Hej - szukam kogoś kto mi coś powie o tych autorach.\: Christof Baur i Bernd Thurner.
Dostałem ich książkę o bieganiu i jest naprawdę bardzo dobra.
Ale nic nie mogę o nich znaleźć oprócz tego, że .... piszą po prostu dużo książek. (o sprawach zdrowia, kręgosłupa itd).
Witam
Widzę, że wątek wiekowy a wpisów mało.
Też mi w ręce wpadła ta książka. Kilka rzeczy bardzo mi się w niej podoba jak choćby dokładnie rozpisane różne warianty przygotowań do biegów. Niestety kilka rzeczy jest niedopracowanych, przynajmniej z punktu widzenia amatora takiego jak ja. Nie wiem czy zawiniło tłumaczenie czy błąd powstał na etapie pisania ale brak zupełnie czasu jaki należy poświęcić na ćwiczenia doskonalące technikę biegania (ABC biegania). Dość niejasno jest też wyjaśnione kiedy i jak stosować trening 3D. Co prawda po planach treningowych można coś wnioskować ale to są tylko domysły.
Na wiosnę spróbuję wdrożyć plan treningowy przedstawiony w tej książce (przed półmaratonem nocnym). Zobaczymy jak rady i doświadczenia zawarte w wydawnictwie przełożą się na osiągnięcia w praktyce.
Czy ktoś ma jakieś spostrzeżenia odnośnie tych zagadnień?
Trudno jest tak wszystko ubrać w ramy czasowe, trzeba niestety bazować na wyczuciu, którego początkujący biegacz oczywiście nie ma - więc powstaje jakiś problem. Te ćwiczenia techniki trzeba robić kiedy jest luźny dzień, ale po rozgrzewce, przez kilkanaście minut.