Czy forum powinno mieć regulamin

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.

czy forum powinno mieć regulamin

tak
62
77%
nie
19
23%

Liczba głosów: 81
DeeL
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:... abyśmy wprowadzili taki zapis, że od powiedzmy 1 stycznia rezygnujemy z tego typu podpisów.
Zdecydowanie TAK!
PKO
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale sam podpis w sobie nie jest zły. Stopka z runloga czy czegoś podobnego + jakieś motto życiowe zapisane normalną czcionką raczej nikogo nie razi, wydaje mi się, że bardziej chodzi o coś takiego:
BIEGAM BO LUBIĘ
i jakiś wielki kolorowy obrazek.
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Po 2 latach ciszy w eterze i nagle taka złota myśl? :hej:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Patrząc na obecną sytuację znowu nie widzę potrzeby powstania Regulaminu. :)
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:regulamin musi być :-) każde szanujące forum ma regulamin :-)
Na szczęście to forum nie jest podobne do tych szanujących się z regulaminem (onety itp.) :) i mam nadzieję, że póki co nie aspiruje do ich grona.
Adam Klein pisze:Patrząc na obecną sytuację znowu nie widzę potrzeby powstania Regulaminu. :)
Zgadzam się w pełnej rozciągłości :)
Krzysiek
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Tak generalizować, jednak nie można ...
Przecież, jeśli ktoś nie wie jak się zachować, na pewno będzie potrzebowal tego regulaminu. Ja dopuściłbym taką alternatywę, że ... wprowadza się regulamin dla tych, którzy po prostu go potrzebują. Lub, choćby, chcą tylko go mieć.
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

blink pisze:Lub, choćby, chcą tylko go mieć.
to ja już chyba bardziej wolę mieć rwę kulszową niż regulamin.

- ale ponieważ blinkowa propozycja bardzo mnie urzekła - i myślę że usatysfakcjonuje każdego praworządnego forumowicza - jestem za.
----------------
aha, i gotów jestem mój osobisty regulamin oddać Piterowi, coby miał miał dwa.

Viva pra-praworządność!

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie, ale powinno mieć dobrego, mądrego i sprawiedliwego administratora ( to się tyczy również modów), który będzie wiedział co trzeba zrobić. Swoją drogą to ewenement, że serwis z chyba już ponad 10 lat stażem przetrwał bez regulaminu :ble:
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Nie dostrzegacie trochę drugiej strony medalu. Regulamin ma chronić też admina i właściciela forum.

Zwróćcie uwagę, że na forum pojawia się wiele treści, które po pierwsze mogą stanowić przedmiot praw autorskich, podpadać pod ochronę wizerunku, ochronę danych osobowych, czy też poprzez np. przywiązanie się do nich ich autora, pod ochronę dóbr osobistych.

Jeżeli więc admin usunie coś co wytworzy użytkownik, a co nabrało jakiejś wartości materialnej lub niematerialnej, (gdzie fakt usunięcia wywoła stratę o charakterze krzywdy), wówczas mogą powstać roszczenia wobec admina/właściciela. I odwrotnie - nie usunięcie pewnych treści może też spowodować roszczenia wobec właściciela forum. Oczywiście , większość z tych zagadnień regulują przepisy prawa powszechnie obowiązującego, ale one posługują się często przepisami o charakterze klauzul generalnych, co zawsze wzmaga niepewność co do ostatecznego efektu wykładni. Warto więc wprost określić co i kiedy admin może usunąć, i że z tytułu usunięcia np. nie przysługują nikomu żadne roszczenia.

Regulamin jest po prostu pewną formą umową między aminem i użytkownikami. Logując się powinienem go akceptować.

Regulamin powinien regulować wzajemnie relacje, tak aby konkretne działanie adminia nie miało charakteru dyskryminującego , krzywdzącego, czy zupełnie dowolnego. Każda czynność ingerująca w czyjąś inwencję twórczą powinna mieć umocowanie w regulaminie.

Zapominamy bowiem często o tym, że użytkownicy każdym postem zostawiają jakąś część siebie na forum i mają do niej prawo. Nie jest więc tak, że admin może wszystko bo to jego forum. Regulamin powinien wytyczać tę granicę.
Awatar użytkownika
tox123
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:37:08

Nieprzeczytany post

wydaje mi sie ze na Tym forum regulaminu nie powinno byc! przeglądam to forum juz od pewnego czasu i zauważyłem ze na tym forum panuje kultura, admini tez sa wporzo takze ja jestem na NIE

:ble: :ble:
biegam bo lubię :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

jumper pisze:Nie, ale powinno mieć dobrego, mądrego i sprawiedliwego administratora
A teraz nie ma?
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
jumper pisze:Nie, ale powinno mieć dobrego, mądrego i sprawiedliwego administratora
A teraz nie ma?

Oj Adam Ty to zaraz ksobnie. Każdy ma swoje wady, jednak przez tyle lat utrzymać i rozwinąć taki serwis chyba o czymś świadczy :spoko:
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

:)
Upewniam się po prostu.
brujeria pisze: Zapominamy bowiem często o tym, że użytkownicy każdym postem zostawiają jakąś część siebie na forum i mają do niej prawo. Nie jest więc tak, że admin może wszystko bo to jego forum.
Zgadzam się, dlatego adminowe ingerencje są tu naprawdę rzadko stosowane.
Ja mam po prostu awersję do wszelkiego rodzaju regulaminów.
Awatar użytkownika
google
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A ja przyglądając się niektórym wpisom naprawdę chciałbym, żeby były kasowane.
Są na forum ludzie, których każdy post jest takim bublem, że żal na to w sieci miejsca. Gdyby to była tylko kwestia miejsca to bym nie narzekał. Ale jeśli ktoś taki udziela porad to krew zalewa.
Mogę podać przykład, np posty kolegi Santiago, chyba kiedyś Spidera - jak dla mnie wszystkie jego posty nadają się do usunięcia.
Takim przykładem był też oczywiście znakomity Buki.
pozdrawiam
bba
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

To proste. Dodajesz delikwenta do kategorii "wrogów" i nie musisz oglądać jego postów.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ