Badanie krwi - analiza

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
przemekWCH
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Jak często badacie krew? Jak analizujecie?

Chcę udać się do lekarza w celu zbadania krwi. Mają to być standardowe badania czy coś do nich dodać aby poznać swój stan?
Pozdrawiam

Przemek
VRC Runner !

Run4fun !!!
PKO
mirek87
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:08

Nieprzeczytany post

Ja raz na pół roku, oprócz morfologii krwi obwodowej robię sobie jeszcze biochemię (glukoza, kreatynina, sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cholesterole i trójglicerydy).
I am addicted.
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

ja raz w roku robie badania profilaktyczne, ale nie dostaje wynikow do reki tylko jakby cos nie tak bylo to by do mnie lekarz zadzwonil. Skoro nie dzwoni to wszystko ok :)
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Bawareczka
U nas nie ma tak różowo, trzeba robić za swoje, albo mieć znajomości...skr***** służba zdrowia..
Kiedyś jak się robiło badania okresowe to robili, prześwietlenie, morfo, mocz itd. a teraz nawet cie nie osłucha...
Kiedyś jak byłem chory to normalka była że po robili mi badania, albo w trakcie choroby, a teraz mają to w dupie, rzadko kiedy, muszę sam sobie robić i sam sobie diagnozy wystawiać, narazie wszystkie były celne ale wtf że tak musi być ?
Kurde do badań wysokospecjalistycznych itp. trzeba mieć znajomości żeby to w miarę po ludzku wyglądało...na wszystko trzeba czekać Bug wie ile, w marcu ci mówią że cie nie zarejestrują do laryngologa bo już się umowy skończyły :hahaha: :ojnie: paranoja, ten NFZ nie działa to jak coś co nie działa jeszcze działa ? NFZ miał już swój czas i nie zdał egzaminu, był to pomysł jakiegoś chorego człowieka...wiadomo było od początku że to nie wypali...
Pierdzieli się na morgi ten świat...

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mi sie nalezy raz w roku wiec korzystam. Dostaje nawet za te badania profilaktyczne punkty, ktore potem jak duzo nazbieram (raz w roku) wymieniam na nagrody. Tak wiec raz w roku maszeruje grzecznie do rodzinnego, dentysty i gina.
Awatar użytkownika
Adam Ko.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:15
Życiówka w maratonie: 3:58:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bawareczka pisze:mi sie nalezy raz w roku wiec korzystam. Dostaje nawet za te badania profilaktyczne punkty, ktore potem jak duzo nazbieram (raz w roku) wymieniam na nagrody. Tak wiec raz w roku maszeruje grzecznie do rodzinnego, dentysty i gina.
Spadłem z fotela.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461

Blog treningowy
Obrazek
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to juz nie bede opowiadac co u rodzinnego mi badaja ale w kazdeym badz razie spedzam tam z dwie godzinki.
Punkty dostaje tez za test sprawnosciowy, przynaleznosc do klubu sportowego i udzial w kursach i imprezach organizowanych przez kase chorych np. na wiosne bylam na spotkaniu Nordic Walking i polmaraton w ktorym biegalismy sponsorowala tez nasza kasy chorych i dostalam za niego punkty (ja bieglam cwiercmaraton)

w zeszlym roku nie wybralam sobie zadnej premii tylko zatrzymalam punkty by w tym roku wybrac sobie cos lepszego. Zastanawiam sie nad gierkami do Wii
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po drugiej stronie Renu co prawda bez wymieniania punktów na nagrody, ale raz do roku należy się bezpłatny bilans zdrowia.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U nas syf i się nie zmieni bo Polak potrafi, wdrożyć ale chory system :D System bardzo korupcyjny i przyjazny ale firmom, nie zwykłemu pacjentowi...Mam na Śląsku znajomego managera 4 dużych szpitali i 2 stacji pogotowia, wiem jak się to kręci bo mi dokładnie tłumaczył ten mechanizm, ręce opadają jak Polak Polakowi umie zgotować bigos. Jemu się kasa kręci i dosłownie leje z pacjentów, mówi zawsze jak najwięcej przewlekłych chorób by się przydało...ML-a kupuje od tak, sirocco kupił z buta żonie, 4 domy, jacht, 36 lat - bajka, tylko jakim kosztem...

pozdro
Ostatnio zmieniony 06 lis 2010, 21:39 przez F@E, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

mirek87 pisze:Ja raz na pół roku, oprócz morfologii krwi obwodowej robię sobie jeszcze biochemię (glukoza, kreatynina, sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cholesterole i trójglicerydy).
Ja bym do tego dodał bilirubinę, Alat, ferrytynę i ogólne badanie moczu, jeżeli jest możliwość to jeszcze GGTP i ALP. Natomiast odjął bym żelazo, tak na prawdę jego oznaczenie o niczym nie mówi.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

F@E> oddaj honorowo krew. Za pierwszym razem morfologia pełna jest obowiązkowo robiona, później przy regularnym oddawaniu przynajmniej raz w roku - wystarczy poprosić o kopię wydruku ;)
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kisio pisze:F@E> oddaj honorowo krew. Za pierwszym razem morfologia pełna jest obowiązkowo robiona, później przy regularnym oddawaniu przynajmniej raz w roku - wystarczy poprosić o kopię wydruku ;)
ja też przy oddawaniu krwi raz w roku mam badania
Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kapitan Bomba! pisze:
kisio pisze:F@E> oddaj honorowo krew. Za pierwszym razem morfologia pełna jest obowiązkowo robiona, później przy regularnym oddawaniu przynajmniej raz w roku - wystarczy poprosić o kopię wydruku ;)
ja też przy oddawaniu krwi raz w roku mam badania
Nick masz superowy, respekt, to mój ulubiony serial... :hej:
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

F@E pisze: Nick masz superowy, respekt, to mój ulubiony serial... :hej:
dzięki, spadam, musze lecieć Orzełem 5 na planetę Kurvix, misja - tajne! :hej:
... chyba walnąłem offtopa :hahaha:
Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mirek87 pisze:Ja raz na pół roku, oprócz morfologii krwi obwodowej robię sobie jeszcze biochemię (glukoza, kreatynina, sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cholesterole i trójglicerydy).
a taką biochemię to robią wszystkim w RCKiK? poprosiłem dziś o pełnę morfologię i mam coś mniej wskaźników niż kiedyś dostawałem (wniosek - wcześniej musiałem dostawać biochemię z podstawową morfologią, odbierałem to po kilku dniach)

dziś dostałem WBC (leukocyty), RBC (erytrocyty) , HGB (hemoglobina), HCT (hematokryt), PLT (płytki krwi) i kilka pobocznych
a pamiętam że kiedyś dawali inne świstki gdzie między innymi był ALAT
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ