Darmowe badania dla biegaczy
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 53
- Życiówka w maratonie: brak
Na siłowni zobaczyłem plakat informujący o darmowych badaniach dla sportowców amarotów. Okazało się, że są prowadozne badania medyczne i potrzebna jest próbka m.in. na biegaczach. Można zrobić sobie badnia serca (ekg, echo) i wydolność (ergospirometria). Ja zrobiłem całość w jeden dzień i polecam, bo można np. okreslic pojemność płuc, tętno maksymalne albo próg tlenowy.
Osoby w Warszawy zachęcam. Info na www.medsport.com.pl, a dr Folga bardzo miły.
Wrzucam na forum, bo informacja o badaniach nie jest ogólnie dostępna.
Osoby w Warszawy zachęcam. Info na www.medsport.com.pl, a dr Folga bardzo miły.
Wrzucam na forum, bo informacja o badaniach nie jest ogólnie dostępna.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
A tętno maksymalne jak zostało zmierzone?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 53
Na próbie wysiłkowej doszedłem do 195 co ogólnie zgadza sie ze wzorem = 220 - wiek.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
No ok, już rozmawiałem z Panem doktorem. Damy info na stronie.
Ale akurat jeśli chodzi o tętno maksymalne to ze sportowego punktu widzenia nie ma to większego sensu.
To służy im (lekarzom) jako pewien poziom powyżej którego już nie mogą męczyć zawodnika, takie mają wytyczne.
Ale to nie ma nic wspólnego z rzeczywistym tętnem maksymalnym.
Ale akurat jeśli chodzi o tętno maksymalne to ze sportowego punktu widzenia nie ma to większego sensu.
To służy im (lekarzom) jako pewien poziom powyżej którego już nie mogą męczyć zawodnika, takie mają wytyczne.
-
- Wyga
Dzięki za tę informację. Wprawdzie w tych papierach, które dają do wypełnienia, w opisie badania widnieje, że przebadana ma być grupa mężczyzn, ale podchodzą do tego nieortodoksyjnie 

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
ja dostałem informację, że mają już tyle chętnych że na razie więcej zgłoszeń nie przyjmują 
Ale jest nowe info na ich stronie:
Drodzy Biegacze,
w związku z ogromnym zainteresowaniem naszym badaniem, chcieliśmy Was przeprosić ale niestety nie jesteśmy w stanie wszystkich przebadać. W obecnej chwili nie mamy już miejsca do badania dla kobiet. Mamy jednak dobrą wiadomość...
Opracowujemy nowy projekt badania, dedykowany wyłącznie do Was.
Będzie to badanie dla osób powyżej 18 roku życia, bez górnego limitu wieku
Będziemy przyjmowali zarówno kobiety, jak i mężczyzn - również ze schorzeniami (np. astma oskrzelowa, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze itp). Badanie będzie prowadzone pod nadzorem kardiologa, internisty i rehabilitanta.
Trzymajcie za nas kciuki, aby udało się nam zdobyć pieniądze na ten projekt, co nie jest łatwe.
Badania oczywiście będą darmowe.

Ale jest nowe info na ich stronie:
Drodzy Biegacze,
w związku z ogromnym zainteresowaniem naszym badaniem, chcieliśmy Was przeprosić ale niestety nie jesteśmy w stanie wszystkich przebadać. W obecnej chwili nie mamy już miejsca do badania dla kobiet. Mamy jednak dobrą wiadomość...
Opracowujemy nowy projekt badania, dedykowany wyłącznie do Was.
Będzie to badanie dla osób powyżej 18 roku życia, bez górnego limitu wieku

Będziemy przyjmowali zarówno kobiety, jak i mężczyzn - również ze schorzeniami (np. astma oskrzelowa, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze itp). Badanie będzie prowadzone pod nadzorem kardiologa, internisty i rehabilitanta.
Trzymajcie za nas kciuki, aby udało się nam zdobyć pieniądze na ten projekt, co nie jest łatwe.
Badania oczywiście będą darmowe.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
zgadza się tętno max. z klasycznego testu do odmowy nie jest tętnem max.Adam Klein pisze:No ok, już rozmawiałem z Panem doktorem. Damy info na stronie.
Tompoz
Tompoz