo.
Pulsometrem się tylko baw.
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
mylisz się, gdyż pulsometr jest moim wielkim przyjacielem,od wielu lat, ale tylko gdy wracam do biegania po długich przerwach.tompoz pisze:takie rzeczy piszą osoby ktore nie maja bladego pojęcia by prawidłowo zinterpretować dane z pulsometru i dla nich pulsometr to wróg a nie przyjaciel. Wynika to z braklu wiedzy w tym zakresie i tyle.foma pisze:Santiago
Biegaj lepiej na tempo.
Pulsometrem się tylko baw.
Tompoz
Moje skojarzenia co do twojej osoby
1.zbanowali cię na wszystkich możliwych forach kolarskich za głupoty, więc wciskasz się wszędzie na fora biegowe i mącisz biegającym w głowach
2. tak jak już gdzieś ktoś napisał -pochwal się jakimś wynikiem biegowym, który by można było sprawdzić, że coś w bieganiu osiągnąłes dzięki swojej wiedzy -chociażby w biegu na osiedlu.
2.usprawiedliwiam twoją obecnosć tym, ze może jesteś jedną z twarzy Admina.
-
- Zaprawiony W Bojach
Kolego sympatyczny na tym forum to ja jestem od 2003 roku i wcale sie tu nie przeżuciłem bo mnie wywalili z forów kolarskich.
Pamiętaj wysoki VO 2 max nie przekłada sie wprost proporcjonalnie na zdolność do prawidłowej interpretacji tego co ci podaje na talerzu pulsometr.
Tompoz
Pamiętaj wysoki VO 2 max nie przekłada sie wprost proporcjonalnie na zdolność do prawidłowej interpretacji tego co ci podaje na talerzu pulsometr.
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
Chłopie skup się trochę
Szczytujesz średnie tętno z ostatnich 20 minut 30 minutowej czasówki na maxa. Czyli szczytujesz tętno średnie od 11-30 minuty 30 minutowej próby
Tompoz
Szczytujesz średnie tętno z ostatnich 20 minut 30 minutowej czasówki na maxa. Czyli szczytujesz tętno średnie od 11-30 minuty 30 minutowej próby
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
20 minutowe szczytowanie? Toż to trzeba wielką moc generować, to przynajmniej 100 VDOTów trzeba mieć
Nowy środek treningowy - WB4!!!

Nowy środek treningowy - WB4!!!
- przemekWCH
- Stary Wyga
V dobrodzieńska dycha.
Temperatura 42 w słońcu... na mecie ledwo służby medyczne dawały radę zabierać ludzi.
Średni puls 93% (194bpm).
Na mecie prawie byłem na drugim świecie (czym się nie chwalę - już w takich warunkach nigdy nie polecę).
Żona całkowicie nie wiedziała jak ma mi pomóc.
Ale jak widać można
Temperatura 42 w słońcu... na mecie ledwo służby medyczne dawały radę zabierać ludzi.
Średni puls 93% (194bpm).

Żona całkowicie nie wiedziała jak ma mi pomóc.
Ale jak widać można

Pozdrawiam
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
- sebbor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:38
- Życiówka w maratonie: 2:38
Źle napisałeś. Ja też zrozumiałem, że 93% to z całego dystansu, a to nie miałoby sensu i wskazywałoby, tak jak pisał Tompoz, na niedoszacowane HrmaxSantiago pisze: soory Tompoz, mała poprawka,
albo źle napisałem, albo źle zrozumiałeś
te średnie 93% hrmax to było z ostatniego kilometra czyli te: BC3: 1,05km![]()
. A teraz jest wszystko OK i rozwiałeś watpliwości, że nie jesteś nadczłowiekiem

- przemekWCH
- Stary Wyga
Dzisiaj aż mam strach w oczach
Bo będę leciał sam... tyle km... bo w sumie troche ich wyjdzie:
3,2kmBS + 2x12min P +2min odpoczynku + 80min BS + 20min P + 3,2 BS ufff.... zaraz startuję

3,2kmBS + 2x12min P +2min odpoczynku + 80min BS + 20min P + 3,2 BS ufff.... zaraz startuję

Pozdrawiam
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
-
- Zaprawiony W Bojach
kolego Santagio okej tylko jedna uwaga.Santiago pisze:soory Tompoz, mała poprawka,tompoz pisze:Santiago pisze:ja dziś zrobiłem
BC1: 11,26km + BC2: 3,05km + BC3: 1,05km + 3M![]()
te BC3 ostatnie 2:54 minuty biegłem na 96% HRMax a średnie wyszło 93% HRMax, ostateczne tempo na koniec tego BC3 to 3'38/km w ostatnich prawie sekundach zwolniłem trochę, ale ostatnie 200m szybciej pobiegłem
masakra, jeszcze przy rozciąganiu nie mogłem dojść do siebie, a potem jeszcze 3M 230-240m poszło, a przy schłodzeniu to tętno ledwo spadało poniżej 71% HRMax
i przez 30s [0,4%] biegłem w strefie gdzie wychodzi wytrzymałość tempowa, czyli najwyższy szczebeleki to pewnie w końcówce wyszło , tak dobrze, bo 54,7% to BC1, a 16,7% to BC2 a 4,1% to BC3 - trochę statystyk nie zaszkodzi
![]()
dawno takiego czadu nie dałem![]()
trochę się rozpisałem
jezli z treningu BC1: 11,26km + BC2: 3,05km + BC3: 1,05km + 3M wyszło ci srednie tętno 93 % hr max. to kolego masz niedoszacowane hr max.
Tompoz
albo źle napisałem, albo źle zrozumiałeś
te średnie 93% hrmax to było z ostatniego kilometra czyli te: BC3: 1,05km![]()
no bo to chyba logiczne i nie możliwe dla amatora z takiego wymagającego biegu jakim jest BNP aby tętno średnie wyniosło 93%HRMax
By pewnie mnie musieliby transportować do szpitala bądź do domu
Nie wazne czy jesteś amator czy Justyna Kowalczyk z biegu trwającego ponad 60 minut nie ma nikt średniego tętna na poizomie 93 % hr max. i to jest niezalezne od stopnia wytrenowania.
Tompoz
Tompoz
- przemekWCH
- Stary Wyga
Tompoz... 60min może nie...
Ale uważasz, że ten wynik z mojej 10 (43min) i średnie tętno 93% to przekłamanie?
Pytam bo amator jestem:)
Ale uważasz, że ten wynik z mojej 10 (43min) i średnie tętno 93% to przekłamanie?
Pozdrawiam
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
-
- Zaprawiony W Bojach
43 min n asrednim tętnie 93 % hr max. mysle że juz blizuitko i masz hr max. lekko nie doszacowany ale leciutko z 2-3 uderzenia.przemekWCH pisze:Tompoz... 60min może nie...
Tompoz
Tompoz
- przemekWCH
- Stary Wyga
3,2kmBS + 2x12min P +2min odpoczynku + 80min BS + 20min P + 3,2 BS ufff....
Ten Daniels to sadysta...
A tak naprawdę to ciężko robić biegi P w terenie... a szczególnie po 16km BS
Ogólne spostrzeżenia. Forma rośnie - widać to po tętnie i po mocy w nogach.
Czy macie tak, że po treningach progowych na drugi dzień wasze tętno podczas BS jest nieco niższe niż normalnie?
Jutro jak praca pozwoli zrobię treningi P na boisku. I tu wyjdzie cała prawda.
Jakie macie średnie tempo w biegach progowych? Czy patrzycie na średnie czy patrzycie aby w np 20 min P tętno nie wzrosło powyżej 92% HRmax?

A tak naprawdę to ciężko robić biegi P w terenie... a szczególnie po 16km BS

Czy macie tak, że po treningach progowych na drugi dzień wasze tętno podczas BS jest nieco niższe niż normalnie?
Jakie macie średnie tempo w biegach progowych? Czy patrzycie na średnie czy patrzycie aby w np 20 min P tętno nie wzrosło powyżej 92% HRmax?
Pozdrawiam
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
-
- Zaprawiony W Bojach
Średnie zależy od wielu czynników.przemekWCH pisze:3,2kmBS + 2x12min P +2min odpoczynku + 80min BS + 20min P + 3,2 BS ufff....
A tak naprawdę to ciężko robić biegi P w terenie... a szczególnie po 16km BS![]()
Ja czasami sprawdzam na jakim tętnie trzymam tempo progowe, ale tylko w przypadku dłuższych biegów progowych 40-60min.U mnie dopiero po 3-4 kilometrach biegu dochodzi do stabilizacji.Ostatnio było to na poziomie 145-146.
Procentowo nie podaję bo po co. Przy takim tętnie biegnę mocno i komfortowo.