Tak jak napisałem być może tylko Cię powącha i sobie pójdzie ale nie wykluczone, że skoczy na Ciebie. Pamiętajmy, że psy mają wrażliwsze zmysły niż ludzie. Taki pies przez zapach wyczuje że się zdenerwowałeś, przestraszyłeś ( inaczej pachnie osoba nieżywa, inaczej osoba spanikowana, inaczej ranna - wykorzystuje się zapach przy szkoleniu psa ratowniczego ).zoltar7 pisze:Matko Boska Częstochowska... a ja zawsze się zatrzymuję jak biegnie do mnie taki piesek, stoje w miejscu i pokazuje mu że nie mam nic w rękach. A właściciel zamiast złapać psa, mówi "Reksio choć tutaj" i zapewnia mnie "On się chce tylko bawić"...Sleczek pisze:Swojego czasu prowadziłem zajęcia z behawiorystki ( zachowania ) się psów ras niebezpiecznych. Psy tych ras najczęściej atakują kończyny górne oraz szyje. Tak mają genetycznie wkodowane.
Ładna mi zabawa" "atakuje kończyny górne oraz szyję"
Dlatego ważna jest edukacja właścicieli. Jeżeli ode mnie by to zależało, to każdy właściciel psa należącego do ras bojowych powinien obowiązkowo przejść szkolenia z psem na posłuszeństwo. Taki powinien być nakaz. Wtedy można psa skrzywionego psychicznie naprawić, kiedy jeszcze jest młody. Bo jak dorośnie to są z tym problemy.
Kiedy ja prowadzę szkolenia dla psów to prowadzę je także dla właścicieli i uczę właściciela odczytywać sygnały nadawane przez psa. Bardzo często problemy wynikają z tego, że właściciel źle odbiera sygnały od psa lub w ogóle ich nie widzi.