huberts - komentarze
Moderator: infernal
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 36:17
- Życiówka w maratonie: brak
Wg. mnie zakladajac teraz kolce to bez sensu, bo mocne treningi sie robi przed sezonem. Wyrozniamy 3fazy podczas roku trenowania: 1 z nich to roztrenowanie - gdzie zaczynamy wszystko od nowa i robimy trego wiecej i wolniej( np dlugie wolne rozbiegania). Przygotowujemy sie tlenowo i wydolnosciowo. 2 Faza to przedstartowa gdzie troche skracamy wybiegania ilosc bieganych odcinkow i oczywiscie robimy cwiczenia zywiej i dynamiczniej. I 3 to faza startowa gdzie wszystko robimy wrecz na maksa dynamicznie i na krotkich (badz maksymalnie dlugich przerwach zalezne kto do czego sie przygotowuje) rozbiegania redukujemy przynajmniej o polowe w zaleznosci od tego co biegalismy w 1 fazie. Po sezonie z 2 - 4tyg przerwy i zaczynamy wszystko na nowo. Tak to powino wygladac.
''Gdy dopadają codzienność i problemy zostawiam je w tle - idę na trening''
- huberts
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
W sumie, to nie był mocny trening, sezon się powoli zbliża, trzeba zacząć się ruszać, od marca już mocno (6 tyg. zostanie do pierwszych zawodów), a w kolach na śliskim tartanie jest bezpieczniej i wygodniej, na pierwszym torze jest trochę lodu. Zresztą w tamtym roku w tym okresie już biegałem tempo sprinterskie na obozie w Spale (wtedy dopiero myślałem o przestawianiu) i było w porządku potem. Już trochę wiem o koncepcji trenera na te najbliższe 2 m-c i to 4x500 m to naprawdę lajtowy trening był, ale więcej nie zdradzam, zobaczycie 

Bieganie to coś więcej niż pasja, to styl życia, miłość oddanie.
KUPIĘ MOTOCYKL WSK, WFM, JUNAK, Z DOKUMENTAMI, NAJDALEJ 150 KM OD POLKOWIC, KONTAKT:
GG: 4373383
TEL: 697110266
KUPIĘ MOTOCYKL WSK, WFM, JUNAK, Z DOKUMENTAMI, NAJDALEJ 150 KM OD POLKOWIC, KONTAKT:
- Tomek1993
- Wyga
- Życiówka na 10k: 37:27
- Życiówka w maratonie: 3:03:42
widze, że dzisiaj "człapanko"...ja sobie dzisiaj trening odpuściłem i korzystając z ferii wertowałem plany treningowe, artykuły i zastanawiałem się co ze sobą zrobić, bo przez to wszystko spać nie moge, ale czytając dzisiaj, że ty zmniejszasz tempo wybiegań chyba zrobie to samo:)
pozdro z wlkp.
pozdro z wlkp.
- huberts
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Pewnie, gdyby nie koleżanka to by i tak ze zmniejszenia nic nie wyszło :D Trzeba po prostu biegać na samopoczucie, to jest najlepsze 

-
- Dyskutant
w/g mnie twoje bieganie temp czy robienie szybszych krotszych odcinkow na tak duzych przerwach mija sie z celem to jest cofanie sie w rozwoju,juz twoj bieg w cottbus pokazal co nie jest tak,zabilo cie ostatnie 200 m a to jest wlasnie spowodowane min.bieganiem temp na tak duzych przerwach.jest tu taki forumowicz ktory pisze bloga i wlasnie tam jest pokazane jak sie biega tempo (oczywiscie on jest na duzo innym ,wyzszym poziomie) ale taka jest filozofia biegania odcinkow tempowych.musisz to zmienic bo inaczej bedzie bardzo cieniutko.nie obraz sie ale to jest moja rada ,emeryta biegowego 

- huberts
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Trening całościowy, jak i tempowy ustala mi trener, w sumie to jego koncepcja, ja odcinków tempowych nie chce robić specjalnie sam, bo łatwo się zajechać w sumie zostaje mi mu tylko zaufać, jemu i jego koncepcji
Teraz na tempach opieram się na tętnie, tzn. jak spada mi do 110 to zaczynam kolejny odcinek, to są jeszcze delikatne tempa, powoli dopiero wchodzę w ten mocny trening 

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35.59
no racja przerwa ma być krótsza... 5X500m p 5'... 6X400m p 4' 8X200m p 2'
wybiegania... jesteśmy na podobnym poziomie z tym że robie je na tętno ... przy tętnie 150 wychodzi mi ok 5min/km a nie 4.20/km .... p śniegu nawet wolniej ... 5.30-5.45/km
siła... rób ją co 3-4 dni a nie co 1-2
nie chce mi się tłumaczyć czemu
wybiegania... jesteśmy na podobnym poziomie z tym że robie je na tętno ... przy tętnie 150 wychodzi mi ok 5min/km a nie 4.20/km .... p śniegu nawet wolniej ... 5.30-5.45/km
siła... rób ją co 3-4 dni a nie co 1-2

-
- Dyskutant
o tej porze wcale nie musisz latac nie wiadomo na jakich predkosciach ,cala sztuka polega wlasnie na przerwach miedzy odcinkami,jesli nie dajesz rady to biegaj wolniej ale przerwy maja byc podstawa tak jak witek wyzej napisal a /wg mnie powinno sie robic jeszcze krotsze przerwy;po 500 4 min,400-3 min a 200setki na 1 min.przerwach i oczywiscie wszystkie przerwy w truchcie,nawet biegajac troche wolniej a zachowujac przerwy.pozdr
- DŻEJOS
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:00
Ja też będę na obozie w spale za tydzień.
Jak chcesz to możemy się spotkać i pogadać bo w Twoim treningu jest wiele błędów... Jak chcesz to mogę ci wytłumaczyć to i owo o treningu pod 800 m. Wiem ze masz trenera ale zastanów się. 

- huberts
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dawno nie pisałem, nie zaglądałem, DŻEJOS, czyżby przy okazji MP? Spotkać się można zawsze, pewnie nawet nieświadomie gdzieś się spotkamy, porozmawianie zawsze coś da, człowiek się uczy całe życie :D
Co do przerw, to staram się robić jak najkrótsze, mam wytyczne biegać aż tętno spadnie do 110, to biegam, maksymalnie skracając przerwę. Powoli wchodzę w prędkości i trening. Jestem dobrej myśli
Co do przerw, to staram się robić jak najkrótsze, mam wytyczne biegać aż tętno spadnie do 110, to biegam, maksymalnie skracając przerwę. Powoli wchodzę w prędkości i trening. Jestem dobrej myśli

-
- Wyga
powodzenia bo na tętnie 160 nogi siadają to blado ziom idź pobiegaj a nie tempo :D mi nogi przy 190 siadają jak nic :P
-
- Wyga
Oczywiscie spam doje*** jak dzik w sosne w lesie debowym. Ludzie tu powaznie rozwazaja trening, Huberts chce sie czegos dowiedziec a Ty z takimi glupotami wyskakujesz. Nawe na tetnach sie nie znasz a sie odzywasz.
Co do treningu to tempa sa rozne, przy 800 metrach robi sie przerwy dluzsze ale nie w tym okresie, w koncu zeby przebiec odcinek w tempie startowym na 800m jest ciezko wiec musi byc takze dluzsza przerwa wypoczynkowa. Ale w tym okresie trzeba sie opierac bardziej na tlenowych wysilkach czyli na interwalach na krotkiej przerwie na nie pelnym wypoczynku. Co do zakladania kolcy w tym okresie nie ma z tym problemu mozna w nich biegac caly rok nawet oczywiscie jesli zdrowie pozwoli. No i tak jak pisza tutaj Huberts brakuje Ci kilometrow 120 to jest dobre dla sprinterow a jednak srednie dystanse opieraja sie na wytrzymalosci
Co do treningu to tempa sa rozne, przy 800 metrach robi sie przerwy dluzsze ale nie w tym okresie, w koncu zeby przebiec odcinek w tempie startowym na 800m jest ciezko wiec musi byc takze dluzsza przerwa wypoczynkowa. Ale w tym okresie trzeba sie opierac bardziej na tlenowych wysilkach czyli na interwalach na krotkiej przerwie na nie pelnym wypoczynku. Co do zakladania kolcy w tym okresie nie ma z tym problemu mozna w nich biegac caly rok nawet oczywiscie jesli zdrowie pozwoli. No i tak jak pisza tutaj Huberts brakuje Ci kilometrow 120 to jest dobre dla sprinterow a jednak srednie dystanse opieraja sie na wytrzymalosci

-
- Wyga
ja mam zawsze racje ;P
-
- Wyga
no spoko jak masz racje to wytlumacz mi czemu moj kolega jest mistrzem polski wielokrotnym medalista mistrzostw polski od juniora mlodszego po mlodziezowca i na tetnie 160 to biega tempa gdzie sie zajezdza a wedlug ciebie to powinien byc luz ?
-
- Zaprawiony W Bojach
Cześć Huberts
Robisz czasem wskoki na skrzynię? Da radę to jakość wpleść w trening? Tzn na siłowni to bym jeszcze wiedział gdzie to wrzucić ale w dzień biegowy to nie wiem? W dniu szybkości na samym początku? Czy np po czterdziestkach?
Z góry dzięki
Robisz czasem wskoki na skrzynię? Da radę to jakość wpleść w trening? Tzn na siłowni to bym jeszcze wiedział gdzie to wrzucić ale w dzień biegowy to nie wiem? W dniu szybkości na samym początku? Czy np po czterdziestkach?
Z góry dzięki