czy Ukraińcy się koksują?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej. Ostatnio na bieganiu.pl pojawiło się parę ciekawych artykułów o koksowaniu w lekkiej..
Sporą część masowych biegów w Polsce, wygrywają sąsiedzi zza wschodniej granicy. Oczywiście są to tylko biegi z nagrodami finansowymi. Zawsze myślałem, że po prostu na biegi uliczne w Polsce przyjeżdżają wyczynowcy z Ukrainy i Białorusi, a na tego typu imprezy naszym wyczynowcom szkoda sił. A mówienie o koksowaniu Ukrainców wkładałem między bajki wynikające z uprzedzeń narodowych.
Jednak jakiś czas temu po jednym z biegów, na którym prawie wszystkie nagrody finansowe zgarnęli zawodnicy w niebiesko-żółtych strojach rozmawiałem ze znajomym, który biega na tyle dobrze, że z powodzeniem ściga się z nimi. Usłyszałem historie o zaskakujących zmianach formy u niektórych z tych zawodników, o podejrzanym znikaniu ich ekipy w busie na chwilę przed startem.. i tym podobne.
Czy rzeczywiście koksowanie wśród zawodników z Ukrainy jest tak powszechne? Myślę, że biegacze na wysokim poziomie mają przesłanki, żeby przypuszczać jak w rzeczywistości wygląda sprawa. Dlatego prosiłbym o opinie osoby doświadczone, a "truchtaczy" takich jak ja ;) o nie wyrażanie pochopnych opinii.
PKO
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

Temat był już wałkowany nie jeden raz.
Odpowiedź twierdząca może się odnosić zarówno do Ukraińców, jak i do Polaków. Pytanie tylko o skalę zjawiska. Badań nikt nie prowadził, bo Ci co koksują omijają imprezy, gdzie kontrole antydopingowe są przeprowadzane.
Swoją drogą, ciekawe, ile jest takich imprez.
Najbardziej podejrzani są Ci, którzy startują tylko w małych biegach, gdzie są pieniążki do wygrania. A omijają te większe. Zazwyczaj prezentują średni poziom sportowy. Ale potrafią wystartować w 4 biegach w jedne weekend.

Ale dopóki się nie udowodni winy, można tylko spekulować, że się koksują.
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

te wątki, które znalazłem dotyczyły dopingu w zawodowym sporcie. ale ok.poszperam coś więcej, to może znajdę to, co mnie interesuje.
Mi chodzi o biegi uliczne, na których wygrywa się co najwyżej kilka stówek. Startować regularniej w zawodach zacząłem parę lat temu, powoli zaczynam rozpoznawać lokalną czołówkę. tak naprawdę z zawodów na zawody przewijają się ci sami ludzie. mniej więcej reprezentują podobny poziom, nie ma żadnych podejrzanych skoków formy, sporo z nich biega już wiele lat, a gdyby się koksowali nie pociągnęliby tak długo. Także wydaje mi się, że w większości biegów doping nie jest powszechny.
Szkopuł w tym, że nie znam zawodników zza wschodniej granicy. czy z zawodów na zawody mają zbliżony poziom? czy startują już wiele lat? próbowałem znaleźć coś w sieci na temat startów niektórych z nich na Ukrainie, ale nie udało mi się..
Nie chcę rozsiewać tu niesprawiedliwych uprzedzeń. chciałem tylko znaleźć informacje zaprzeczające bądź potwierdzające obiegową opinię, którą można usłyszeć. jeżeli ktoś stosuje doping, to wydaje mi się, że koledzy ze startów łatwo mogą to zauważyć. Oczywiście uważam, że generalne stwierdzenie, że "Ukraincy koksują" na pewno może być krzywdzące. Jednak ktoś, kto jest doświadczonym zawodnikiem myślę, że może powiedzieć np. "wydaje mi się, że koksowanie w biegach ulicznych jest powszechne u Ukrainców" lub "nic takiego nie zauważyłem, żeby znani mi koledzy z Ukrainy i z Polski koksowali się". Zwykłe gdybanie przeciętnych truchtaczy raczej nic nie wnosi.
Swoją drogą, skoro niektórzy z nich są na takim poziomie, że mogliby porównywać się z najlepszymi z Polski, to czemu nie pisze się nic o ich sylwetkach?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ