Trening szybkościowy

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
sarabia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.

Mógłby mi ktoś ułożyc trening na poprawienie szybkości/przyśpieszenia ?
Treningi mogę wykonywac 5 dni w tygodniu. Mam 15 lat(16 rocznikowo), bardzo mi na tym zależy.
Z góry dzięki. ;)
PKO
Damian1997
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 40 min

Nieprzeczytany post

A jaki czas chcesz osiągnąć i na jaki dystans oraz jaki czas masz teraz na tym dystansie ???
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Trenuję piłkę nożną, nie wiem gdzieś o ile ale myślę, że gdzieś coś koło 1 sek na 100m .
czas na 60 m - 8.7(6 klasa podstawówki)
czas na 100m - 13.5.

Trochę szybkościowo odstaję i chcę się poprawić.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2011, 21:38 przez sarabia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
huberts
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trenujesz piłkę cały czas, czy to tak hobbistycznie i chcesz czas przeznaczyć na bieganie. Szybkość poprawić jest najtrudniej, bo to jest genetycznie zapisane, czy ktoś jest/będzie szybki czy nie, ale zawsze 2 s można urwać, przy odpowiednim treningu.
Bieganie to coś więcej niż pasja, to styl życia, miłość oddanie.

KUPIĘ MOTOCYKL WSK, WFM, JUNAK, Z DOKUMENTAMI, NAJDALEJ 150 KM OD POLKOWIC, KONTAKT:

GG: 4373383
TEL: 697110266
sarabia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Piłkę nożną trenuję cały czas, wiążę z nią moją przyszłosc.
Niby jak mam takie badania zrobic?
Nawet jeśli wyjdzie, że nie mogę się poprawic to i tak chce spróbowac.
Proszę o ułożenie jakiegoś sensownego planu.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
sarabia pisze:Trenuję piłkę nożną, nie wiem gdzieś o ile ale myślę, że gdzieś coś koło 1 sek na 100m .
czas na 60 m - 8.7(6 klasa podsawówki)
czas na 100m - 13.5.

Trochę szybkościowo odstaję i chcę się poprawić.
W 1982 roku Schele i Kaiser przeprowadzili badania, które, w naszym przekonaniu, miały kolosalne znaczenie dla zrozumienia istoty procesów energetycznych mięśnia u sportowców. 39 zawodnikom zrobiono biopsje m. vastus lateralis, oznaczono aktywność enzymów oraz określono typ mięśnia. Następnie badanych poddano próbom biegowym na dystansie 40 m i 2000 m. Autorzy obliczyli szybkość biegu na obu dystansach i zrobili wykres zależności rozwijanej szybkości od procentowej zawartości włókien FG w mięśniu. Otrzymane wyniki były jednoznacznie przekonywające. Okazało się, że im więcej zawodnik miał włókien FG tym był wolniejszy na dystansie 2000 m, a szybszy w sprincie 40 m"
zrób biopsję mięśnia to będziesz wiedział czy jesteś w stanie bić rekordy na krótkich dystansach, jak nie masz predyspozycji to i dobry trening nic nie da tylko zajedziesz się na śmierć i nawet wyników ponad przeciętną nie osiągniesz
Ostatno coraz glosniej pisza w fachowej literaturze, ze podzial miesnie na FT i ST nie jest poprawne. Miesnie posiadaja takze pewna czesc posrednich wlukien. Wlukna te mozna trenowac i "nauczyc" ich funkcji jakie spelniaja FT. W ten sposob powieksza sie liczba FT i jest moziwosc trenowania szybkosci "wrodzonej".

Jak bede mia czas, to poszukam cos na ten temat.

Rolli
adrianzary
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

sam trening szybkosciowy to nie tylko są sprinty! do tego duża siła, bo wyobraź sobie sprintera mającego 180cm i ważącego 60kg, niemożliwe!!! szybkości sobie nie zrobisz od pstryknięcia palcem. jeżeli kopiesz to szybkosc musisz miec caly czas. Nie wiem czy trenujac nogę macie trening jakis silowy. jezeli nie, to cóż, jak dla mnie recepta prosta, znajdź sobie cwiczenia na lydki, brzuch, grzbiet, czworglowy uda, rob te cwiczenia codziennie i do tego np. na odcinku 60m pobiegnij na maxa i tak z 5 razy na przerwie 5 minutowej. to samo na odcinkach od 30-100m. Do tego jakiś nabieg, np. 20m nabiegu z dlugim krokiem i pozniej 40m ogień. MAKSYMALNY WYSIŁEK, NA DUŻYCH PRZERWACH=SZYBKOŚĆ.
sarabia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mamy treningi siłowe, teraz wykonuje sam dla siebie super dunks 3 http://wdziek.info/super_dunks_3.html
oraz robie brzuszki codziennie.
adrianzary
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no to tyle dobrego. do brzuchów ZAWSZE rób grzbiety, abyś się nie miał później problemów z kręgosłupem.
Znajdź sobie kawałek suchego, zrób ogólnorozwojówkę, rozciąganko z 10minut i przebieżka, a później np. 5x60m na maxa na przerwie 5min. Inaczej szybkosci nie zrobisz. Jeżeli bedziesz mial silne nogi, ręce, brzuch i grzbiet to będziesz szybki. Tak jak ktoś tu napisał, geny mają ogromne znaczenie. ja bedac w 6 klasie na 60m miałem 8.0 bez trenowania i na 300m-42 sekundy. Predyspozycje ważne, ale jak ktoś chce coś osiągnąć to TYLKO ZAPIE...... :D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ