Interpretacja Hr na treningu biegowym
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 0,55
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Biegam amatorsko od około trzech lat dystanse około 4 km 3 razy w tygodniu . Od jakiś dwóch miesięcy postanowiłem podnieść poprzeczkę w moich wynikach biegowych i przygotować się do półmaratonu a docelowo do maratonu . W związku z tym postanowiłem trzymać się konkretnego planu treningowego , przygotowującego do takowego dystansu . Zakupiłem również pulsometr w celu udoskonalenia treningu . Pierwsze wrażenia z treningu z pulsometrem były takie: biegam dużo wolniej jak do tej pory (tempo ok 7 min/km ), ale jestem w stanie przebiegnąć dużo dużo większy dystans. Jednak dużo do myślenia dał mi mój ostatni trening na dystansie 5,5 km z finiszem na maksa na ostatnich 1,5 km . Zrobiłem to wszystko bez jakiś specjalnych trudności lecz zaniepokoiły mnie wskazania pulsometru na ostatnich metrach biegu ( wskazanie co jakiś czas około 210 - 212 przy hr max 189) a cały bieg do finiszu był na około 80 % hr max . Jak to zinterpretować ?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jeśli Twój pulsometr "czyta" beat by beat - to można zaobserwować - czy to był stały wzrost to 210-212 - czyli mogłoby to oznaczać, że Twoje HRmax to jest właśnie 212- czy to jakieś anomalie Twojego serca - arytmia.
Możesz pójść na ekg wysiłkowe i powiedzieć lekarzowi co zaobserwowałeś, ale pewnie w trakcie ekg on niestety nie będzie chciał wejść z Tobą na takie obciążenia.
Możesz pójść na ekg wysiłkowe i powiedzieć lekarzowi co zaobserwowałeś, ale pewnie w trakcie ekg on niestety nie będzie chciał wejść z Tobą na takie obciążenia.
-
- Rozgrzewający Się
Wyglądało to mniej więcej tak :kilka uderzeń w rytmie około 170-175 a następnie kilka 208-212 a potem znów 170-175 . Zaobserwowałem dwa takie wyskoki pulsu . I czy możliwe jest takie zachowanie pulsu z powodu zmęczenia ( po ciężkiej pracy)?
- bogdanos
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:43:50
- Życiówka w maratonie: 3:39:01
to raczej jest błąd pulsometru, u mnie tak jest zazwyczaj na początku kiedy jeszcze nie jestem dobrze spocony pod czujnikiem później juz zawsze ok, może być jeszcze za luźny pasek od pulsometra.pablokrak pisze:Wyglądało to mniej więcej tak :kilka uderzeń w rytmie około 170-175 a następnie kilka 208-212 a potem znów 170-175 . Zaobserwowałem dwa takie wyskoki pulsu . I czy możliwe jest takie zachowanie pulsu z powodu zmęczenia ( po ciężkiej pracy)?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Hmm, no może to zależy od pulsometra. Pablorak był na maksa spocony na końcu tego testu więc to nie mogła być kwestia złego nawilgotnienia elektrod. U mnie tak NIGDY nie było a biegałem z pulsometrem kilka lat, jedyne takie przypadki były kiedy przebiegałem koło jakiejś elektrowni.bogdanos pisze:pablokrak pisze: to raczej jest błąd pulsometru, u mnie tak jest zazwyczaj na początku kiedy jeszcze nie jestem dobrze spocony pod czujnikiem później już zawsze ok, może być jeszcze za luźny pasek od pulsometra.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Cześć pablokrak. Wprawdzie moje doświadczenie biegowe nie jest wielki, ale ja miałem ten sam problem. Znajdź mój wątek Nie panuję nad ciśnieniem. Tam dostałem dobre rady. Ja skorzystałem z nich w następujący sposób: od tamtego czasu biegam spokojnie, zaakceptowałem to, że biegam wolniej. Po czasie zauważyłem zmianę, nie mam już tych skoków a prędkość mi wzrasta przy spadającym pulsie. Nie to żebym umierał. Kiedyś czas 1 km 6 min robiłem z pulsem 189 teraz z pulsem 145 robię 1 km 5 min. Niby nic a dla mnie zauważalna różnica. Ogólna rada dla mnie była taka: biegać biegać biegać powoli i systematycznie. Tak robię i jest ok
-
- Rozgrzewający Się
Dzisiejszy trening. 7,5 km średni czas na km to 7.11 więc dość wolno ze średnim pulsem 152. W czasie treningu 8 przebieżek a na ostatnich trzech kilometrach postanowiłem ponownie sprawdzić hr max . Wynik testu hr max to 193 (czyli wzrosło o 4 od ostatniego testu) , lecz w czasie jednej z przebieżek tętno wyskoczyło do 206 . Samopoczucie w trakcie biegania O.K. , a po treningu czułem że mógłbym przebiegnąć spokojnie w takim samym tempie jeszcze raz taki sam dystans .
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Mi twój nick cos mi mówi czy ja cię z jakiegos kolarskiego forum nie kojarze. Zacznij od tego że kup 2 nowe baterie i do zegarka i opaski. wtedy pobiegaj. Może tez być że masz jakis rodzaj przemęczenia ktory daje takie objawy. wymien obie baterie.
Tompoz
Tompoz
Tompoz