Ciekawostka - marchew

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Niektóre warzywa (szczególnie marchew) kumulują w dużych ilościach azotany z nawozów sztucznych. Azotany w organizmie zmieniają się w azotyny, które powodują zmianę hemoglobiny, czerwonego barwnika krwi, w methemoglobinę. A wtedy do komórek zamiast tlenu dostaje się tlenek azotu, co może spowodować niedotlenienie organizmu oraz anemię. Marchew często też zawiera resztki pestycydów, czyli środków ochrony roślin. Dlatego też staraj się w miarę możliwości kupuj warzywa (a szczególnie marchew) w sklepach z żywnością ekologiczną lub na targu, z ekologicznych lub jak najmniej nawożonych upraw.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
PKO
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

z tym staraniem się utopia. A tak lubię soczki marchwiowe jednodniowe....ech...
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

kolego niestety w dzisiejszym sklepie nie ma takich produktow ktorego czegos niedobrego nie zawieraja.
Czasem cos znajdziesz w tzw: zdrowej zywnosci bez nawozow.terminologia tez niczego sobie bo ,,zdrowa zywnosc,,ciekawe to jest bo zywnosc zawsze jest zdrowa inaczej zakaz handlu---po prostu inaczej nawozona
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krasnoludek6 pisze:kolego niestety w dzisiejszym sklepie nie ma takich produktow ktorego czegos niedobrego nie zawieraja.
Czasem cos znajdziesz w tzw: zdrowej zywnosci bez nawozow.terminologia tez niczego sobie bo ,,zdrowa zywnosc,,ciekawe to jest bo zywnosc zawsze jest zdrowa inaczej zakaz handlu---po prostu inaczej nawozona
Dlatego też staraj się w miarę możliwości kupuj warzywa (a szczególnie marchew) w sklepach z żywnością ekologiczną lub na targu, z ekologicznych lub jak najmniej nawożonych upraw.

pozdro
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

sluchajcie troszke popracowalem w takiej farmie bio ,zdrowa zywnosc itd ,,,To widzialem jak to wyglada,dlatego nic wiecej nie powiem na ten temat ja posiadam wlasna marchewke,pore ,koper i jeszcze co nie wiem bo od kiedy biegam bardzo mi to zchodzi w zimie jeszcze szybciej --Napewno sa tez i uczciwi ,dzisiaj mozna dostac wszystko co chcesz i kosztuje tez dwa razy wiecej przynajmniej,,,pozdrawiam
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja kiedyś chciałem sobie kupić słonecznik 'bio'. Biorę do ręki opakowanie i czytam jaki to ekologiczny, że gospodarstwo ekologiczne, które spełnia jakieśtam normy i w ogóle och i ach no miód malina. A na samym dole drobnym druczkiem: 'kraj pochodzenia: Chiny'. No ekologia jak...
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Niektóre warzywa (szczególnie marchew) kumulują w dużych ilościach azotany z nawozów sztucznych. Azotany w organizmie zmieniają się w azotyny, które powodują zmianę hemoglobiny, czerwonego barwnika krwi, w methemoglobinę. A wtedy do komórek zamiast tlenu dostaje się tlenek azotu, co może spowodować niedotlenienie organizmu oraz anemię. Marchew często też zawiera resztki pestycydów, czyli środków ochrony roślin. Dlatego też staraj się w miarę możliwości kupuj warzywa (a szczególnie marchew) w sklepach z żywnością ekologiczną lub na targu, z ekologicznych lub jak najmniej nawożonych upraw.
nic nowego , jeśli ktoś interesuje się zdrowym trybem życia i odżywiania, to wiadomo od co najmniej kilkudziesięciu lat (z tych do których dotarłem), poza walorami zdrowotnymi walory smakowe w organicznej żywności są zdecydowanie bardziej intensywne
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:
F@E pisze:Niektóre warzywa (szczególnie marchew) kumulują w dużych ilościach azotany z nawozów sztucznych. Azotany w organizmie zmieniają się w azotyny, które powodują zmianę hemoglobiny, czerwonego barwnika krwi, w methemoglobinę. A wtedy do komórek zamiast tlenu dostaje się tlenek azotu, co może spowodować niedotlenienie organizmu oraz anemię. Marchew często też zawiera resztki pestycydów, czyli środków ochrony roślin. Dlatego też staraj się w miarę możliwości kupuj warzywa (a szczególnie marchew) w sklepach z żywnością ekologiczną lub na targu, z ekologicznych lub jak najmniej nawożonych upraw.
nic nowego , jeśli ktoś interesuje się zdrowym trybem życia i odżywiania, to wiadomo od co najmniej kilkudziesięciu lat (z tych do których dotarłem), poza walorami zdrowotnymi walory smakowe w organicznej żywności są zdecydowanie bardziej intensywne

Ciekawostka jak sama nazwa wskazuje, jest dla wszystkich a ci którzy to wiedzą to 2% społeczeństwa, więc poco tyle pisać ;)

pozdro
Colin2000
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Stanowczo trzeba sobie odpowiedziedz na pytanie - dzisiaj nie ma zdrowej zywnosci bez azotanów itp. Chemia, ołów jest wszedzie nawet w min. dawkach w naszych ogrodach daleko od ulic. Oczywiscie poruwnujac to z biegiem lat idzie qu gorszemu.
smerf111
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wczoraj w radiu słyszałem przeciwnie ze azotany działają własnie dobrze więc sobie troche poszukałem i znalazłem Zaobserwowano dwa mechanizmy działania. Substancje zawarte w soku - głównie azotany - po pierwsze rozszerzają naczynia krwionośne, co obniża ciśnienie tętnicze krwi i poprawia jej przepływ, po drugie zaś obniżają zapotrzebowanie na tlen pracujących mięśni. i co wy na to udowodniono to gdzieś badaniami
Colin2000
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

smerf111 pisze:wczoraj w radiu słyszałem przeciwnie ze azotany działają własnie dobrze więc sobie troche poszukałem i znalazłem Zaobserwowano dwa mechanizmy działania. Substancje zawarte w soku - głównie azotany - po pierwsze rozszerzają naczynia krwionośne, co obniża ciśnienie tętnicze krwi i poprawia jej przepływ, po drugie zaś obniżają zapotrzebowanie na tlen pracujących mięśni. i co wy na to udowodniono to gdzieś badaniami
Kawa, piwo,wino - alkohol, marichuana zdrowa? Teraz Azotany takze przyczyniajace sie o wydłuzenie życia i zdrowia... A czym nas jeszcze zaskocza ,,uczeni,, ze swoich badań doswiadczalnych.
Kiedys pół wieku temu nie było tylu chemiklaiów azotanów w zywnosci ludzie byli zdrowsi teraz jakoś tego nie widac, chociaż by wchodzić do pierwszego lepszego NFZ w PL :-]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ