bol kolana w tracie biegania

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mario99
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam,,,,mam problem....ostatni duzo biegam.,,,,ostatnie 2 miesiace,,,,zaczolem odczuwac podczas bieganie bol w prawym kolanie...kilka dni ok 5,pobolowe nawet w trakcie codziennego chodzenie...zaczyna w weekend bieg i ponowienie zaczyna bolec..dziwny bol....takie pieczenie polaczone z lekkim kluciem...mysle,ze przetrenowalem kolano lub powinienem stosowac jakies leki na odbudowe tkanki miekkiej itp....prosze o pomoc
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Udaj się do lekarza, USG jest niezbędne, możliwe że czeka Cie seria zabiegów. Glukozamina tu na pewno nie pomoże.

Z kolanami nie ma żartów.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
przepior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A dobre masz pantofle czy w jakiś trampapałkach biegasz?
mario99
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dobre dobre.....cos jest z tym kolanem.....mysle,ze przesadzlem z tym bieganiem.....musze chyba zrobic usg
adrianzary
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

z kolanami nie ma żartow. jak poszedlem do fizjoterapeuty i stanąłem na 2 wagi jednoczesnie co prawa wskazała 35kg, a lewa 30kg. 5kg wiecej an jednym kolanie(nastawiał mnie, zdredukował nierównomierną długość nóg, ustawił biodra itp) kosmos!!! Po 2 miesiącach od współpracy z nim mogłem normalnie TRENOWAĆ!!! nie idź do lekarza tylko do dobrego fizjoterapeuty, taka moja rada. leczylem sie u lekarza i stracilem pół roku. mówię jak ze mną było, aby Ci najlepiej doradzić. Jeżeli chodzi o kolana to warto być bardziej wrażliwym niż mniej.
Awatar użytkownika
Tomi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mario99 pisze:witam,,,,mam problem....ostatni duzo biegam.,,,,ostatnie 2 miesiace,,,,zaczolem odczuwac podczas bieganie bol w prawym kolanie...kilka dni ok 5,pobolowe nawet w trakcie codziennego chodzenie...zaczyna w weekend bieg i ponowienie zaczyna bolec..dziwny bol....takie pieczenie polaczone z lekkim kluciem...mysle,ze przetrenowalem kolano lub powinienem stosowac jakies leki na odbudowe tkanki miekkiej itp....prosze o pomoc
a może prościej - czy robisz standardowo ćwiczenia rozciągania i siłowe (np. na nogi), czy tylko biegasz ?
wallywest
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam,
mam podobny problem. Biegałem przez rok i nic się nie działo. Pewnego razu odezwał się ból nieco poniżej i ku zewnętrznej stronie od rzepki. Od tamtej pory ból odzywa się w czasie każdego biegania. Czasem złapie wcześniej, czasem później, ale mam jak w banku, że złapie. Zazwyczaj mija po 1-2 dniach, o ile nie pójdę biegać. W dzieciństwie miałem rozciągniętą torebkę stawową i zalecono mi noszenie gipsu przez 2 tygodnie, ale ponieważ pękł, zdjąłem go znacznie wcześniej. Czy to możliwe, żeby moje obecne problemy były ceną tej niefrasobliwości sprzed ponad 20 lat?

Umówiłem się na wizytę u ortopedy, ale z opinii prezentowanych w tym wątku wynika, że mija się to z celem? Czy inni Użytkownicy też uważają spotkanie z ortopedą za bezcelowe? I jeszcze jedno pytanie. Mam nadzieję, że moja dolegliwość nie jest czymś nietypowym. Jeśli tak, to czy doprowadzenie kolana do porządku będzie się wiązało z jakimiś specyficznymi ćwiczeniami, czy będzie wymagało bardziej inwazyjnych działań?
Awatar użytkownika
Jarlaxle
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 32:22

Nieprzeczytany post

Wallywest myślę, że możesz mieć tzw "kolano skoczka" poczytaj to:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=978
wiec troche wyluzuj z bieganiem, porób okłady i wzmocnij czworogłowe, a jak nie pomoże to wizyta u lekarza.
10km- 32:22
21.097km- 1:12:03
https://www.strava.com/athletes/mbujala
wallywest
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Lekarz stwierdził obs. łąkotki bocznej i, oprócz wysłania na usg kolana, napomknął, że pewnie trzeba będzie coś wstrzykiwać w kolano (uch, aż skóra mi cierpnie na samą myśl). Czy ktoś z Was spotkał się z tym schorzeniem? Jakie metody leczenia zastosowano? I ile to trwało? Bo gdy zapytałem, czy mogę delikatnie biegać, to lekarz spojrzał na mnie jak na durnia i stwierdził, że nie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ