Asics Gel Kayano 16

Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:nie mylcie nadmiernej pronacji z płaskostopiem. Te kwestie idą często w parze, ale nie zawsze. Ja mam np. bardzo wysokie sklepienie, ale mimo to nadpronację mam wykrywaną zarówno podczas statycznego testu Foot ID Asica (umiarkowana pronacja) , jak i podczas pomiaru dynamicznego na bieżni (spora pronacja).
Oczywiście, że jest to znacznie bardziej skomplikowane i dlatego tacy biegacze jak Paula Radcliffe mają przerabiane buty na zamówienie, ale zasadniczo wg testu wodnego, to za osobę z dużą pronancją zostanie uznana osoba z platfusem. :bum:
Tak więc nie komplikujmy tematu.
dariopol pisze: Za to kolano po boku zaczeło pobolewać.
Mnie też na początku bolały kolana, ale to się samo "wytrenowało", widocznie była to kwestia słabych mięśni.
A skoro już tak szczerze rozmawiamy to jeszcz dobrze by było abyś zdradził nam ile masz wzrostu i wagi.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2011, 18:33 przez zoltar7, łącznie zmieniany 1 raz.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
PKO
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:
brujeria pisze:nie mylcie nadmiernej pronacji z płaskostopiem. Te kwestie idą często w parze, ale nie zawsze. Ja mam np. bardzo wysokie sklepienie, ale mimo to nadpronację mam wykrywaną zarówno podczas statycznego testu Foot ID Asica (umiarkowana pronacja) , jak i podczas pomiaru dynamicznego na bieżni (spora pronacja).
Oczywiście, że jest to znacznie bardziej skomplikowane i dlatego tacy biegacze jak Paula Radcliffe mają przerabiane buty na zamówienie, ale zasadniczo wg testu wodnego, to za osobę z durzą pronancją zostanie uznana osoba z platfusem. :bum:
Tak więc nie komplikujmy tematu.
Poczytaj trochę uważniej i dogłębniej forum. Nie udzielaj innym rad jak masz tak znikomą wiedzę. To nie komplikowanie tematu. To są kwestie podstawowe. Istotą pojęcia pronacji jest ocena układu stopy w ruchu! Stopa zawsze pronuje , a więc ugina się do wewnątrz. Problem pojawia się gdy pronuje nadto, a wiec jest nadproncaja (overpronation). Płaskostopie nic nie ma do tego. Po prostu w praktyce osoby z płaskostopiem i nadwagą mają tendencję do nadmiernej pronacji.

Jeśli więc kolega któremu doradzasz zrobił sobie jedynie test wodny i twierdzi, że ma krok neutralny, to tak naprawdę nic jeszcze nie wie o swoim kroku. Niech chociaż wrzuci na forum zdjęcia z tyłu nóg, aby ocenić układ achillesa.
Awatar użytkownika
dariopol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

182cm waga 94kg

No nie będę ściemniał; niestety robiłem tylko test mokrej stopy. Tyle że, gdy kilka lat temu kupowałem NB, to też to się odbyło na podstawie tego testu. I dobrze się biegało w NB -bez problemów.
Obrazek
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dariopol pisze:182cm waga 94kg

No nie będę ściemniał; niestety robiłem tylko test mokrej stopy. Tyle że, gdy kilka lat temu kupowałem NB, to też to się odbyło na podstawie tego testu. I dobrze się biegało w NB -bez problemów.
Może gdzieś gdzie możesz dojechać będzie Asics robił bezpłatne testy. Krążą wciąż po Polsce
http://bieganie.pl/?show=1&cat=154&id=2320

Ponadto warto podejść do jakiegoś specjalistycznego sklepu dla biegaczy (są chyba w każdy większym mieście w Polsce) i zrobić test na bieżni z kamerą. też bezpłatnie.

Ostatecznie niech ktoś za tobą biegnie i podpowie jak się uginają twoje stopy
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przyjmuje uwagi kolegi eksperta brujeria z pokorą. :hej:
Rozumiem że kolega w ten sposób chce sie dowartościować. :oczko:

Uwierz mi ja rozumiem to co ty chcesz tu powiedzieć, a mianowicie, że kwestia biomechaniki biegu i ruchu stopy jest bardziej skomplikowana niż można to wyczytać z tak prostego testu jak test wodny.
Nie mniej wybór butów i tak ogranicza się do 3 kategorii, a stopni od supinacji do silnej pronancji jest nieskończenie wiele. Tak wiec uwierz mi, że w teście wodnym nie ma niczego złego.
Poza tym w domu można jeszcze wykonać np. taki test: http://myprecisionfit.com/test/welcome? ... rSelected=

brujeria kiedyś podobno Frank Zappa powiedział, że "umysł jest jak spadochron, zamknięty nie działa"... pomyśl o tym :hahaha:
Ostatnio zmieniony 18 sty 2011, 17:58 przez zoltar7, łącznie zmieniany 1 raz.
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ja twierdzę, że w teście wodnym jest coś złego? Twierdzę jedynie, że test ten daje znikomą wiedzę w temacie pronacji. Co z takiego testu wyjdzie? Albo płaskostopie - i wtedy możemy powiedzieć, że jest pewne (jakie?) prawdopodobieństwo pronacji (wówczas test zwiększa wiedzę jedynie w zakresie prawdopodobieństwa) albo wyjdzie zwykła stopa (wówczas nie wiemy nic więcej).

Testy takie są stosowane jako pozór profesjonalnego doradztwa w sklepach, gdzie nie mają nic innego do zaoferowania w zakresie oceny kroku. Na tej podstawie sprzedają buty w oparciu o zwiększanie lub zmniejszanie prawdopodobieństwa. Podobnie jest na forum.
Awatar użytkownika
dariopol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o te testy Asicsa, to już się wcześniej zapisałem. W czwartek mam wizytę. Dobre te testy są?
Obrazek
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dariopol pisze:Jeśli chodzi o te testy Asicsa, to już się wcześniej zapisałem. W czwartek mam wizytę. Dobre te testy są?
Są to testy statyczne więc mogą nie powiedzieć pełnej prawdy, ale dają dużo informacji o stopie (nie tylko w zakresie pronacji czy sklepienia). Dla pełni szczęścia proponuję wskoczyć na bieżnię w sklepie, w którym będziesz robił test Asica. Dostępność bieżni jest już kwestią sprzedawców, a nie Asiaca.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:Testy takie są stosowane jako pozór profesjonalnego doradztwa w sklepach, gdzie nie mają nic innego do zaoferowania w zakresie oceny kroku. Na tej podstawie sprzedają buty w oparciu o zwiększanie lub zmniejszanie prawdopodobieństwa. Podobnie jest na forum.
A kto tu mówi o sklepach? Test wodny to sposób domowy.
A czy kolega sam nie pracuje w sklepie?
A skąd pewność, że w sklepie w którym jest bieżnia i kamera, sprzedawca dobrze dobierze buty?
Chcesz poznać biomechanikę swojej stopy? Naprawdę? To idź do kliniki w której pracują ortopedzi specjalizujący się w medycynie sportowej np. w Warszawie jest Carolina Medical Center (wizyta u ortopedy 150-300 zł).

Na te kolegi mądrości pozwole sobie odpowiedzieć cytatem z innego forumowicza:
"Jeżdżę czasem po Polsce, po rożnych expo, po sklepach i obserwuję jak wygląda rekomendowanie butów w branżowych sklepach. Są bieżnie, jest kamera ale wg mnie w Polsce nie było do tej pory nikogo kto byłby w stanie nauczyć obsługujących je ludzi jak interpretować to co pokazuje nam nagranie video aby nikomu nie zrobić krzywdy. Często nauczył nas czegoś jakiś kolega, dobry biegacz. Ale co on wie o biomechanice? Konsekwencje są takie, że w moim odczuciu rekomendowana jest olbrzymia większość butów dla pronatorów, bo osoby obsługujące te urządzenia chcą absolutnie wyeliminować pronację. A nie to powinno być głównym celem."

źródło: http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=2160
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze: Oni "osobami z małą pronancją" nazywają biegaczy supinujących.
przecież wiem, jest o tym zresztą napisane w samym linku:)
zresztą było już na forum - że właściwe jest określenie "mała pronacja", zamiast "supinacja";
a ten cytat - to był przykład_jedynej_ konfiguracji but/biegacz zdecydowanie odradzonej na polskiej witrynie tego producenta;

tytułem ciekawostki mogę podać, iż w badaniu na kosmicznej japońskiej maszynie okazałem się "neutralny", natomiast jestem tak asymetryczny, że zewnętrzną krawędź podeszwy w prawym bucie biegowym ścieram z szybkością światła - w każdej parze;
Ostatnio zmieniony 18 sty 2011, 16:17 przez gl, łącznie zmieniany 1 raz.
pzdr
gl
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panie zoltar7 litości. Proszę nie wyrywać z kontekstu bardzo złożonej dyskusji o tym, czy w ogóle jest sens korygować krok przy pomocą butów dla pronatorów oraz czy nie ma nadmiernego parcia na wciskanie ludziom że są pronatorami. To są zupełnie inne zagadnienia. Przed chwilą chciałeś wszystko upraszczać, a teraz tak komplikujesz, ze już sam nie wiesz, do czego zmierzasz.

Zaraz wejdziemy na bieganie ze środstopa i rzekomy brak problemu z nadpronacją w takiej sytuacji, i inne aktualnie kontrowersje.

dariopol - nie słuchaj. Zrób te testy i będzie mądrzejszy niż w oparciu o test wodny. A co z tą wiedzą zrobić Twoja sprawa.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Proponuję, żeby kolega zoltar wyluzował i darował sobie nieśmieszne uwagi pod adresem brujerii, który rzetelnie oddaje istotę sprawy: testem wodnym pronacji się nie stwierdzi.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Proponuję, żeby kolega zoltar wyluzował i darował sobie nieśmieszne uwagi pod adresem brujerii, który rzetelnie oddaje istotę sprawy: testem wodnym pronacji się nie stwierdzi.
Qba a co to znaczy "rzetelnie oddaje istotę sprawy"?

ps. Przepraszam że off topic ale Qba czy ty masz do mnie o coś żal? Bo już któryś raz pojawiasz się nagle z jakąś taką mądrością... ja mam niejasne przeczucie, że ty masz do mnie jakąś osobistą sprawę/żal :bum:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie znam Cię i nie mam osobistych praw w Twoim kierunku.
Proszę o tego rodzaju rzeczach pisać na priv, nie ma sensu zaśmiecać dyskusji.

Rzetelnie to znaczy zgodnie z prawdą, konkretnie, bez ściemniania, ujmując istotę - test wodny nic nie mówi o pronacji.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:Proszę nie wyrywać z kontekstu bardzo złożonej dyskusji o tym, czy w ogóle jest sens korygować krok przy pomocą butów dla pronatorów oraz czy nie ma nadmiernego parcia na wciskanie ludziom że są pronatorami.
Powiem ci brujeria, że ciężko się to czyta co napisałeś.
Nie rozumiem co to znaczy "wyrywać z kontekstu bardzo złożonej dyskusji o tym"?
Kolego czy ty przeczytałeś ten artykuła Adama do którego dałem ci link wyżej. Nie ma tam nic o wciskaniu ludziom że są pronatorami, tylko o tym, że osoby pracujące w sklepie zdaniem Adama najczęściej nie mają odpowiedniej wiedzy aby zinterpretować wyniki badań na bieżni.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2011, 16:51 przez zoltar7, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ