Pierwsze buty biegowe
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Poszukuję butów do biegania, moja waga to ok. 60 kg, będe głównie biegał po leśnych ścieżkach,na początek szukam tańszych modeli w cenie ok. 150 złotych, zastanawiam się nad marką Joma (jeszcze nie wiem jaki model) , lub jakimś modelm od tego sprzedawcy ze Swidnika http://allegro.pl/show_user_auctions.ph ... r_id=13448, wiem że dużo osób z forum kupowało buty od tego sprzedawcy
Zastanawiam się czy kupić zwykłe buty treningowe czy trailowe, w lesie obecnie jest troche śniegu, ziemia zmarznięta z głębokimi śladami od ciężkich pojazdów, ogólnie mówiąc podłoże bardzo zniekształcone, ale to raczej zniknie wraz z nadejściem wiosny, więc nie wiem czy warto kupywać trailowe czy zwykłe treningowe.
Mam jeszcze problem z określeniem rodzaju stopy podeszwa zdartego buta wskazyje na lekką pronacje, odcisk wodny na suplinacje, dobrze by było jeśli bym mógł to sprawdzić na specjalnym urządzeniu w profesjonalnym sklepie biegowym, jednak nie ma takiego w pobliżu mojego miejsca zamieszkania.
Poszukuję butów do biegania, moja waga to ok. 60 kg, będe głównie biegał po leśnych ścieżkach,na początek szukam tańszych modeli w cenie ok. 150 złotych, zastanawiam się nad marką Joma (jeszcze nie wiem jaki model) , lub jakimś modelm od tego sprzedawcy ze Swidnika http://allegro.pl/show_user_auctions.ph ... r_id=13448, wiem że dużo osób z forum kupowało buty od tego sprzedawcy
Zastanawiam się czy kupić zwykłe buty treningowe czy trailowe, w lesie obecnie jest troche śniegu, ziemia zmarznięta z głębokimi śladami od ciężkich pojazdów, ogólnie mówiąc podłoże bardzo zniekształcone, ale to raczej zniknie wraz z nadejściem wiosny, więc nie wiem czy warto kupywać trailowe czy zwykłe treningowe.
Mam jeszcze problem z określeniem rodzaju stopy podeszwa zdartego buta wskazyje na lekką pronacje, odcisk wodny na suplinacje, dobrze by było jeśli bym mógł to sprawdzić na specjalnym urządzeniu w profesjonalnym sklepie biegowym, jednak nie ma takiego w pobliżu mojego miejsca zamieszkania.
- Vasics
- Wyga
Za taką kase jaką dysponujesz możesz obecnie wyhaczyć bardzo fajne butki w Decathlonie. Warto sie przejechać. Do lasu to bym proponował czarne Jomy (to chyba jakieś titanium?) - przynajmniej z czyszczaniem nie będzie problemu
Warto zerknąć do Fashion House , jak masz blisko; ja tam kupiłem już druga parę Nike Alvord (właśnie trialówki, 170 zł), chociaż wcześniejszym się jeszcze nic złego nie stało. Wyprzedaże new balance były również - naprawdę bardzo atrakcyjne, może jeszcze coś zostało.
No i ta pronacja. JAkbys był bardzo ostrożny to pewnie lepiej dla średniego pronatora wziąść buty, bo ponoć neutralowi krzywdy takowe nie zrobią. Z drugiej strony większość oferty zwłaszcza w Twoich ramach cenowych jest dla neutrali właśnie i pewnie na Twoim miejscu właśnie takie bym kupił
Skoro biegasz po lekkim terenie to zarówno zwykłe jak i triale mogą być przynajmniej kiedy nie ma śniegu, lodu itp. Wybrałbym takie w których po prostu wygodniej. Przez internet jednak odradzam - zwłaszcza przymierzanie jakoś słabo wychodzi ;-P

No i ta pronacja. JAkbys był bardzo ostrożny to pewnie lepiej dla średniego pronatora wziąść buty, bo ponoć neutralowi krzywdy takowe nie zrobią. Z drugiej strony większość oferty zwłaszcza w Twoich ramach cenowych jest dla neutrali właśnie i pewnie na Twoim miejscu właśnie takie bym kupił

Skoro biegasz po lekkim terenie to zarówno zwykłe jak i triale mogą być przynajmniej kiedy nie ma śniegu, lodu itp. Wybrałbym takie w których po prostu wygodniej. Przez internet jednak odradzam - zwłaszcza przymierzanie jakoś słabo wychodzi ;-P
-
- Stary Wyga
Niestety ja mam ten problem że nie mogę się udać do żadnego większego miasta gdzie jest dobry sklep biegowy, zostaje mi tylko kupno przez internet.
Mam jeszcze pytanie, piszesz że buty dla pronatora nie robią krzywdy netralowi, a jeżeli bym miał pronacje a bym kupił buty dla neutrala to jakie by były tego konsekwencje ?
Mam jeszcze pytanie, piszesz że buty dla pronatora nie robią krzywdy netralowi, a jeżeli bym miał pronacje a bym kupił buty dla neutrala to jakie by były tego konsekwencje ?
- Vasics
- Wyga
Ano konsekwencje mogłyby być ale niekoniecznie. Na pewno zwiększone prawdopodobieństwo kontuzji. Noga w okolicach stawu skokowego ulega nienaturalnym deformacjom: leci do wewnątrz, co w sumie wpływa na podwyższona kontuzjogenność i zapewne pogarsza technikę biegu.
Na pocieszenie można powiedzieć (i jest opcja że tak może byc u Ciebie, poniewaz jesteś lekki) że jeśli będziesz biegał anagażując przednią część stopy (śródstopie) a nie z pięty wtedy problem pronacji czy supinacji będzie mniał dużo mniejsza znaczenie. Niestety im bardziej biegacz zmęczony tym częściej ląduje na pięcie
Na pocieszenie można powiedzieć (i jest opcja że tak może byc u Ciebie, poniewaz jesteś lekki) że jeśli będziesz biegał anagażując przednią część stopy (śródstopie) a nie z pięty wtedy problem pronacji czy supinacji będzie mniał dużo mniejsza znaczenie. Niestety im bardziej biegacz zmęczony tym częściej ląduje na pięcie

-
- Stary Wyga
Chyba jednak postawie na pronacje, po pierwsze odcisk był troche niedokładny, a po drugie tak jak pisałeś buty dla pronatora nie robią krzywdy netralowi
Więc jakie byś proponował ?
Więc jakie byś proponował ?
- Vasics
- Wyga
W Twojej cenie, bez wyprzedaży i dla pronatora to chyba ograniczamy wybór do marki Joma :-/
Ale... tak patrzę na biegowe jomy z alledrogo i widzę że zarówno carrerry jak i hispalisy są dla wagi 75-100 kg.
Powiem Ci, że na Twoim miejscu wziąłbym takie http://allegro.pl/super-buty-joggingowe ... 40831.html chyba byłaby to najmniej ryzykowna decyzja.
Tak sobie myślę, że przy Twojej wadze nie powinno być jednak jakiejś nie wiadomo jakiej tej pronacji
No ale mogę się mylic oczywiście 
Ale... tak patrzę na biegowe jomy z alledrogo i widzę że zarówno carrerry jak i hispalisy są dla wagi 75-100 kg.
Powiem Ci, że na Twoim miejscu wziąłbym takie http://allegro.pl/super-buty-joggingowe ... 40831.html chyba byłaby to najmniej ryzykowna decyzja.
Tak sobie myślę, że przy Twojej wadze nie powinno być jednak jakiejś nie wiadomo jakiej tej pronacji

-
- Zaprawiony W Bojach
aktywny12 pisze:będe głównie biegał po leśnych ścieżkach/../
w lesie obecnie jest troche śniegu, ziemia zmarznięta z głębokimi śladami od ciężkich pojazdów, ogólnie mówiąc podłoże bardzo zniekształcone, ale to raczej zniknie wraz z nadejściem wiosny, /../
Mam jeszcze problem z określeniem rodzaju stopy podeszwa zdartego buta wskazyje na lekką pronacje, odcisk wodny na suplinacje,.
czy wyobrażasz sobie, iż którykolwiek producent przy tak zmiennym podłożu byłby w stanie
dopasować obuwie do teoretycznego modelu stawiania stopy podczas biegu???
pzdr
gl
gl
-
- Stary Wyga
Po pierwsze nie chciałem żeby buty pasowały na każde warunki tylko chciałem wiedzieć czy warto kupywać trailowe czy zwykłe treningowe an takie podłoże
Po drugie napisałem : Mam jeszcze problem z określeniem rodzaju stopy podeszwa zdartego buta wskazyje na lekką pronacje, odcisk wodny na suplinacje, , dlatego że miałem nadzieje że ktoś napisze co dokładniej (lepiej) opisuje rodzaj stopy, zdarta podeszwa buta czy odcisk
Po drugie napisałem : Mam jeszcze problem z określeniem rodzaju stopy podeszwa zdartego buta wskazyje na lekką pronacje, odcisk wodny na suplinacje, , dlatego że miałem nadzieje że ktoś napisze co dokładniej (lepiej) opisuje rodzaj stopy, zdarta podeszwa buta czy odcisk
-
- Zaprawiony W Bojach
butki na ulicę szybciej się podrą, natomiast "na takie warunki" MSZ nie ma znaczenie kwestia stawiania stopy (pronacji ite.)aktywny12 pisze:Po pierwsze nie chciałem żeby buty pasowały na każde warunki tylko chciałem wiedzieć czy warto kupywać trailowe czy zwykłe treningowe an takie podłoże
pzdr
gl
gl
-
- Stary Wyga
Trochę Ciebie nierozumiem, być może zle coś odczytałem
na początku piszesz że nie ma buta na takie warunki przy teoretycznym modelu stawiania stopy podczas biegu natomiast z twojego ostatniego posta można wywnioskować że na takie warunki będzie odpowiedni but trailowy ( dlatego że jest bardziej wytrzymały oraz że przy takich warunkach nie ma znaczenia sposób stawiania stopy podczas biegu )

-
- Zaprawiony W Bojach
dokładnie to samo miało wynikać z 1. postu sformułowanego w formie pytania:)aktywny12 pisze:przy takich warunkach nie ma znaczenia sposób stawiania stopy podczas biegu )
ergo: wg mnie nie zaprzątaj sobie głowy pronacją taką, siaką, czy owaką, jeśli masz zamiar biegać tylko w terenie; jak niby miałyby działać te wszystkie "systemy" kontrolujące ruch stopy, kiedy za każdym razem lądujemy inaczej, bo podłoże jest nierówne?
jeśli bardzo się boisz złego wyboru, szukaj buta określonego przez producenta jako przeznaczony dla biegaczy "neutralnych";
but terenowy z powodów wyżej podanych, o niskim profilu (cienka podeszwa), bo ... przyjemniej się biega;)
pzdr
gl
gl
-
- Stary Wyga
Piszesz że "lepiej kupić buty dla biegaczy "neutralnych";" , dlatego że "nie będą mi robiły krzywdy "jeśli w rzeczywistości będe miał inny rodzaj stopy ? Pytam się dlatego że Vasics napisał że "JAkbys był bardzo ostrożny to pewnie lepiej dla średniego pronatora wziąść buty, bo ponoć neutralowi krzywdy takowe nie zrobią." z czego wynika że przy niedokładnie określonym rodzaju stopy lepiej kupić buty dla pronatora, bo takiekrzywdy nie robią
I jeszcze jedno , tak się nad tym zastaniawim jeśli pisałeś że przy takich warunkach nie ma znaczenia sposób stawiania stopy podczas biegu, to po co produkuje się buty trailowe z podziałem na pronacje itd. ?
I jeszcze jedno , tak się nad tym zastaniawim jeśli pisałeś że przy takich warunkach nie ma znaczenia sposób stawiania stopy podczas biegu, to po co produkuje się buty trailowe z podziałem na pronacje itd. ?
- Pigul
- Wyga
- Kontakt:
rozumiem ze wyjazd do wiekszego miasta jest problemem. ale moze na rodzimym podworku zamieszkuje jakis doswiadczony biegacz, ktory moglby rzucic okiem na uklad stop w przysiadzie i podczas biegu. moglby ocenic czy stopa jest z supinacja czy pronacja lub ewentualnie neutralna.
w calym tym bieganiu najwazniejsze sa buty. plus u Ciebie ze nie masz nadwagi. Ale dobrze dobrany but daje komfort biegania. tym bardziej dla pronatorow, poniewaz daje wieksza stabilizacje stawu skokowego i nie masz uczucia bujania podczas treningow.
w calym tym bieganiu najwazniejsze sa buty. plus u Ciebie ze nie masz nadwagi. Ale dobrze dobrany but daje komfort biegania. tym bardziej dla pronatorow, poniewaz daje wieksza stabilizacje stawu skokowego i nie masz uczucia bujania podczas treningow.
Treningi od 07.01.2011 r.
· Czas: 216 godz. · Dystans: 2453 km · Różnica wzniesień: 5684 km
· Bieg: 534 km · Basen: 80 km + 32 km (wody otwarte) · Rower: 1807 km
· Kalorie: 264.900 C · Waga początkowa: 112 kg · Waga aktualna: 84 kg
· Czas: 216 godz. · Dystans: 2453 km · Różnica wzniesień: 5684 km
· Bieg: 534 km · Basen: 80 km + 32 km (wody otwarte) · Rower: 1807 km
· Kalorie: 264.900 C · Waga początkowa: 112 kg · Waga aktualna: 84 kg
-
- Stary Wyga
Nie napisałeś mi dlaczego akurat neutralne, czy dlatego że nie robią nic złego osobie która ma w rzeczywistości inny rodzaj stopy ? Bo tak jak pisałem Vasics pisał że w sytaucji kiedy nie wiem dokładnie jaki rodzaj stopy mam to lepiej wybrać buty dla pronatora, bo takie nie robią krzywdy neutralowigl pisze: jeśli bardzo się boisz złego wyboru, szukaj buta określonego przez producenta jako przeznaczony dla biegaczy "neutralnych";