Jakie buty maksywalnie odciążające stawy kolanowe?

Majdan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie wszystkich biegaczy. Mam na imię Paweł, biegam amatorsko z przerwami już parę ładnych lat. Postanowiłem zabrac się za to poważnie od teraz i zrzucić kilogramy które ostatnio przybrałem. Mam 181 cm wzrostu i ważę 79 kg. Moim problemem są kolana, 3 lata temu miałem wypadek motocyklowy i zerwałem więzadła w kolanach. Generalnie nie bolą mnie podczas biegania, natomiast chciałbym zapewnić im jak najmniejszy wysiłek i maksymalny komfort. Do tej pory biegałem głównie na drogach polnych. Teraz z racji zmiany miejsca zamieszkania będę biegał po twardszym podłożu tylu kostka brukowa, asfalt, może trochę polnych dróg. W związku z powyższym szukam butów z bardzo dobrą amortyzacją. Nie chciałbym wydawać majątku, liczę na jakieś 250 zł. Czy jest to realne? Czy buty typu EKIDEN 200 amortyzują bardzo mocno? Czekam i liczę na waszą pomoc koledzy i koleżanki :)
Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45.41

Nieprzeczytany post

Ja bym proponował zapozanac sie dobrze z tematem. Z tego co wyczytałem, buty z za dużą amortyzacją mogą spowodowac dodatkowe kontuzje(nie jestem specem , piszę tylko to czego się tutaj dowiedziałem i z książki "Urodzeni Biegacze"). Jesli jednak nadal bedziesz chciał jak największą amortyzację , to proponuję Nike Zoom Vomero. W tamtym roku w Decathlonie( w Łodzi sam widziałem) były na promocji za 199zł(normalna cena ponad 400zł.).
Powodzenia w wyborze!
Run Forrest, RUN!!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No i podstawa to ćwiczenie. Jeśli przez ileś miesięcy byłeś nieaktywny i nagle zaczniesz biegać to nie ważne jakie buty kupisz to kontuzja może się odnowić. Są podstawowe ćwiczenia na mięśnie stabilizujące kolano - tutaj masz dobry wątek:

http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=2353
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to jakby przybijając gwoździe młotkiem ktoś myślał, ze jak zmieni młotek to spadnie ryzyko skaleczenia sie w palec a prawda jest taka, że ryzyko jest takie samo niezależnie od młotka, liczy sie technika przybijania ;)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bieznia antygrawitacyjna . W Polsce takich nie ma.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Majdan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To nie jest tak. Ja już wielokrotnie biegałem po wypadku i zazwyczaj nic mnie nie boli (a biegałem w butach od chińczyków za 25 zł). Natomiast chciałbym zapewnić komfort sobie i moim kolanom.
Byłem dzisiaj w sklepie i przymierzałem Asicsy Gele, Mizuno oraz Adidasy. Przyznam, że Adidasy były najbardziej miękkie natomiast Mizuno były twardawe. Nike Vomero kupie minimalnie za 350 zł -_- :(.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Ja też ostatnio zainteresowałem się tematem butów dla ciężkiego biegacza (z dużą amortyzacją) - lepiej późno niż wcale :hahaha: . Do takich butów należą np. Saucony Echelon czy Mizuno Ultima, Nirvana lub Mizuno Mustang... te ostatnie były jesienią w Decathlonie po 250 zł.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:Ja też ostatnio zainteresowałem się tematem butów dla ciężkiego biegacza (z dużą amortyzacją) - lepiej późno niż wcale :hahaha: . Do takich butów należą np. Saucony Echelon czy Mizuno Ultima, Nirvana lub Mizuno Mustang... te ostatnie były jesienią w Decathlonie po 250 zł.

nie wiem jak jest z męskim modelem, ale damską wersję Mizuno Mustang ma Małżonka
i zeznaje, iż są twardsze niż Asics Status 2 (też damska), czyli w sumie but nie najmocniej amortyzowany;
Mustang to chyba model robiony specjalnie dla Decathlonu, damskie wersje były tam niedawno za 200zł bez bodaj grosza;
pzdr
gl
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to że jest twardy nie znaczy że nie jest amortyzowany
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@Majdan

Odpowiednie buty + ćwiczenia i będzie OK

Ja polecam Ci buty im niższy numerek tym lepszy dla Ciebie:

1) Nike Air Pegasus
2) Asics Gel Cumulus
3) Mizuno Wave Fortis
4) NB 1064

Na wyprzedażach każdy z tych butów mieści się w Twoim budżecie.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45.41

Nieprzeczytany post

Majdan ,na Twoim miejscu posłuchałbym Wyska, mi dobrze doradził buty i jestem bardzo zadowolony!
Run Forrest, RUN!!
Majdan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Po długiej wizycie w sklepie zakupiłem Asics Gel 1150. Amortyzacja na przodzie i na pięcie. Myślę, że będzie ok :) Jakieś opinie wyrazicie o tych butkach?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ