Wywiad z Danielsem
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
niech żyją skipy !Adam Klein pisze:Wywiad z Danielsem
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
A dla mnie to jest ważne:
Dlatego ja cały czas biegam minimalnie.
Kod: Zaznacz cały
Starajcie się osiągnąć maksymalną kondycję przy minimalnym nakładzie pracy. Nie próbujcie osiągać maksymalnych rezultatów poprzez maksymalną pracę. Jeżeli zastanawiacie się, który typ treningu wybrać, zawsze wybierzcie łatwiejszy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
łatwiejszy trening to rzecz subiektywna - jeden woli zrobić niedzielne długie wybieganie 25 km a drugi woli 20x400Adam Klein pisze:A dla mnie to jest ważne:
Dlatego ja cały czas biegam minimalnie.Kod: Zaznacz cały
Starajcie się osiągnąć maksymalną kondycję przy minimalnym nakładzie pracy. Nie próbujcie osiągać maksymalnych rezultatów poprzez maksymalną pracę. Jeżeli zastanawiacie się, który typ treningu wybrać, zawsze wybierzcie łatwiejszy.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No i właśnie o to chodzi, o subiektywne odczuwanie intensywności.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
intensywność w moim przykładzie jest odczuwalna tak samo dla każdego .... inaczej jest odbierany stopień trudności danego treninguAdam Klein pisze:No i właśnie o to chodzi, o subiektywne odczuwanie intensywności.
-
- Rozgrzewający Się
A mnie zastanawia jak dla siebie dobrać prawidłowe VODT. Na podstawie tabeli z książki Danielsa mam zblizone wyniki jeśli chodzi o 10 km i pólmaraton (00:46 i 01:43), ale patrząc na mój wynik z maratonu (03:59) różnica w VODT jest już znaczna i dlatego dokładnie nie wiem, które intensywności treningowe byłyby dla mnie odpowiednie. Teoretycznie wydawać by się mogło, że im dłuzszy dystans tym odpowiednik VODT będzie bardziej miarodajny. Jednak z drugiej strony wiem, że dychę i połówkę pobiegłem na maksa, a maraton zawsze trochę z rezerwą(ze strachu przed ścianą).
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nie, jest odwrotnie.brazzo pisze:Teoretycznie wydawać by się mogło, że im dłuzszy dystans tym odpowiednik VODT będzie bardziej miarodajny.
Im krótszy odcinek tym bardziej miarodajny, bo wtedy nie grają roli różne inne czynniki tylko Twoja czysta wydolność tlenowa.
Oczywiście musi być to odcinek stosunkowo długi - czyli ponad 5-6 minut.
-
- Zaprawiony W Bojach
5-6 minut to wysiłek na tyle długi by decydujące znaczenia miała wydolność tlenowa.
Adam ma rację, że maraton jest kiepskim wyznacznikiem VDOTów, za dużo czynników wpływających na wynik, optymalne są wg mnie biegu 5,10 km, bo amatorzy je znają, "czują" jak pobiec na maksa.
Adam ma rację, że maraton jest kiepskim wyznacznikiem VDOTów, za dużo czynników wpływających na wynik, optymalne są wg mnie biegu 5,10 km, bo amatorzy je znają, "czują" jak pobiec na maksa.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Oczywiście. Beztlenowa to wysiłek krótszy niż 2 minuty.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
Ciekawe czy Kenijczycy o tym wiedzą ?Adam Klein pisze:A dla mnie to jest ważne:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
to po co w ogóle VDOT??????????kisio pisze:Przecież JD wyraźnie pisze, żeby nie brać pod uwagę wyników z maratonów do wyznaczania VDOT.
VO2max starczy...
----
VDOT pokazuje coś więcej, i idea, żeby np z najlepszego wyniku na 5km dobierać prędkości do treningu maratońskiego (albo odwrotnie)- wydaje mi się dla grubej większości biegaczy ABSURDALNA.
-----
...dobierać prędkości z w miarę świeżego PB na dystansie docelowym, lub z dystansu możliwie podobnego.
zdrówko
mastering the art of losing. even more.