M. Giżyński i K. Jażyńska zwycięzcami w XXII BN w Warszawie

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
lukizpaska
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:53
Życiówka w maratonie: 4:25:xx

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:To dla Ciebie aspekt patriotyczny ma ważniejszą rolę.
Dla wielu biegaczy to bieg taki sam jak inne gdzie liczy się tylko uzyskany wynik a żadnego patriotycznego aspektu nie ma, co najwyżej aspekt niewygodnej koszulki.
Ale myślę, że jest oczywiście sporo osób, które ten patriotyzm jakoś starają się dla siebie wykorzystać, choć akurat nie koniecznie Olejniczak, on rzeczywiście sporo biega.
mam jednak nadzieję, że nie dla wielu. Ale jeżeli takowi rzeczywiście istnieją to aktualna jest moja prośba z poprzedniego postu aby darowali sobie akurat biegi odbywające się z okazji i w celu upamiętnienia odzyskania przez nasz kraj niepodległości.
Tu fragment regulaminu:
"1. CEL IMPREZY
Bieg dla upamiętnienia 92 Rocznicy Odzyskania Niepodległości."

A o szumowinach próbujących wykorzystać jakąkolwiek imprezę odbywającą się w Święto Niepodległości dla celów marketingowych można w ogóle nie pisać coby nie robić im reklamy
New Balance but biegowy
kitler
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

AWueFiak pisze:Jeżeli na start przyjeżdża zawodnik biegający poniżej 30 min dychę to dlaczego ma startować z 10 rzędu?
Z tym chyba nikt akurat nie dyskutuje, bo to sprawa oczywista. Niech sobie misie stoją w pierwszej linii jak chcą lecieć po 3minuty przecież nie będę ich gonił ;) I rzeczywiście tam stali, wystarczy popatrzeć na czasy netto/brutto, ale dlaczego do jasnej ciasnej nie mogli dla zasady tych "ślicznych" trochę za szerokich koszulek założyć ? Korona by im z głowy spadła ?
Skoro to tacy zawodowcy to jak mi ktoś każe przyjść do roboty w gajerze to przyjdę w gajerze, jeśli mam z jakiegoś powodu przyjść w dresie to przyjdę w dresie chociaż się będę czuł jak idiota ;)
Kto nie był buntownikiem za młodu ten będzie świnią na starość.
mirek87
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:08
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wy naprawdę nie macie większych problemów na głowie?:)
I am addicted.
Awatar użytkownika
google
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

lukizpaska pisze: aktualna jest moja prośba z poprzedniego postu aby darowali sobie akurat biegi odbywające się z okazji i w celu upamiętnienia odzyskania przez nasz kraj niepodległości.
A dlaczego tylko odzyskanie niepodległości? Jest znacznie więcej biegów mających coś upamiętnić, trzeba rozważyć wprowadzenie zakazu startu dla zawodowców we wszystkich biegach które mają coś upamiętniać:

Uchwalenie Konstytucji
Powstanie Warszawskie
Śmierć Bogusława Psujka
Wstąpienie Polski do Unii Europejskiej
Położenie kanalizacji w Wylatowie

I wtedy będzie wreszcie można pobiegać z przyjemnością, na luzie, bez ścigania, bez tego całego zawodowego tałatajstwa.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
lukizpaska
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mirek87 pisze:Wy naprawdę nie macie większych problemów na głowie?:)
a czy Ty naprawdę musisz się wypowiadać nie mając nic do napisania?
Starasz się zwiększać liczbę postów czy jest jakaś inna przyczyna pisania tak wesołych zdań?
Awatar użytkownika
lukizpaska
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

google pisze:
lukizpaska pisze: aktualna jest moja prośba z poprzedniego postu aby darowali sobie akurat biegi odbywające się z okazji i w celu upamiętnienia odzyskania przez nasz kraj niepodległości.
A dlaczego tylko odzyskanie niepodległości? Jest znacznie więcej biegów mających coś upamiętnić, trzeba rozważyć wprowadzenie zakazu startu dla zawodowców we wszystkich biegach które mają coś upamiętniać:

Uchwalenie Konstytucji
Powstanie Warszawskie
Śmierć Bogusława Psujka

I wtedy będzie wreszcie można pobiegać z przyjemnością, na luzie, bez ścigania, bez tego całego zawodowego tałatajstwa.
Porównywanie
mirek87
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

lukizpaska pisze:
Starasz się zwiększać liczbę postów czy jest jakaś inna przyczyna pisania tak wesołych zdań?
Tak, płacą mi za nabijanie postów i w ogóle prestiż jest z tego wielki..;)

Przynajmniej nie przyszedłem tu bić piany tak jak Ty:P
I am addicted.
Awatar użytkownika
lukizpaska
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

google pisze:

Uchwalenie Konstytucji
Powstanie Warszawskie
Śmierć Bogusława Psujka

Porównywanie Święta Niepodległości do położenia kanalizacji świadczy tylko o porównującym.

Może próbując napisać, w Waszym mniemaniu śmiesznego posta, warto trochę pomyśleć?

A odnosząc się do nielicznych w Twoim poście wątków merytorycznych - ja nigdzie nie piszę o zakazie startu - jak najdalszy jestem od zakazywania kumukolwiek czegokolwiek. Ja napisałem (i odnalazłbyś tę myśl chociażby w zacytowanym przez Ciebie fragmencie, gdybyś przed pisaniem własnego komentarza, spróbował zrozumieć mój), że osoby mające inne cele niż upamiętnienie Święta Niepodległości powinny rozważyć czy cel biegu jest także ich celem. Tylko tyle i aż tyle.
Awatar użytkownika
lukizpaska
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mirek87 pisze:
lukizpaska pisze:
Tak, płacą mi za nabijanie postów i w ogóle prestiż jest z tego wielki..;)

Przynajmniej nie przyszedłem tu bić piany tak jak Ty:P
Forum dyskusyjne z założenia polega na tym, że się dyskutuje. Dyskusja to jest odniesienie się do argumentów podniesionych przez innych. I to staram się robić. Twoje zdanie "Wy naprawdę nie macie większych problemów na głowie?:)" do niczego się nie odnosi - to jest właśnie bicie piany.
mirek87
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A ja tak się spytam - czy któraś z osób startujących jako elita powiedziała, że startuje w tym biegu nie po to by upamiętnić odzyskanie niepodległości?? Czy założenie tej koszulki musi być wyznacznikiem tego w jakim celu startujemy? Mi się wydawało, że już sam start w tym biegu, gdy wielu ludzi leżało przed telewizorem i sączyło piwo, jest godny pochwały.
I am addicted.
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

Sprowadzę niektórych na ziemię.
Piszę się, że cel biegu jest patriotyczny/społeczny, bo tylko wtedy można dostać kasę z publicznych środków.

Dla mnie historia i patriotyzm to bardzo ważna sprawa. Dlatego zostałam historykiem. Ale nie mylmy patosu z patriotyzmem.
Nie mieszajmy pojęć.
Ja dla uczczenia każdej patriotycznej daty czytam książkę na temat danego wydarzenia. Wzbogacam wiedzę i dbam o pamięć tych co polegli. Zabiegam o pamięć...
A w biegu? Biegnę w koszulce sportowej, bo nie zamierzam być poobcierana (choć kolory wybieram biało- czerwone), ale w męskiej S-ce od organizatorów mogłabym się poowijać 3 razy i jeszcze zostałoby na szalik...
Żałosne te niektóre komentarze.

Przecież i Karolina i Mariusz pobiegli za friko!!! Ale olanie ich, bo pan X musiał dostać pakiet z elity... brak słów. KOLESIOSTWO.
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

DOM pisze:
Przecież i Karolina i Mariusz pobiegli za friko!!! Ale olanie ich, bo pan X musiał dostać pakiet z elity... brak słów. KOLESIOSTWO.
Ot, to to
Sądzę , że to istota problemu, którego doświadczyli bohaterowie wywiadu. Szkoda tylko, że nie wyartykułowano tego wyraźniej, co chciano powiedzieć. Dlatego zamiast napiętnowania kolesiostwa, wyszło żalenie się.
bDN
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zgadzam sie Adamem, że osoby takie jak Mariusz Giżyński czy Karolina Jarzyńska powinny być jednak potraktowane lepiej. Nie ma żadnego znaczenia czy na Biegu Niepodległości, czy innym. Są pewne standardy, których powinno się trzymać na każdej imprezie sportowej. To świadczy o profesjonalnym podejściu do tematu. Alternatywnym rozwiązaniem byłoby zorganizowanie czegoś w stylu marszu - nie mierzymy trasy, nie ma żadnego ścigania, nie ma stref itp. Takie rozwiązanie też ma sens. Jeżeli jednak organizatorzy decydują się na imprezę sportową, niezależnie od celu tej imprezy, powinni trzymać się pewnych powszechnie przyjętych reguł.
Jeżeli chodzi o koszulki, to zupełnie nie rozumiem dlaczego akurat start w tej zapewnionej przez organizatora miałby być bardziej patriotyczny niż start we własnej. Czasy powszechnej uniformizacji są już na szczeście za nami między innymi dzięki temu, żeśmy są niepodległym państwem.
Nie rozumiem też dlaczego zrobienie życiówki na takim biegu miałoby być czymś niewłaściwym - może dla kogoś właśnie to jest sposób na uczczenie tej okazji. Zakładanie, że ci którzy przychodzą na taki bieg się pościgać mają głęboko gdzieś całą otoczkę jest chyba daleko idącym uproszczeniem. Każdy ma prawo świętować odrobinę po swojemu i nic w tym złego.
ruh hożuf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

DOM pisze: Piszę się, że cel biegu jest patriotyczny/społeczny, bo tylko wtedy można dostać kasę z publicznych środków.
Skoro "się pisze", a tak nie jest to znaczy "się wyłudza" publiczne środki.
Jeżeli chodzi o wyłudzone środki publiczne to NIK jest chyba właściwą instytucją do zbadania tematu.

A co do elity/vipów - jak publiczna instytucja organizuje za publiczne pieniądze publiczny bieg, to jakim prawem różnie traktuje biorące w nim udział osoby. Jak firma NIKE robiła za SWOJE pieniądze bieg Human Race, to mogła sobie rozdawać pakiety VIP, zaproszenia i inne cuda-bajery politykom, dziennikarzom i pseudo-gwiazdkom seriali TV, a jak robi to UMS Warszawy to pytam się raz jeszcze: jakim prawem?
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

"Pisze się"- celowo bezosobowo, tzn. że wszyscy, niezależnie od rangi i miejsca zawodów, umieszczają w regulaminie cel w postaci promocji regionu, zdrowego stylu życia, uczczenia tego i tamtego. NIK nie ma nic do tego, bo nie udowodnimy, że to tylko frazes. Był hymn? Był. Znaczy się, uczciliśmy rocznicę, etc.
Tak jak napisał bDN - w przypadku imprezy sportowej pewne standardy powinny zostać zachowane.
Po co opłacono atest? Po co zatrudniono sędziów? Można było zrobić tańsze wpisowe. A tak w ogóle po co za ogromną kasę (!) zamknięto centrum Warszawy, przecież bieg rocznicowy mógł się odbyć gdziekolwiek... Skoro chodzi tylko o rocznicę...

A jednak chodzi o coś więcej. Dlaczego pobiegliście na biegu masowym, a nie w lesie? Dlaczego to amatorzy tak się denerwują, gdy pomiar czasu nie taki, kilometry źle oznaczone...
A sprawiedliwość to nie znaczy równość. Tego uczy także historia...
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
ODPOWIEDZ