Pulsometr dla początkującego 32 latka.

Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobry wybór - gratuluję. Pytaj, jakby co. Tutaj sporo nas biega z 305.
PKO
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

patrzyłem dzisiaj na amazon.co.uk - znalazłem taką aukcję:
http://cgi.ebay.pl/NEW-GARMIN-FORERUNNE ... 2622wt_957
wychodzi jakoś 540 pln - w Polsce najtaniej znalazłem za 609 pln w decathlonie...
aha z usa jeszcze chyba taniej wyszło z przesyłką - 128,80 za sam sprzęt, przesyłka chyba maks 10 usd - ale ja nie potrafię się tam poruszać - niemniej jednak - dile są straszne !!!
w Polsce jest draaaaaaaaamaaaaaaat...
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kongresmen pisze:Zdecydowałem!

Garmin Forerunner 305 za dwa dni będzie u mnie na ręce. Mam nadzieję, że jeszcze bardziej zmotywuje mnie do biegania... Dzięki wszystkim za porady. Będę odzywał się jeszcze.
Zmotywuje Cię i to nawet bardzo, zobaczysz. Niezły bacik sobie kupiłeś. Wystarczy tylko wgrać odpowiedni program i w drogę! Super zabawka :taktak: i bardzo dobry wybór.
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

michal.paprocki pisze:Zamówiłem Forerunner 305 w amazon.co.uk. Całość wyszła 500 zł równo (108 funtów). Czekam na przesyłkę i zamierzam razem ze SportTracks analizować i bieganie na zewnątrz (pełni zapis tętna plus trasa i prędkość z GPS) i na bieżni (tylko tętno, a reszta nadpisywana "z ręki" na podstawie tego co będę miał na bieżni. Dam znać jak to chodzi.
Spróbuj tego :http://connect.garmin.com/ :taktak:
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PATATAJEC pisze:
Svolken pisze:nie od gps garmina tylko od gps ogólnie, a zwłaszcza polarowego. Swój odstawiłem do kąta, bo wkurzało czekanie na sygnał i gubienie sygnału w niesprzyjających okolicznościach, do których miasto się zalicza.
A to prawda. W mieście może być trudniej z tymi mniej pewnymi GPS'ami. Zresztą i 305 w Warszawie, w centrum cuda pokazuje. W moich warunkach natomiast jest niezastąpiona.
Hmmmm... biegałem ostatnio w samym sercu Stolicy (wokół PKiN, a później w Biegu policz się z cukrzycą i odczyt jest idealny). Zresztą mam 305 od jesieni i nie zauważyłem odchyleń w odczycie GPS. Inaczej było ze Sports Trackerem na nokii 5230 lub Sportypal na htc diamond. Tam to dopiero były przekłamania. Potrafiłem przebiec odcinek 500 z prędkością 126 km/h, a kolega wg. ST wyskoczył do Afryki Półncnej :hahaha: Jednak najważniejsze to jest to, że Garmin prowadzi mnie w czasie treningu za rękę. A że lubię takie gadżety :hejhej:
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

zadałeś kolego parę ważnych pytań. oczywiście, że w Twoim (naszym) wieku jest sens biegania. mam 30 lat i właśnie teraz jestem najbardziej wkręcony w bieganie i teraz zrobiłem na tyle duży progres, że mogę być w czołówce (lub tuż za;>) na lokalnych zawodach.
po co Ci pulsometr? jeżeli po to, żeby spalać jak najwięcej tłuszczu, to wcale nie musisz mierzyć sobie tętna profesjonalnym pulsometrem za 5 stów. poprostu znajdź sobie takie tempo biegu,żebyś mógł rozmawiać i żebyś mógł przebiec nim jak najwięcej kilometrów.. zresztą poczytaj artykuł na tym portalu o mitycznej strefie spalania tłuszczu. A jak koniecznie chcesz mieć pulsometr, to w zupełności wystarczający jest najtańszy z opaską na klatkę.
Moja rada: idź na jogging zamiast tracić czas na szukanie pulsometru i rozmowy na forach ;)
Powodzenia

EDIT: znalazłem już post, że kupiłeś..
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
wolf1971 pisze: Hmmmm... biegałem ostatnio w samym sercu Stolicy (wokół PKiN, a później w Biegu policz się z cukrzycą i odczyt jest idealny). Zresztą mam 305 od jesieni i nie zauważyłem odchyleń w odczycie GPS.
odczytu nigdy nie ma idealnego czy to technologia gps czy system inercyjny, można powiedzieć, że miałeś idealne warunki do tego, aby wskazania były w miarę wiarygodne i prawdopodobne, ale nie zawsze ma się idealne warunki, temu trzeba liczyć się na kilka procent błędu :usmiech:
Idealny czyli zadawalający. A warunków nie było, gęste chmury i mgła jakaś taka dziwna. Z tego się jednak nie strzela tylko z tym sie biega :hahaha: A czy to będzie 10 m w tą czy tamtą stronę, nie ma znaczenia. Ważne, że założenia treningowe zostaną wykonane w 100% :taktak:
Awatar użytkownika
Sahij
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kaimilj, ja troche rozumiem takie podejscie. Sam zaczynalem biegac 11 miesiecy wstecz i potrzebowalem czegos co mnie w jakis sposob zmotywuje, bo zabieralem sie do zaczecia biegania jakis rok :)
No wiec kupilem sobie buty, koszulke, spodenki i bluze, wydalem na to jakies pol tysiaka, co jest dla mnie naprawde znacznym wydatkiem i obiecalem sobie, ze jak przebiegne 30min to bedzie pulsometr.
Teraz mysle, ze bez tych termo-ciuchow i pulsometru spokojnie bylbym tutaj gdzie teraz jestem. Bieganie to czysta przyjemnosc i bez tego juz naprawde mi ciezko.
Ale na poczatku, zeby sie wkrecic, potrzebowalem jakiegos stymulanta. W moim przypadku to gadzeciki :)
Wiec dalej chlopie pulsometr na lape i jedziesz, i ani sie obejrzysz jak bedziesz musial wszystkie portki i swetry rozdac sasiadom :)
kamilj pisze:zadałeś kolego parę ważnych pytań. oczywiście, że w Twoim (naszym) wieku jest sens biegania. mam 30 lat i właśnie teraz jestem najbardziej wkręcony w bieganie i teraz zrobiłem na tyle duży progres, że mogę być w czołówce (lub tuż za;>) na lokalnych zawodach.
po co Ci pulsometr? jeżeli po to, żeby spalać jak najwięcej tłuszczu, to wcale nie musisz mierzyć sobie tętna profesjonalnym pulsometrem za 5 stów. poprostu znajdź sobie takie tempo biegu,żebyś mógł rozmawiać i żebyś mógł przebiec nim jak najwięcej kilometrów.. zresztą poczytaj artykuł na tym portalu o mitycznej strefie spalania tłuszczu. A jak koniecznie chcesz mieć pulsometr, to w zupełności wystarczający jest najtańszy z opaską na klatkę.
Moja rada: idź na jogging zamiast tracić czas na szukanie pulsometru i rozmowy na forach ;)
Powodzenia

EDIT: znalazłem już post, że kupiłeś..
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wolf1971 pisze:
PATATAJEC pisze:
Svolken pisze:nie od gps garmina tylko od gps ogólnie, a zwłaszcza polarowego. Swój odstawiłem do kąta, bo wkurzało czekanie na sygnał i gubienie sygnału w niesprzyjających okolicznościach, do których miasto się zalicza.
A to prawda. W mieście może być trudniej z tymi mniej pewnymi GPS'ami. Zresztą i 305 w Warszawie, w centrum cuda pokazuje. W moich warunkach natomiast jest niezastąpiona.
Hmmmm... biegałem ostatnio w samym sercu Stolicy (wokół PKiN, a później w Biegu policz się z cukrzycą i odczyt jest idealny). Zresztą mam 305 od jesieni i nie zauważyłem odchyleń w odczycie GPS. Inaczej było ze Sports Trackerem na nokii 5230 lub Sportypal na htc diamond. Tam to dopiero były przekłamania. Potrafiłem przebiec odcinek 500 z prędkością 126 km/h, a kolega wg. ST wyskoczył do Afryki Półncnej :hahaha: Jednak najważniejsze to jest to, że Garmin prowadzi mnie w czasie treningu za rękę. A że lubię takie gadżety :hejhej:
Wbiegnij między wysokie budynki. Na trasie Biegu Niepodległości w paru miejscach biegłem po budynkach, no ale to zrozumiałe... Na co dzień biegam w terenach wiejskich i po lesie, a tam jest perfekcyjnie. 305 to jeden z najlepszych moich zakupów ever :).
kongresmen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam go! Wygląda raczej zwyczajnie. Zobaczymy co potrafi i jak działa. Na razie ładuję 305. Zastanawiam się tylko, czy te zalecane 3 godziny wystarczą. Normalnie akumulatorki pierwszy raz używane ładuje się dłużej, żeby dłużej trzymały. Jak myślicie?
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kongresmen pisze:Mam go! Wygląda raczej zwyczajnie. Zobaczymy co potrafi i jak działa. Na razie ładuję 305. Zastanawiam się tylko, czy te zalecane 3 godziny wystarczą. Normalnie akumulatorki pierwszy raz używane ładuje się dłużej, żeby dłużej trzymały. Jak myślicie?
Już nie pamiętam ile ja ładowałem zegarek... Jak chcesz, to poczekaj. Będziesz miał komfort psychiczny :).
Awatar użytkownika
Bogus_law
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

U mnie ładował się niecałe 3 godziny, pojawia się komunikat o zakończeniu więc odłączyłem.
kongresmen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No to pierwszy bieg za mną. Garmin jest bardzo intuicyjny. Właściwie zachowywał się tak jak chciałbym żeby się zachowywał. Nie wszystko kumam o co w nim chodzi, ale naprawdę mnie zaskakuje... pozytywnie oczywiście. Zastanawia mnie tylko dlaczego po 45 minutach mój puls był w strefie 60-70%HR a ja praktycznie stawałem. Czy aż tak źle ze mną? Poza tym soft jest nie za specjalny... jakoś mi nie pasuje. Nie wiem. Powiedzcie proszę tylko, czy 305 można obsługiwać z kompa, tzn. czy można go ustawiać i wprowadzać treningi z kompa. Jakoś nie mogę tego znaleźć nigdzie.

Najlepsze jest to, że chciałem biegać 30 minut. Biegałem przeszło godzinę... Dobra muza w Mp3, zabawka na ręku i morda się śmieje... super, polecam każdemu Garmina 305. Naprawdę to całkiem niezła zabawka. Dodaje motywacji...
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z Programów:

Sporttracks w wersji 3 - płatny (demo chyba 6 miesięcy), w wersji 2.1 darmowy (funkcjonalność niemal taka sama)

Ustawianie Garmina:

GTC (ten dołączony do zegarka), albo plugin do Sporttracksa, który bodajże nazywa się "Garmin Fitness"
michal.paprocki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

No to mamy dwóch neofitów, bo do mnie też przyszedł g305. Wyszło mi 500 zł i dostawa z amazon.co.uk trwało 5 dni. Jestem właśnie po pierwszym biegu i o dziwno nie zamarzłem. Myślałem, że bieganie w zimę to nie dla mnie, ale przy temparaturze 0 stopi jest jeszcze ok pod warunkiem, że mam bieliznę termiczną, windstopper, czapkę i rękawiczki. Jest idealnie.

Konfiguracja zajęła mi dosłownie 5 minut i bez problemów wykrył aż 8 satelitów. Zrobiłem sobie spokojnie 5km i wszystko działało idealnie. Co ciekawe wracałem potem samochodem i ciągle działał poprawnie pokazują prędkość samochodu i nie tracąc sygnału. Nieźle.

Teraz muszę poczytać o tym jak ustawić progi tętna, bo zauważyłem komfortowo to biegnę sobie z tętnem 160 i prędkością mniej więcej 5:50. Jak przyspieszam, to wskakuję na prawie 180 i wtedy już puchnę. Nie wiem czy to wynik średni czy jeszcze zły, ale dopiero zaczynam. Chciałbym przebiec półmaraton w marcu i zobaczę czy dam radę utrzymać regularne treningi.

Zaraz pogrzebię jak ściągnąć Sportstracks 2.1. Zobaczymy. Dzięki wszystkim za porady!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ