Mógłby mi ktoś ułożyc trening na poprawienie szybkości/przyśpieszenia ?
Treningi mogę wykonywac 5 dni w tygodniu. Mam 15 lat(16 rocznikowo), bardzo mi na tym zależy.
Z góry dzięki.

Ostatno coraz glosniej pisza w fachowej literaturze, ze podzial miesnie na FT i ST nie jest poprawne. Miesnie posiadaja takze pewna czesc posrednich wlukien. Wlukna te mozna trenowac i "nauczyc" ich funkcji jakie spelniaja FT. W ten sposob powieksza sie liczba FT i jest moziwosc trenowania szybkosci "wrodzonej".Santiago pisze:sarabia pisze:Trenuję piłkę nożną, nie wiem gdzieś o ile ale myślę, że gdzieś coś koło 1 sek na 100m .
czas na 60 m - 8.7(6 klasa podsawówki)
czas na 100m - 13.5.
Trochę szybkościowo odstaję i chcę się poprawić.zrób biopsję mięśnia to będziesz wiedział czy jesteś w stanie bić rekordy na krótkich dystansach, jak nie masz predyspozycji to i dobry trening nic nie da tylko zajedziesz się na śmierć i nawet wyników ponad przeciętną nie osiągnieszW 1982 roku Schele i Kaiser przeprowadzili badania, które, w naszym przekonaniu, miały kolosalne znaczenie dla zrozumienia istoty procesów energetycznych mięśnia u sportowców. 39 zawodnikom zrobiono biopsje m. vastus lateralis, oznaczono aktywność enzymów oraz określono typ mięśnia. Następnie badanych poddano próbom biegowym na dystansie 40 m i 2000 m. Autorzy obliczyli szybkość biegu na obu dystansach i zrobili wykres zależności rozwijanej szybkości od procentowej zawartości włókien FG w mięśniu. Otrzymane wyniki były jednoznacznie przekonywające. Okazało się, że im więcej zawodnik miał włókien FG tym był wolniejszy na dystansie 2000 m, a szybszy w sprincie 40 m"