Ból stopy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Arsza1910
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48min 00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przy każdym postawieniu lewej stopy odczuwam ból w okolicach śródstopia. I teraz mam pytanie czy to z powodu nadmiernego treningu i ból powinien ustąpić po kilku dniach odpoczynku czy lepiej udać się z tym problem do lekarza?
PKO
elvis1987
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: coś koło 40min
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam chyba coś podobnego. Też lewa stopa okolice śródstopia. Nieraz boli jak chodzę ale na pewno boli jak próbuje zginać palce (dokładnie 2 i 3 od małego palca). Ja się z tym borykam już dłuższy okres czasu (3-4 miesiące, ale czasami przechodziło czasami wracało) ale jakoś nie było okazji (lub specjalisty sportowego) pójść do lekarza. Mam zrobioną RTG ale niby komentarz do niego jest taki, że nic mi nie jest. Czytałem, że to może być jakieś odmarszowe złamanie (czy coś takiego) ale złamanie kojarzy mi się ze spuchnięciem ale nie mam spuchniętego śródstopia. Na dniach chce iść prywatnie do ortopedy bo biodro mnie zaczęło boleć. Może on coś poradzi.
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Mnie w zeszłym tygodniu też bolało śródstopie. Samo przeszło. Nie robiłem żadnej przerwy w treningach.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Przy złamaniu zmęczeniowym stopa zwykle nie jest spuchnięta. Ból w śródstopiu może też pochodzić od ucisku kości na nerw.
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przy takich bólach zawsze warto srawdzić, czy to nie jest złamanie zmęczeniowe. Najczęściej przyczyną jest płaskostopie poprzeczne czasami nerwiak mortona. Wtedy więc potrzebne są wkładki, ewentualanie leczenie
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
elvis1987
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: coś koło 40min
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ruda pisze:Przy takich bólach zawsze warto srawdzić, czy to nie jest złamanie zmęczeniowe. Najczęściej przyczyną jest płaskostopie poprzeczne czasami nerwiak mortona. Wtedy więc potrzebne są wkładki, ewentualanie leczenie
A jak to dokładnie sprawdzić jak niby na opisie zdjęcia RTG nic nie wskazało. Iść ze zdjęciem do innego ortopedy?
11qwerty11
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej!
Na początku tego roku również miałem problem ze stopą. Początkowo nie bolała, problemy zaczynały się przy około 5km biegu i nasilały się do końca. Wracałem do domu i ból nie ustępował, próbowałem rozmasować stopę poprzez toczenie piłeczki tenisowej, lub jakiś zabawek psa, jednak to nic nie pomagało. Ból był największy przy próbie zginania paluchów, szczególnie dużego i dwóch kolejnych. Po dwóch tygodniach takiego biegania pojechałem do ortopedy i okazało się, że mam zapalenie pochewek ścięgnistych. Wynik - miesiąc chodzenia w ortezie + leki przeciwzapalne.
Oczywiście nikomu nie życzę, aby okazało się że ma właśnie to samo co ja, jednak jeśli stopa boli wewnątrz jakby była złamana (a nie jest), to niestety, ale może to być to. Polecam przejść się do lekarza, bo bez leków i unieruchomienia samo nie przejdzie, a z biegiem czasu staje się to na prawdę bolesne i uciążliwe.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

elvis1987 pisze:
Ruda pisze:Przy takich bólach zawsze warto srawdzić, czy to nie jest złamanie zmęczeniowe. Najczęściej przyczyną jest płaskostopie poprzeczne czasami nerwiak mortona. Wtedy więc potrzebne są wkładki, ewentualanie leczenie
A jak to dokładnie sprawdzić jak niby na opisie zdjęcia RTG nic nie wskazało. Iść ze zdjęciem do innego ortopedy?
Złamanie zmęczeniowe nie zawsze jest widoczne na RTG. Dokładniejsza jest scyntygrafia lub rezonans magnetyczny.
Arsza1910
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48min 00

Nieprzeczytany post

Na szczęście w moim przypadku ból ustał po około 10 dniach przerwy od biegania. Teraz już spokojnie przebiegłem 3 jednostki treningowe i bólu nie czuję.
Awatar użytkownika
Dawidavila
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:14
Życiówka w maratonie: Półmaraton 1:25:19

Nieprzeczytany post

Arsza1910 pisze:Na szczęście w moim przypadku ból ustał po około 10 dniach przerwy od biegania. Teraz już spokojnie przebiegłem 3 jednostki treningowe i bólu nie czuję.
Nie załamujcie mnie za 2 tygodnie mam mistrzostwa województwa a od wczoraj mnie stopa boli jak biegam i z biegania nici :zero: Są jakieś ćwiczenia na złagodzenie bólu ??
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 74#p758274][b]Blog[/b][/url][b]/[/b][url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 0&start=60][b]Komentarze[/b][/url]
[color=#0000FF][b]10km - 35'14''
15km - 54'14''
83km - 9:14'00''[/b][/color]
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

elvis1987 pisze:
Najlepiej MRI, albo scyntygrafia
"Droga jest celem"
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

11qwerty11 pisze:Hej!
Na początku tego roku również miałem problem ze stopą. Początkowo nie bolała, problemy zaczynały się przy około 5km biegu i nasilały się do końca. Wracałem do domu i ból nie ustępował, próbowałem rozmasować stopę poprzez toczenie piłeczki tenisowej, lub jakiś zabawek psa, jednak to nic nie pomagało. Ból był największy przy próbie zginania paluchów, szczególnie dużego i dwóch kolejnych. Po dwóch tygodniach takiego biegania pojechałem do ortopedy i okazało się, że mam zapalenie pochewek ścięgnistych. Wynik - miesiąc chodzenia w ortezie + leki przeciwzapalne.
Oczywiście nikomu nie życzę, aby okazało się że ma właśnie to samo co ja, jednak jeśli stopa boli wewnątrz jakby była złamana (a nie jest), to niestety, ale może to być to. Polecam przejść się do lekarza, bo bez leków i unieruchomienia samo nie przejdzie, a z biegiem czasu staje się to na prawdę bolesne i uciążliwe.
Przy zapaleniu tkanek miękkich, a nimi są własnie pochewki ściegniste zupełnie niepotrzebne jest unieruchomienie. najlepiej robi wtedy kontrolowany ruch- rehabilitacja i techniki manualne
"Droga jest celem"
11qwerty11
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@Ruda

Nie znam się na tym, więc zrobiłem tak jak przykazał ortopeda ;) Być może tak jak mówisz byłoby szybciej, jednak aktualnie nic mi nie jest, czuję się dobrze i biegam, więc nie mogę lekarzowi zarzucić, że mnie nie wyleczył. Pozdrawiam!
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jasne, ze tak. ale naukowo i doświadczalnie udowodniono, ze szybciej i skuteczniej tkanki miękkie leczą się bez unieruchomienia :)
"Droga jest celem"
Awatar użytkownika
Dzidka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Noooo.... już widzę jak mój ortopeda daje mi skierowanie na scyntygrafię! ha, ha. Nawet na RTG nie dał skierowania. W zeszłym roku (maj) miałam skręcony staw skokowy (orteza gipsowa itp..), po 2,5 mies. zakończyło się leczenie. Jesienią ( po kilkunastu lekkich treningach) coś zaczęło mi przeskakiwać między 3 a 4 palcem. Ortopeda zdziwił się i powiedział: Dziwne, faktycznie coś tam przeskakuje". Brać czopki przeciwbólowe (bo po 2 tabletkach olfenu wysiadł mi żołądek), kontrola i znów czopki. W internecie wyczytałam, że objawy pasują do metatarsalgii. W styczniu kolejna kontrola i ....... inny ortopeda (tamtego wywalili, albo poszedł do innej przychodni ściemniać pacjentom). Diagnoza, że coś się ociera o siebie i jest to spowodowane płaskostopiem poprzecznym. Kazał nosić wkładki, jak zapytałam czy mogą być żelowe, to odpowiedział, że nie bo za miękkie i nie będzie efektu leczniczego. No i tu kicha: już ma u mnie minus, ponieważ te wkładki żelowe lepiej trzymają stopę niż popularne z scholla (takie zalecił), które wogóle nie podtrzymują sklepienia, no i stopa się w nich ślizga. Powiedział również, że oczywiście mogę w tych wkładkach biegać. Parę razy odbyłam trening i efekt jest taki, że lewa stopa boli mnie naokoło, w tym miejscu gdzie wiąże się sznurowadła. Czy ktoś może mi odpowiedzieć: czy można biegać we wkładkach, kupionych w sklepie jak np. te z scholla http://www.sklep-med.pl/product_info.ph ... 1f6c5476fb czy raczej powinny być zrobione "na miarę". Wiem, że najlepsze pewnie byłyby termoplastyczne, ale są dosyć drogie i w pobliżu Gliwic nikt ich nie wykonuje. Usiłowałam znaleźć lekarza podiatrę (specjalista od profilaktyki i leczenia schorzeń stóp), ale nawet w NFZ pani stwierdziła, że chodzi mi pewnie o pEdiatrę. O pOdiatrach nie słyszała. Normalnie kosmos! Nie dziwię się, że ludzie szukają pomocy w internecie, skoro co drugi lekarz to konował.
Ptak lata, ryba pływa, człowiek... biega.
http://www.pedziwiatr.gliwice.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ