MONTRAIL- buty trail'owe

sveNN
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

witam,

czy ma ktoś doświadczenia dotyczące butów firmy Montrail?
Wiem, że są nr1 w USA wśród butów przełajowych, że model Masochist jest jednym z najlepszych (biega w nim polska czołówka "górali"), ale ponieważ nie mierzę tak wysoko to celuję w model STREAK.
http://sklep.alpinsport.pl/p/122/buty_t ... treak.html
cena nie jest wygórowana, ale mam kilka niewiadomych:

- czy buty trail'owe (obojętnej firmy) są uniwersalne na każdy rodzaj stopy?
- czy MONTRAIL'e są butami szerokimi czy wąskimi? czy są neutralne czy dla nadpronatorów?
- czy w Warszawie można gdzieś je dostać?

dzięki za wszelkie odpowiedzi.
PKO
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ostatnio trochę się tym interesowałem i doszedłem do wniosku, że buty trailowe również należy dobrać do rodzaju pronacji - a przynajmniej niektórych producentów.

Taki sklep znalazłem, z którego czerpie informacje o butach, bo często sami producenci kamuflują te dane, jak mogą:

http://www.runningwarehouse.com/catpage ... TRAIL.html

Streaków tu akurat nie ma, ale nie ma ich już w ofercie na stronie www.montrail.com.

Masochist są w kategorii dla pronatorów.

A ten tekst z "nr 1 wśród butów przełajowych" to już z daleka śmierdzi marketingiem ;)
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegam w masochistach. Nie mam porównania do żadnych innych butów trailowych poza przymiarkami w sklepach i przebiegnięciu się po ich terenie, więc wiele nie pomogę. Jedyne co mogę powiedzieć, to że są to najwygodniejsze buty jakie miałem (porównuję głównie do Reebok Premier Verona i Asics GT-2140) - biega się w nich rewelacyjnie od samego początku, żadnych odcisków, żadnych przetarć. Pierwsza trasa na jaką je zabrałem to ponad 33km po Beskidach i stopy wyszły z tego całe, zdrowe i zadowolone ;) W terenie sprawdzają się bardzo dobrze - dzisiaj zaliczyłem w nich Cross Beskidzki, właściwie świeżo po deszczu, więc było trochę ciapy i generalnie ślisko, ale mi się żaden uślizg na tych 18km nie wydarzył. Trzeba jednak pamiętać o tym, że jednemu jeden but przypasuje idealnie, a drugiemu nie - tutaj wrócę do asics gt-2140, który dla wielu jest super wygodnym obuwiem, a dla mnie to największa wtopa, w dodatku podwójna (bo promocja była :grr: ), jaka mi się na razie wydarzyła. Bez przymiarki bym ich nie brał - przy zakupie przez internet można chyba się rozmyślić i poprosić o zwrot kasy, więc nie zaszkodzi spróbować. Swoje kupiłem bezpośrednio u dystrybutora, bo mam go pod nosem, ale wcześniej mierzyłem w jakimś sklepie górskim na pasażu w markecie (cenowo stały prawie po 500zł :orany:, a ALP miał je na stronie po 275zł). Szkoda, że tak niewiele osób w nich biega i trudno o opinię doświadczonego biegacza, a taka by się przydała. To co można znaleźć w "polskim internecie" to właściwie sam marketing :echech:
sveNN
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dzięki za odpowiedzi.
ArturS, w Montrail'ach mało osób biega bo (tak myślę) winna jest sieć dystrybucji: sklep w Katowicach i Zakopanym to trochę mało... ja mieszkam w Warszawie i mam problem- nie mam nawet jak przymierzyć tych butów a boję się je brać w ciemno bo wysyłanie i odsyłanie może mocno podnieść cenę tych butów... Mogliby je wstawić do jakiegoś małego sklepu biegowego i podzielić się marżą....
A czy Masochisty zaliczyłbyś do szerokich czy wąskich butów? Jaką masz stopę? (pronacja/ supinacja/ neutral)
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Stopę mam jedną pronującą, drugą neutralną (po skomplikowanym złamaniu w kostce wszystko się pozrastało lepiej niż przed złamaniem). W porównaniu do butów, które miałem lub mierzyłem masochisty określiłbym jako wąskie. Jak przymierzałem się do zakupu obuwia trailowego to robiłem podejścia do 5 czy 6 różnych butów i przykładowo w Asics Trabucco miałem wrażenie zbyt szerokiej wkładki - stopa trzymała się jakoś niepewnie przy próbie chodzenia po pochylonej desce. Masochist trzyma mi stopę jak należy, choć wziąłem o pół nr większy rozmiar niż obuwia na asfalt. Zdaje się, że wszystkie buty trailowe mają większą lub mniejszą część stabilizującą, jak w asfaltowych dla pronatorów - nie moje słowa, ale z grzebania w internecie i przyglądaniu się podeszwom obuwia potwierdziło się to co do joty.
Napisz do dystrybutora zapytanie czy nie mają tych butów w jakimś sklepie u Ciebie - to co na stronie podają to niepełna informacja, bo widziałem je już w kilku sklepach himountain (pierwszą przymiarkę robiłem w Auchan w Mikołowie). Albo idź bezpośrednio do jakiegoś HiMountain i sprawdź, ew zapytaj się o możliwość ściągnięcia butów z innego oddziału.
sveNN
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

też jestem lekkim pronatorem i mam wąską stopę, więc te buty powinny pasować- zobaczymy .. zrobię jak piszesz, sprawdzę sklepy HiMountain. Dzięki za porady i info.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ