Proszę o podpowiedź , jakie tetno ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Aquilla
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 0:51
Życiówka w maratonie: 4:39

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich i prosze o poradę. Mam 50 lat , 180 cm,78 kg
Cale życie grał ostro w tenisa 4 razy w tygodniu minimum. Od trzech tygodni biegam
wg 24 tygodniowego kalendarza treningowego czyli np wt -5 km czw-5 km pt-4km -nd-10 km
i oczywiscie przebiegi rosną co tydzień. Moje pytanie dotyczy tętna
moje srednie wynosi 150-155 bpm, maxymalne chwilowo 170-176 bmp.
Nie moge zejsć średnio poniżej 150 bo musialbym zwolnić prawie chodzić.Przy takim tętnie
średnio 150 biegnę 5 km w ok 30 min. Pytam WAS SZCZEGÓLNIE DOŚWIADCZONYCH
maratończyków czy to ok ? Nie mierzyłem wysiłkowo HRMax ale ze wzorów wychodzi gdzieś koło
170. ??

Pozdrawiam
Krzysiek
PKO
krzysiek222
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

cóż nie jestem "doświadczonym maratończykiem" ale może to i lepiej gdyż jestem krótko po rozpoczęciu przygody z bieganiem i jestem w "temacie" :) ja mam 46 lat człapię od stycznia i miałem podobnie z tętnem, mała intensywność a serducho zapylało jak mały samochodzik, dzisiaj pierwszy czy drugi zakres (WBO,WB2 Skarżyńskiego) to już "biegnie"... kolejna sprawa to HrMax z tym bywa różnie ze wzorów czy automatem z pulsometru wychodzi mi około 174/76 a podczas biegania po krosie czy na rowerze zdarzało się mi rozkręcać do 198 ! ... z czasem i kilometrami będzie odwrotnie :) coraz ciężej przychodzi mi biegać w wyższych zakresach, nogi nie chcą się rozkręcić :)

pozdrawiam i życzę wytrwałości i rozsądku a poprawa kondycji zaskoczy Ciebie szybciej niż myślisz
Krzysiek
Aquilla
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Piękne dzięki za odpowiedź (krzysiek222), wiesz teoria, książki to jedno a doswiadczenia
to drugie i bezcenne.

Pozdrawiam
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Aquilla pisze:Piękne dzięki za odpowiedź (krzysiek222), wiesz teoria, książki to jedno a doswiadczenia
to drugie i bezcenne.

Pozdrawiam
nie dziekuj temu koledze bo tak naprawde nic ci nie powiedział

1. z wiekiem tetno max. maleje co za tym jako osoba 50 letnia winnes mieć relatywnie małe tetno max.
ale mozesz byc wysokotetnowcem ( to jak kolo włosów jedni sa rudzi adrudzy blondyni np. ) w zwiazku z powyższym mimo 50 lat możesz mieć wysokietetno max. co za ty idzie że twoje 150-170 wcale nie musi byc az tak duzym tętnem. Jestes człowiekiem co całe zycie cos sportowo robił co za tym zakładamy że jestes zdrowy. A więc na razie sobie biegaj te 5-10 km. Bez sensu byc miał marszobiegować. Z czasem nabierzesz wiecej danych by oszacowac swoj hr max.. Teraz np. biegasz w tępie 6 min/km na tętnach 160 a za miesiąc bedziesz biegał 6 min/km w na tetnach 150 i np. będziesz mógł sobie robić długie ltenowe treningi np. 10-15 km na małycvh tlenowcyh tętnach. Ale jak się dobrze czujesz to sobie biegaj te 4-10 km zapisuj dane ztreningów prędkosci tętna i td. z czasem nabierzesz odniesienia jaki masz hr max. co za tym idzie czy ciezko trenujesz czy lekko.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Rozumiem Aquilla, że na tym 150-155 biegasz sobie na spoko? Dla mnie top nie ma tu żadnego związku z wysokotętnowcem tylko z klasycznym syndromem początkującego biegacza który jest opisany tutaj:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=2004
Aquilla
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziękuje Wam za odpowiedzi. Dziś co ciekawe 10 km przebiegłem z tętnem
143 srednio więc cos się dzieje dobrego.
Ten artykuł Adamie przeczytałem wczesniej, ale Wasze uwagi są dla mnie cenniejsze.

Pozdrawiam
Krzysiek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ