czy mam szanse na półmaraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
aszza82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,
przeglądam dosyć często portal i forum , natomiast dopiero kilka dni temu postanowiłam zarejestrować się na forum.
Mam pytanie (i mam nadzieję, że zadaję je we właściwym temacie) dotyczące udziału w półmaratonie.
Może moja historia z bieganiem w wielkim skrócie. Biegałam regularnie ( 3 -4 razy w tyg po 30 -40 min) w roku 2009 w okresie kwiecień-październik, później miałam przerwę ( listopad-kwiecień). Przerwa wynikała z faktu, że odnowiły się moje problemy z kolanem (mam usunietą przyśrodkową część łękotki w prawym kolanie),ale po kilkumiesięcznych zabiegach wszystko wróciło do normy (przede wszystkim znikła opuchlizna). Lekarz nie widział przeciwwskazań co do powrotu do biegania. Od kwietnia biegam regularnie (czasami miałam przerwy) 3-4 razy w tyg po 40-60 min, a w weekendy w okresie wakacji biegałam ok 90-100 min. Biegałam do tej pory rekreacyjnie i tylko dlatego, że po prostu lubię biegać. Natomiast zaczęłam się zastanawiać czy nie sprawdzić swoich sił w półmaratonie. Moje pytanie - czy jest szansa, abym przygotowała się do półmaratonu na poczatek kwietnia? Przejrzałam plan treningowy http://bieganie.pl/index.php?cat=19&id=432&show=1 , i myślę, że mogę zacząć trenowac od 8 tygodnia. Aktualnie biegam z prędkością 7,5- 8 km/ h. Także stosunkowo wolno. jednakże nie zależało mi na prędkości, stąd też nie przykładałam do tego zbyt wielkiej wagi, ale teraz mogę to zmienić :)
Chodzi mi głównie o odpowiedź, czy mam szanse na półmaraton w kwietniu lub maju, przy założeniu, że będę realizować plan treningowy .
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Asia
PKO
Awatar użytkownika
tosiek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 04:23:58

Nieprzeczytany post

Jeśli zaczniesz ten plan od 8 tygodnia, spokojnie wyrobisz się na półmaraton warszawski. Biegasz już sporo w tygodniu a i wybiegania które masz za sobą świadczą o tym, że spokojnie dasz sobie rade wskakując praktycznie w środek tego planu.
Powodzenia
Obrazek
aszza82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedź. Dodała mi otuchy:).
A jeśli chodzi o prędkość- czy to nie jest zbyt wolno, jak na półmaraton?
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że trening i zaplanowane w nim przyspieszenia pomogą mi zwiększyć, a raczej odpowiednio rozłożyć w trakcie biegania swoje tempo i rytm. Zastanawiam sie z jaką średnią prędkością powinnam biegać na treningach, aby przebiec półmaraton całkiem przyzwoicie ( tzn. ukończyć go przede wszystkim...no i najlepiej nie na końcu ;)) .
Awatar użytkownika
tosiek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 04:23:58

Nieprzeczytany post

Plan z Twojego postu to plan dla początkujących, którzy w 8 tygodniu tego planu wcale już tacy początkujący nie są :hejhej: Wystarczy, że zrobisz sobie pierwszy tydzień w żywszym tempie i sama zobaczysz na co Cie stać. Tylko pamiętaj nic na siłę, lepiej spokojnie dokończyć plan i zrobić start, nawet jeśli to będzie start na 80 - 90% Twoich możliwości, niz przegiąć w treningach i w rezultacie nie startować
Obrazek
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mysle, ze dasz rade bo to wszystko jest w głowie ale strzeliłbym jakaś dychę przed żeby posmakować zawodów
pzdr i uwierz w siebie :))))))
andrzej/gdy

1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wszystko zależy od tego czy ten polmaraton ma jakiś limit czasu w którym trzeba go ukończyć ( znając życie pewnie ma )przy tempie 7 min/km ukończyła byś go w czasie 2:20-2:30
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
aszza82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myślę wstępnie o półmaratonie poznańskim, limit czasowy 3h. Z tego wniosek, że muszę trochę nadrobić tempo, ale przede wszystkim kilka razy sprawdzić się na treningach na dłuższej trasie. No i zobaczymy, jak zareaguję psychicznie na całą sytuację- tłum, sam fakt udziału w półmaratonie...dużo zależy od psychiki. Warto się sprawdzić w takiej sytuacji, aniżeli tylko bieganie po lesie :).
Dziękuję za rady.
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tłum działa zawsze motywujaco sama atmosfera rywalizacji także dużo daje napewno warto spróbować niesamowite przezycie
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
aszza82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam nadzieję, że motywująco :)
Zdaję też sobie sprawę, że aby osiągnąć lepsze wyniki muszę poprawić swoją wagę. Myślę, że to będzie efekt uboczny (oczywiście pozytywny) mojego treningu. Patrząc przez pryzmat własciwej wagi biegacza mam zdecydowaną nadwagę ( 176 cm wzrostu, 68 kg), choć wg 'normalnego' BMI waga jest prawidłowa. Myślę jednak, że do osiągania dobrych wyników waga 58-60 byłaby dla mnie najlepsza. Odżywiam się prawidłowo, jedyna słabość to słodycze, na szczęście potrafię i z nich zrezygnować, a półmaraton jest dodatkową motywacją :)
aszza82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tydzień 9 treningu za mną. Bałam się trochę tych 16 km, zaplanowanych na koniec tygodnia, bo jeszcze nigdy tyle nie przebiegłam... Jednak jestem dumna z siebie, bo przebiegłam bez problemów. Właściwie moglabym więcej..., ale trzymam się ściśle planu treningowego. W prawdzie czas na 16 km był słaby, bo 1:58:00, ale trochę zbyt wolno biegłam na początku ( a to z obawy, że nie przebiegnę całości, więc zastosowałam taką małą asekurację tempową). Już lepiej znam swoje możliwości, kolejny trening na 18 km, postaram się przebiec szybszym tempem, choć bez drastycznych zmian...nade wszystko cierpliwość i systematycznośc ;)
Z pewnością dużo mi dają przyspieszania, które właściwie wcześniej nie występowały w moim treningu.
Kolejny raz potwierdza się wniosek, że wszystko leży w psychice....wystarczy spróbować i przełamać barierę.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ