ABC Biegania - Tempo, Tętno, Samopoczucie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:No więc właśnie, zdrowy rozsądek podpowiada, że biegając po pętli nazwijmy ją krosową, wszystkiego się nie zrobi :oczko:
zoltar - nie popadaj w ten sam stereotyp myślowy jaki ma wielu zawodników, brak kreatywności. Ja się zgadzam, że śnieg i pogoda zniechęca do biegania ale kros nie powinien w niczym przeszkadzać.
Do wszystkiego trzeba podchodzić kreatywnie.
Czyli uczyć się jak wykorzystywać to co pozornie wydaje się być przeszkodą na swoją korzyść.
Ja bym bardzo chciał mieszkać w górach.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Magus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja widze generalnie kilka typow zadan treningowych opartych na pagorkach:

1. bieg luzny - gdy mamy zrobic dlugie wybieganie, 0 ambicji na podbiegach i trzymamy na wodzy nasze zapedy na zbiegach
2. bieg "kenijski" - zaczynamy powoli i przyspieszamy, a by na koniec treningu pedzic na maksa
3. SB - mocno na podbiegach (sila, ze az milo), odpoczynech w truchcie na zbiegu
4. szybkosc, WT - aktywnie na zbiegach - odpoczynek na podbiegach
5. wszystko na maksa - tutaj nie wiem co sie bardziej trenuje, sile, czy wytrzymalosc ...

Co o tym sadzicie?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@ Magus i zoltar: Myślę, że mnie nie zrozumieliście.

Macie fakt: teren pofałdowany. Można z tego starać się uczynić zaletę i przewagę, można w tym szukać problemu. Wy wybieracie to drugie - zastrzegam: moim zdaniem.

Tymczasem na Waszym (de facto naszym) poziomie o wiele ważniejsze niż OPTYMALNY plan treningowy jest pozytywne nastawienie, wiara w przełamywanie własnych ograniczeń (wiek, nadwaga, brak wolnego czasu), "uczenie się" prostej systematyczności treningów, zdrowych nawyków - rozgrzewka, rozciąganie, ćwiczenia uzupełniające, dobra dieta, uczenie się odczuwania reakcji własnego organizmu.

Dla mnie to nie jest kwestia konkretnego zagadnienia tylko podejścia - powtórzę, moim zdaniem nie ma problemu, jest on przez Was sztucznie tworzony.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Ja bym bardzo chciał mieszkać w górach.
Ja też.
Ja bardzo przepraszam, ja tylko tak, chciałem poprzeć Magusa, bo teraz w zimie, najlepszą trasę w okolicy to mam pętle krosową, ale generalni u mnie płaski teren się znajdzie. Więc dobra to ja już wycofuję swoje pytanie... bo kto chce być uważany za mało kreatywnego :hahaha:
Qba Krause pisze:@ Magus i zoltar: Myślę, że mnie nie zrozumieliście.
Dla mnie to nie jest kwestia konkretnego zagadnienia tylko podejścia - powtórzę, moim zdaniem nie ma problemu, jest on przez Was sztucznie tworzony.
Powiem ci Qba że ty za to jesteś bardzo kreatywny... taki Wujek Dobra Rada.
Piszesz o tworzeniu problemów... a my z Magusem tylko pytamy, a kto pyta (podobno) nie błądzi, nieprawdaż ? :oczko:

Dajmy już temu spokój. Skoro nic tu się nie da zrobić, po prostu Run Magus Run.
Pozdr.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
Magus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:@ Magus i zoltar: Myślę, że mnie nie zrozumieliście.

Macie fakt: teren pofałdowany. Można z tego starać się uczynić zaletę i przewagę,
Wiemy, ze taki teren ma duzy potencjal, ale my pytamy, jak go wykozystac? Imho to nie jest poszukiwanie problemu, a raczej rozwiazania.

Pewne konkretne rady podal Adam i wielkie dzieki mu za to - na pewno wyprobuje na dzisiejszym treningu :)

Ale my jestesmy nienasyceni - chcemy wiedziec wiecej!
Algorytm
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 54

Nieprzeczytany post

Czegoś tu nie rozumiem , biegnę w tempie 6.40m/1km a po lewej stronie tabeli jest jak byk 4,40 /1 km/. O co tu chodzi? Ja rozumiem, że jeśli pobiegnę 1 km w czasie 6,40 m to wyjdzie mi , że biegnę 1 km w czasie 4,40 . Coś tu nie gra?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

oznacza to, że jeżeli w teście polegającym na jak najszybszym przebiegnięciu 1km osiągniesz czas 4:40, to twoje tempo SPOKOJNEGO biegu, czyli większości treningów, będzie wynosiło ok. 6:40.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
ODPOWIEDZ