Bieganie-obliczanie ilości utraconych składników odżywczych

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
eaglefly
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Jestem w trakcie pisania programu na telefony komórkowe, w którym po biegu powinny być wyliczane wartości spalonych kalorii oraz poszczególnych składników odżywczych:
-białka,
-tłuszczy,
-węglowodoanów.

Rozumiem, żeby obliczenia mogły być jak najdokładniejsze potrzebuje dość wielu danych:
-czas biegu,
-przebyta droga,
-średni puls,
-temperatura na zewnątrz,
-stopień nachylenia podłoża,
-waga,
-wiek,
-płeć.

Jestem jednakże tylko programistą i tematyka treningów jest mi niestety dość odległa...

Jeżeli moglibyście podsuńcie mi wzory na podstawie, których można wyliczać utratę składników odżywczych po biegu (przejrzałem już forum i nie znalazłem takowych).

Pozdrawiam
PKO
eaglefly
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Może jakaś podpowiedź chociaż?
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Z tego co się orientuję to tych zmiennych będzie dużo więcej. Dieta, wcześniejsza aktywność, czas od ostatniego posiłku, cechy osobnicze i pewnie jeszcze mnóstwo innych.
Nie sądzę aby istniał jakiś wzór aby to rzetelnie wyliczyć.

Tu masz artykuł o tym ale nie jestem pewien czy Ci pomoże. Życzę powodzenia.
Krzysiek
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

nie wyobrażam sobie wzoru do obliczania spalonych poszczególnych składników odżywczych. raczej można próbować obliczyć tylko ogólna ilość kalorii na podstawie kilometrów i wagi (i to też tylko płaski bieg).
nie jestem fizjologiem, ale nawet moja podstawowa wiedza dotycząca sportów wytrzymałościowych wystarczy, żeby powiedzieć, że są tu tak duże różnice między jednostkami i między sytuacjami, że uniwersalny wzór będzie odstawał daleko od prawdy. natomiast oczywiście ludzie uwierzą w wiele kłamstewek, jak się je odpowiednio wypromuje ;)
inna proporcja spalania tych składników w pierwszych piętnastu minutach, inny w drugiej godzinie biegu, inny, gdy wypije ktoś kawę, a inny, gdy zje poprzedniego wieczora spaghetti, jeszcze inny w zależności, czy jest 6 rano, czy 16 popołudniu. i to naprawdę nie są małe różnice
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ