Czy już czas na maraton?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Witam
Biegam już prawie 3 miesiące, 3-4 razy w tyg po 8-10km. Zastanawiam się nad startami w przyszłym roku. Zime robie jak najbardziej biegową. Czy wg. Was w przyszłym roku powinienem pobiegać tak ze 2-3 połówki plus jakieś drobne zawody z zakresu 5-10km czy moze już jednak mógłbym zaatakować maraton? Docelowo byłby to któryś z wczesnojesiennych maratonów Poznań/Wawa/Wrocław. Co do przygotowań to wybiore któryś z tu proponowanych planów lub też zasugeruje się ktorąs z ksiązek albo Skarżyńskiego albo Danielsa. Co myślicie?
Biegam już prawie 3 miesiące, 3-4 razy w tyg po 8-10km. Zastanawiam się nad startami w przyszłym roku. Zime robie jak najbardziej biegową. Czy wg. Was w przyszłym roku powinienem pobiegać tak ze 2-3 połówki plus jakieś drobne zawody z zakresu 5-10km czy moze już jednak mógłbym zaatakować maraton? Docelowo byłby to któryś z wczesnojesiennych maratonów Poznań/Wawa/Wrocław. Co do przygotowań to wybiore któryś z tu proponowanych planów lub też zasugeruje się ktorąs z ksiązek albo Skarżyńskiego albo Danielsa. Co myślicie?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Maraton na jesieni na spoko.
Piątki, dyszki, połówki też Ci się przydadzą jako bodźce treningowe i sprawdziany formy.
Piątki, dyszki, połówki też Ci się przydadzą jako bodźce treningowe i sprawdziany formy.
- lubusz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 3:20:14
Tak jak Adam powiedział. Do jesieni masz sporo czasu.
W moim przypadku, od rozpoczęcia przygody z bieganiem (przez pół roku biegałem to co teraz Ty) do pierwszego startu w maratonie, dziś w Dębnie upłynęło 1.5 roku. Jeśli jesteś młodszy niż ja (mam 45 lat ) pewnie rok starczy.
Jeśli dobrze się przygotujesz, a na to potrzeba trochę czasu, bieg maratoński będzie przyjemnością, jak dla mnie dziś w debiucie. Mimo, że przez połowę trasy wichura zwalała z nóg.
Pozdrawiam.
W moim przypadku, od rozpoczęcia przygody z bieganiem (przez pół roku biegałem to co teraz Ty) do pierwszego startu w maratonie, dziś w Dębnie upłynęło 1.5 roku. Jeśli jesteś młodszy niż ja (mam 45 lat ) pewnie rok starczy.
Jeśli dobrze się przygotujesz, a na to potrzeba trochę czasu, bieg maratoński będzie przyjemnością, jak dla mnie dziś w debiucie. Mimo, że przez połowę trasy wichura zwalała z nóg.
Pozdrawiam.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To mnie Panowie bardzo ucieszyliście
zimą sobie ponabijam kilometrów, moze uda się trochę nad szybkością popracować i na jesień maraton
czy takie 15-18 tygodni faktycznie wystarczy na przygotowanie się i na czas poniżej 4h?

- lubusz
- Zaprawiony W Bojach
Ja realizowałem plan 20 tygodniowy, ale do momentu jego realizacji biegałem przez rok 3-4 treningi na tydzień ok. 40 km tygodniowo.
Na początku myślałem o startach na bieżni ( 800 m ), ale "naczelny" namówił mnie na maraton, za co mu dziś dziękuję !
Na początku myślałem o startach na bieżni ( 800 m ), ale "naczelny" namówił mnie na maraton, za co mu dziś dziękuję !
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
z tym nie ma problemu, teraz przy temperaturach 0-5 stopni doskonale mi się biega, problemem jest to że nie moge uwierzyć w to że po tych 16 tyg będe w stanie zrobić 42km, ale mam nadzieje to przyjdzie z czasem
- lubusz
- Zaprawiony W Bojach
Nie tak od razu po 16 tyg. Przed realizacją planu 16-tygodniowego mówiłeś, że chcesz zimą pobiegać. Czyli do maratonu masz minimum 24-30 tyg ( maraton na wiosnę ) Ja jednak zachęcam Cię na pierwszy start jesienią 2011.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.