Tabata i/lub HIIT
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dziś zrobiłem pierwszy raz Tabatę i faktycznie daje to w kość, ale do rzeczy:
1. Ile razy na tydzień można robić Tabatę tak żeby sobie nie zaszkodzić?
2. Czy można łączyć tabatę z HIIT (np. robiąc to i to w jednym tygodniu, jeśli tak to ile razy)?
3. Jakie ćwiczenia robić przy Tabacie - ciągle to samo czy może różne (można znaleźć w sieci sporo tego)
ja np. znalazłem takie coś: http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=1903
a dziś zrobiłem to: http://www.youtube.com/watch?v=nDcNzEFr7yA
4. Treningi biegowe robię 3-4 x w tygodniu, tabatę robić w te same dni, czy w dni wolne od treningu biegowego?
5. Jaki robicie HIIT tzn. ile czasu max ile odpoczynek i ile minut same treningu (licząć bez rozgrzewki)?
2. Czy można łączyć tabatę z HIIT (np. robiąc to i to w jednym tygodniu, jeśli tak to ile razy)?
3. Jakie ćwiczenia robić przy Tabacie - ciągle to samo czy może różne (można znaleźć w sieci sporo tego)
4. Treningi biegowe robię 3-4 x w tygodniu, tabatę robić w te same dni, czy w dni wolne od treningu biegowego?
5. Jaki robicie HIIT tzn. ile czasu max ile odpoczynek i ile minut same treningu (licząć bez rozgrzewki)?
[img]http://runmania.com/f/dc73dae6a9324f60a4fef409f9d54243.gif[/img]
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Misfit, nie znam chyba żadnego biegacza który dobrze biega i robi to co opisałeś.
Jaki jest Twój cel? Chodzi o odchudzanie?
Jaki jest Twój cel? Chodzi o odchudzanie?
-
- Stary Wyga
mój cel to zrzucenie pozostałej tkanki tłuszczowej (już zrzucilem dzięki diecie 9kg i moje aktualne bmi to trochę powyżej 23,2) i trochę rzeżby, biegam dla przyjemności, nie zależy mi za bardzo na wynikach chociaż 40-45 min na 10 km to chciałbym zrobić 

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jeśli już miałbyś taki typ treningu robić to zdecydowanie odradzam bieganie - raczej na rowerze stacjonarnym (w jakimś klubie, siłowni).
-
- Zaprawiony W Bojach
tak naprawdę to nie masz bladego pojęciqa co to jest tabata. Tabatę wymyslił fizjolog jap[oński jako sopecjl;aistyczny ciezki trening beztlenowy dla łyzwiarzy japońskich. Tabata realizowana w sportach wytyrzmałościowyxch np. kolarskie biegnaiu to bardzo ciezki trening beztlenowy na bardzo duzy m zakwaszeniu. Prawdziwa Tabata porżadnei wykonana to ciemno w oczach, metaliczny posmak w buzi i tak dalej i tak dalej. Wykonanie tabaty w bieganiu kolarstwie wymaga porżadnego przygotowania porżadnej rozgrzewki. Tabat nie mozna robić zaczęsto proponuje ci na dobry początek wykonac po 1 taabcia 2 razy wtygodniu. To co sobie wypatrzyłes w internecie to Taabty realziowane na siłowni z obciazeniem i nic nie mają do prawdziwych taabt wytyrzmałościowych . Twierdzenie że tabata jest dobra na odchudzanie jest komletnabzdura. Wiesz co jest dobre na odchudzanie 2 godiznne WB 1 a nie tabata. Doszło do tkaiej bzdury ze tabate proponowlai panienkom fitness jako odchudzanie a to już kryminał. Sprobój tabaty biegiowej. Jak po taabcie biegowej będziesz się dobrze czuł to znaczy.......... że zrobiles ja źle i to nie była tabata.misfit pisze:Dziś zrobiłem pierwszy raz Tabatę i faktycznie daje to w kość, ale do rzeczy:
Odrózniaj jak robi rzęzbe kultyrysta zawodowy a jak zmijesza wage np. biegacz amator.
Tompoz
Tompoz
-
- Stary Wyga
dzięki tompoz, masz rację mam zerowe pojęcie o tabacie, dlatego też zapytałem, nie zamierzam sobie robić kuku i chcę zweryfikować to co znalazłem w sieci, bo wiadmo, że pojawia się tam często stek bzdur.
jak mam rozumieć tabatę biegową? 20s spring 10s odpoczynek w miejscu?
jak mam rozumieć tabatę biegową? 20s spring 10s odpoczynek w miejscu?
-
- Wyga
troche nie moge sie zgodzic z tompozem. No nie dlatego, ze jestem taki madry, ale tak na zdrowy rozsadek. Po pierwsze, nie wierze w skutecznosc dlugich wysilkow aerobowych w walce z otluszczeniem. Tu jest na ten temat troche: z forum syper-sylwetki Nie wierze tez, ze tabata moze sobie zrobic krzywde osoba aktywna fizycznie. Najwyzej nie da rady i juz. Na przyklad taka jej odmiana:
http://www.youtube.com/watch?v=nDcNzEFr7yA
pozdrawiam
TeQuila
TeQuila
-
- Zaprawiony W Bojach
kolego nie cytuj mi stron po ziomie wiedzy ala gazeta dla kobiet Naj tylko opieraj się na porżadnej wiedzy.tequila pisze:troche nie moge sie zgodzic z tompozem. No nie dlatego, ze jestem taki madry, ale tak na zdrowy rozsadek. Po pierwsze, nie wierze w skutecznosc dlugich wysilkow aerobowych w walce z otluszczeniem. Tu jest na ten temat troche: z forum syper-sylwetki Nie wierze tez, ze tabata moze sobie zrobic krzywde osoba aktywna fizycznie. Najwyzej nie da rady i juz. Na przyklad taka jej odmiana:
Prawdziw atabata wytryzmałościowa trwa niecałe 4 minuty czy przez 4 minuty w trupa spalisz więcje kalorii niz przez 2 godzinyb wysiłku wytryzmałosciwoego tlenowego ???
nie opowiadaj kol;ego bzdur. Nie pisz tu wiedzy na która sie podniecają panienki fitnsess lat 20,5 .
Reasumujac tabata nie jest na odchudzenia tylko na to ze jak pójdzie peleton wtrupa to nie pusszis zkoła.
A swa kul;towa stronę super sylwetka .pl to sobie swej dziewczynie szpanuj a nie tu mnie.
jak podczas Tabaty nie czujesz smaku metalicznego w ustach...................... to jestes cienki bolek.
Tompoz
Tompoz
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
@tompoz uuuuu toś teraz pojechał, osobiście siedzę na tym forum i żeby nie zanudzać popełniłeś grzech pierworodny porównując super-sylwetkę do gazet uuuuu, nie będę tego komentował uch aż mnie zatkało...
pozdro
ps. dodam tylko że ten cienki bolek to post wyżej, sorry ale takie są fakty, ja też jestem cienki bolek ale goście co siedzą i admin to już górna półka oddalona znacznie od tych najlepszych...
pozdro
ps. dodam tylko że ten cienki bolek to post wyżej, sorry ale takie są fakty, ja też jestem cienki bolek ale goście co siedzą i admin to już górna półka oddalona znacznie od tych najlepszych...
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:08
Naucz się pisać, bo dosłownie oczy bolą. Poza tym z tabatą jest podobnie jak z treningiem siłowym - nie chodzi o to ile spalisz kcal W TRAKCIE ćwiczenia, ale ile kcalo zostanie spalonych po ćwiczeniu. Poprzez takie 4 minutowe intensywne treningi podkręca się metabolizm na jakiś czas.tompoz pisze:kolego nie cytuj mi stron po ziomie wiedzy ala gazeta dla kobiet Naj tylko opieraj się na porżadnej wiedzy.tequila pisze:troche nie moge sie zgodzic z tompozem. No nie dlatego, ze jestem taki madry, ale tak na zdrowy rozsadek. Po pierwsze, nie wierze w skutecznosc dlugich wysilkow aerobowych w walce z otluszczeniem. Tu jest na ten temat troche: z forum syper-sylwetki Nie wierze tez, ze tabata moze sobie zrobic krzywde osoba aktywna fizycznie. Najwyzej nie da rady i juz. Na przyklad taka jej odmiana:
Prawdziw atabata wytryzmałościowa trwa niecałe 4 minuty czy przez 4 minuty w trupa spalisz więcje kalorii niz przez 2 godzinyb wysiłku wytryzmałosciwoego tlenowego ???
nie opowiadaj kol;ego bzdur. Nie pisz tu wiedzy na która sie podniecają panienki fitnsess lat 20,5 .
Reasumujac tabata nie jest na odchudzenia tylko na to ze jak pójdzie peleton wtrupa to nie pusszis zkoła.
A swa kul;towa stronę super sylwetka .pl to sobie swej dziewczynie szpanuj a nie tu mnie.
jak podczas Tabaty nie czujesz smaku metalicznego w ustach...................... to jestes cienki bolek.
Tompoz
I am addicted.
-
- Wyga
Ciekawe, ze z takim poziomem agresji czlowiek spotyka sie przewaznie na roznych forach, gdzie z zalozenia powinni spotykac sie ludzie o wspolnych zainteresowaniach, ktore raczej zblizaja ludzi. No, ale jak rozumiem mozna miec zly dzien.tompoz pisze:...kolego nie cytuj mi stron po ziomie wiedzy ala gazeta dla kobiet Naj tylko opieraj się na porżadnej wiedzy.
nie opowiadaj kol;ego bzdur. Nie pisz tu wiedzy na która sie podniecają panienki fitnsess lat 20,5
Ja nigdzie nie napisalem, ze w czasie czterominutowej tabaty spali sie wiecej kalorii niz w trakcie dwugodzinnego treningu tlenowego. Zreszta ja nic nie napisalem, tylko dalem pod rozwage tekst opracowany przez osobe o wyzszej wiedzy niz moja. Zwracam po prostu uwage na fakt, ze lepiej zamiast powolnego truchtu trwajacego dwie godziny zrobic trening trwajacy niecala godzine wplatajac w to interwaly, czy inne formy intesyfikujace wysilek miesniowy. Na co moze sobie pozwolic osoba sprawna fizycznie, biegajaca juz dluzszy czas.
pozdrawiam
TeQuila
TeQuila
-
- Wyga
Oczywiscie, nie dopisalem, ze chodzi mi o bilans kaloryczny calodzienny, a nie tylko w czasie treningu. Czyli miedzy innymi o EPOC.F@E pisze:Spalisz więcej ofc nie podczas ale sumarycznie...
pozdrawiam
TeQuila
TeQuila
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Zostałem wybity z wątku, jeżeli chodzi o HIIT przy bieganiu to 1x na tydzień na drugi dzień wolne albo wolne 5 km i trochę rozciągania, a Tabatę robi się 1-2x na miesiąc...i permanentnie 1 dzień wolne, odpoczynek a drugi dzień luzik...
pozdro
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie nie i jeszcz raz nie. Tabata to nie jest jednostka treningowa tylko to jest cześc jednostki treningowej i pojedyńcza Tabata jest interwałem. Przykład treningu zTabata
1. rogrzewka 15 minut
2. 15 minut WB 1
3. Tabata
4. 15 minut WB 1
5. Tabata
6. 15 minut WB 1
Prawdziwie i mocno wykonana Tabat ajest bardzo meczaca zawodnicy czuja nieraz metaliczny posmak w ustach ciemno woczach itd. itd.
dla zawansowanych amatorow proponuje robić Tabata raz na jakis czas w cyklach np. 2 treningi Tabata w tygodniu ( 2 tabaty na każdym treningu ) ale wtedy trzeba bardzo ostroznie z innymi silnymi akcentami. Tabata to specjalistyczny interwał silny wysilek beztlenowy musi bys poprzedzony porzadna rogrzewka wstepnym rograniem beztlenu tak np. jak bysmy mieli biegac na zawodach w biegu na 1-5 km. Pewien praktyk Tabaty opisywał że stosował Tabatę na 6 tygodni przed głównym startem. Oczywiście po cylku z Tabae potrzebne są cykle rokrecenia wyluzowania.
Dobrze zrobiona Tabata to bół w jej trakcie i tuz po ale często na drugi dzień zawodnocy czują wielki przypał.
to co teraz opisuje do doświadczenia kolarzy stosujących Tabatę. w temacie Tabaty do biegania podchodze instyktownie.
Trzeba sprobowac i tyle.
Reasumując bron boze trening nie moze polegac na tym że robimy Taabtę 4 minuty i koniec treniongu.
Tompoz
1. rogrzewka 15 minut
2. 15 minut WB 1
3. Tabata
4. 15 minut WB 1
5. Tabata
6. 15 minut WB 1
Prawdziwie i mocno wykonana Tabat ajest bardzo meczaca zawodnicy czuja nieraz metaliczny posmak w ustach ciemno woczach itd. itd.
dla zawansowanych amatorow proponuje robić Tabata raz na jakis czas w cyklach np. 2 treningi Tabata w tygodniu ( 2 tabaty na każdym treningu ) ale wtedy trzeba bardzo ostroznie z innymi silnymi akcentami. Tabata to specjalistyczny interwał silny wysilek beztlenowy musi bys poprzedzony porzadna rogrzewka wstepnym rograniem beztlenu tak np. jak bysmy mieli biegac na zawodach w biegu na 1-5 km. Pewien praktyk Tabaty opisywał że stosował Tabatę na 6 tygodni przed głównym startem. Oczywiście po cylku z Tabae potrzebne są cykle rokrecenia wyluzowania.
Dobrze zrobiona Tabata to bół w jej trakcie i tuz po ale często na drugi dzień zawodnocy czują wielki przypał.
to co teraz opisuje do doświadczenia kolarzy stosujących Tabatę. w temacie Tabaty do biegania podchodze instyktownie.
Trzeba sprobowac i tyle.
Reasumując bron boze trening nie moze polegac na tym że robimy Taabtę 4 minuty i koniec treniongu.
Tompoz
Tompoz