Powerade po dłuższych treningach?
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Masz gorączkę że piszesz o historii czy nie masz pojęcia jaki jest skład np. isostara ?
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
-
- Zaprawiony W Bojach
czy te twoje 200 gram białego sera przed snem powodują że jesteś taki agresywny ???F@E pisze:Masz gorączkę że piszesz o historii czy nie masz pojęcia jaki jest skład np. isostara ?
Tompoz
Tompoz
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Nie jestem agresywny, bezsensu, może zasadniczy co objawia się szorstkością wypowiedzi, ale mam też taki ciężki humor który mnie bawi a ty mi tu o agresywności, nie no...ja?, nigdy!tompoz pisze:czy te twoje 200 gram białego sera przed snem powodują że jesteś taki agresywny ???F@E pisze:Masz gorączkę że piszesz o historii czy nie masz pojęcia jaki jest skład np. isostara ?
Tompoz
pozdro
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
Może zbytu uogólniłem, ale koncepcją dzięki której powstały takie napoje, było dostarczenie węglowodanów i elektrolitów. Węglowodany były tutaj co najmniej równie istotne, dlatego pisanie o tym, że są one zbędne w izotonikach jest dla mnie błędem. Teraz w izotonikach są dodatkowe składniki ponad węglowodany i podstawowe elektrolity, np.: witaminy. Osobiście uważam, że izotonik trzeba sobie dobrać samemu, wypróbowując napoje różnych firm. Jak się je dobierze, czy po cenie, czy po kolorze, to mi za jedno. Wiem też to, że są osoby, które mają różne sensacje żołądkowe po izotonikach o zbyt bogatym składzie, zwłaszcza witaminowym. Dlatego, wg mnie podczas wysiłku powinno się pić napoje o jak najprostszym, najbardziej podstawowym składzie. Ot co.tompoz pisze:Przykro mi to pisać ale naród żyje w ciemności jakiejś. Taki doświadczony forumowicz jak kolega Deck ktorego pamiętam na tym forum od samego początku jak tu zaglodam od 2003 roku piszę że Izotonik wymyslona dla węgli a reszta to dodatki......................... jestem w szoku. Trzeba kolege odesłać do historii Gatorade o której tu wspominał jak Redaktor Naczelny.
A druga sprawa, to nie jestem w cale przekonany, ale nie chce mi się przeliczać, czy w napojach izotonicznych izotoniczność nie jest zachowana tylko względem węglowodanów, a nie węglowodanów i elektrolitów.
-
- Zaprawiony W Bojach
Tompoz co Tobie nie pasuje w mojej wypowiedzi? To ze w USA jest powerade zero albo gatorade low calori albo witaminwater zero?
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
-
- Zaprawiony W Bojach
Ciawaraz pisze:nie wiem jaki powerade jest w pl tutaj w usa powerade ma magnez potas sod wapn oprocz tego witaminy z grupy b mozna go kupic w formi zero kalorii lub standardowej uwazam ze jest duzo lepszy od gatorada no i cena w lato i na jesien gdy przychodzi czas` maratonow mozna go kupic za 59 centow za 1L mam cala lodowke wyladowana tym chyba z 30 butelek w 4 smakach:D
Nie wiem co w tej wypowiedzi jest nie tak??
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
KOMENTARZE
- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
Deck pisze: A druga sprawa, to nie jestem w cale przekonany, ale nie chce mi się przeliczać, czy w napojach izotonicznych izotoniczność nie jest zachowana tylko względem węglowodanów, a nie węglowodanów i elektrolitów.
czekaj, czekaj...
JAKI WPŁYW NA PRĘDKOŚĆ PRZYSWAJANIA MA IZOTONICZNOŚĆ /POD WZGLĘDEM WĘGLOWODANÓW/?
mastering the art of losing. even more.
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
chociażby taki, że stężone roztwory cukrów najpierw muszą być rozcieńczone wodą z organizmu, a potem dopiero wchłonięte.kulawy pies pisze:Deck pisze: A druga sprawa, to nie jestem w cale przekonany, ale nie chce mi się przeliczać, czy w napojach izotonicznych izotoniczność nie jest zachowana tylko względem węglowodanów, a nie węglowodanów i elektrolitów.
czekaj, czekaj...
JAKI WPŁYW NA PRĘDKOŚĆ PRZYSWAJANIA MA IZOTONICZNOŚĆ /POD WZGLĘDEM WĘGLOWODANÓW/?
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Nie do końca to prawda ! Największy wpływ pod względem przyswajania ma roztwór w wodzie, czym więcej płynu w żołądku tym szybciej organizm przyswaja wypity płyn, dla tego w kulturystyce rozpuszcza się standardowy shake z białka i węgli jak 1:2 w pół litrze wody, wtedy taki shake przyswaja się mega szybko, niektórzy rozpuszczają nawet w 0,7l wody.
pozdro
pozdro
-
- Zaprawiony W Bojach
poniżej link do szwajcarskich badań, którym parę lat temu poddano m.in. dostępne w tamtejszym handlu izotoniki:Zbynek pisze: Po co przepłacać, ktoś zapyta. Można przecież łyżkę miodu i szczyptę soli. A jaka jest osmolalność tego roztworu, hę? To izotonik, czy jeszcze hipotonik? A może już hipertonik? W zasadzie od innej proporcji nie umiera się, ale po co się męczyć?
Samemu przygotować z pojedynczych składników? Powodzenia.
http://www.sfsn.ethz.ch/PDF/Mettler_Osm ... SM2006.pdf
pzdr
gl
gl
-
- Zaprawiony W Bojach
chłopie izotonicznośc to steżenie soli mineralnych w napoju ktore musi czy szybko czy wolno sole mineralne wejda ci worganizm do wykorzystania tam ci po chłopsku powiemkulawy pies pisze:Deck pisze: A druga sprawa, to nie jestem w cale przekonany, ale nie chce mi się przeliczać, czy w napojach izotonicznych izotoniczność nie jest zachowana tylko względem węglowodanów, a nie węglowodanów i elektrolitów.
czekaj, czekaj...
Tompoz
Tompoz