Podstawowe kontuzje - Jak im zapobiegać.
-
- Zaprawiony W Bojach
Myślę, że w dobrym tonie byłoby poczekać dłużej niż 1 dzień na odpowiedź... Zanim zacznie się wygłaszać tego rodzaju komentarze.
-
- Stary Wyga
Moze ja odpowiem, chociaz wydawalo mi ze to co miala na mysli Ruda nie wymagalo komentarza.bba pisze:Myślę,że w dobrym tonie byłoby przytoczenie sensownych argumentów jeżeli przypisuje się komuś szkodzenie zdrowiu.
"Szkodzenie zdrowiu" to moze za mocno powiedziane ale
np. Skarzynski w GR podaje kilka cwiczen w ktorych rozciaga sie w sposob balistyczny, poglebianie szybkie ruchy a od nastu lat wiadomo ze bardziej skuteczne i bezpieczne sa inne techniki opisane np. na Bieganie.pl przez Marszalka.
Z drugiej strony podawane przez Skarzynskiego cwiczenia sa wygodne do robienia w lesie przed akcentem, przed zawodami i wykonywane delikatnie i zgodnie z obecnymi zaleceniami nie powinny szkodzic.
Z innej beczki...np rozciaganie czworoglowego na stojaco (bocian) jest ok ale np. przy bolach kolan sa lagodniejsze techniki rozciagania.
-
- Ekspert/fizjoterapia
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:20
- Kontakt:
bba- właśnie dlatego nie lobię pisać na forum, bo żąda sie odpowiedzi od razu. A ja nie siedzę w necie cały czas...Mam swoje życie, pracę. A teraz nie miałam internetu
Chdzi o kilka ćwiczeń z rozganianiem balistycznym, z pogłębionym rozciąganiem przez druga osobę(niedoświadczona osoba wykonując takie ćwiczenie na drugiej może z powodzeniem uchodzić jej mięsień). Sama miałam takie uszkodzeniem będąc tancerką- leczyłam je 3 miesiące.
Kilka ćwiczeń na mięśnie grzbietu w pozycji leżącej
Chdzi o kilka ćwiczeń z rozganianiem balistycznym, z pogłębionym rozciąganiem przez druga osobę(niedoświadczona osoba wykonując takie ćwiczenie na drugiej może z powodzeniem uchodzić jej mięsień). Sama miałam takie uszkodzeniem będąc tancerką- leczyłam je 3 miesiące.
Kilka ćwiczeń na mięśnie grzbietu w pozycji leżącej
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
"Droga jest celem"
- marek81
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:32
- Życiówka w maratonie: brak