Przebieżki czy Rytmy?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Przebieżki stosuje większość z nas i dodałbym jeszcze do ich specyfiki rozluźnienie. Przebieżka nie może stresować. Gdy robię przebieżki to znaczy, że chcę je robić, a nie że muszę je robić. Różnica w podejściu jest bardzo istotna.
Rytm dla mnie będzie przebieżką, w której wprowadzono coś na przykład upierdliwego na jej drodze. Już sam aparat fotograficzny czy kamera, wprowadzają niezłe zamieszanie i rytm staje się stylizowaną przebieżką. Jeżeli podczas przebieżki mijam jakąś biegaczkę, to bluza pęka w szwach na klacie i wtedy przebieżka staje się rytmem (moja bluza oczywiście). To proste.
Rytm dla mnie będzie przebieżką, w której wprowadzono coś na przykład upierdliwego na jej drodze. Już sam aparat fotograficzny czy kamera, wprowadzają niezłe zamieszanie i rytm staje się stylizowaną przebieżką. Jeżeli podczas przebieżki mijam jakąś biegaczkę, to bluza pęka w szwach na klacie i wtedy przebieżka staje się rytmem (moja bluza oczywiście). To proste.
- Max70
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:13
- Życiówka w maratonie: 2:54:48
Krzysiek, super artykuł. Teraz widzę jak bardzo mieszało mi się to, właściwie to dotychczas byłem pewny, że rytmy i przebieżki to niemal to samo.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dobrym sposobem nauki biegania rytmem sa rozne ulozenia rak.Pierwszy z nich,najlatwiejszy ,to bieganie z rekami luzno zwisajacymi wzdluz tulowia.Drugi sposob,trudniejszy,to bieganie z rekami zlaczonymi z tylu i wreszcie sposob najtrudniejszy,dla zaawansowanych ,to bieganie z rekami podniesionymi do gory.Nie trzeba zadnych znakow robic,krok przy kazdym tym sposobie automatycznie sie skraca,ponadto uczy biegania w tzw.rozluznieniu,albo na luzie ,jak kto woli i dodatkowo poprawia koordynacje.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
a ja ze swej strony chciałem koledze serdecznie podziękować, za wyjaśnienie jak się teraz okazuje błedu w tłumaczeniu książki J. Danielsa (może tłumacz tłumaczył akurat rozdział "Trening rytmowy" pod wpływem... Jacka Danielsa oczywiście).
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
Więcej takich artykułów na bieganie.pl! Brawo Krzysiek.
Jeżeli to jest środek dla krótkich i średniaków, to kiedy warto w treningu długodystansowca włączyć rytmy?
W ogóle warto?
Jeżeli to jest środek dla krótkich i średniaków, to kiedy warto w treningu długodystansowca włączyć rytmy?
W ogóle warto?
-
- Wyga
Przyznam się,że jechałem z przebieżkami na ślepo tzn. tak jak sobie wymyśliłem ,że będzie ok.Na szczęście artykuł utwierdził mnie w tym ,że wykonywałem je do tej pory poprawnie.
=http:[url//runmania.com/rlog/?u=nifares69][/url]
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Na pewnym poziomie warto, musisz być do tego przygotowany fizycznie i motorycznie. Musi być w tym konkretny cel, czasami rytmy wprowadza się po to aby wydłużyć krok ale czasami zdarza się, że używa się ich do jego skrócenia.Bogil pisze:Więcej takich artykułów na bieganie.pl! Brawo Krzysiek.
W ogóle warto?
- Kuerti
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Raul7,
Wspomniałeś o jakimś artykule nt. pracy rąk, mógłbyś podać linka? Nigdzie nie mogę go znaleźć.
Chyba, że chodziło Ci o prywatną poradę . Jeśli tak, to poproszę o jakieś bliższe informacje, ponoć w ogóle nie pracuję rękoma podczas biegania, już kilka osób zwróciło mi na to uwagę...
Wspomniałeś o jakimś artykule nt. pracy rąk, mógłbyś podać linka? Nigdzie nie mogę go znaleźć.
Chyba, że chodziło Ci o prywatną poradę . Jeśli tak, to poproszę o jakieś bliższe informacje, ponoć w ogóle nie pracuję rękoma podczas biegania, już kilka osób zwróciło mi na to uwagę...
NATURAL BORN RUNNERS. Tu znajdziesz najlepszy sprzęt do biegania!
www.natural-born-runners.pl
PK4 | Blog ekstremalny. Podejmiesz wyzwanie?
www.pk4.pl
www.natural-born-runners.pl
PK4 | Blog ekstremalny. Podejmiesz wyzwanie?
www.pk4.pl
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
na ZACZNIJ BIEGAĆ chodze gdzie Krzysiek jest trenerem i tam mi zwrócił uwage na ten element... ale jak CI to pisemnie wytłumaczyć?? nie umiem... musisz Krzyśka o artykuł prosić!Kuerti pisze:Raul7,