Pierwszy bieg z pulsometrem
- ruti
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
o boze niezczailem sie :D myslalem ze o cos innego chodzi, jakas nazwa czegos :D
Rower jest pojazdem napędzanym siłą mięśni. Rower jadący pod górę jest pojazdem napędzanym siłą woli...
- ruti
- Rozgrzewający Się
kurcze mialem biegac i zrobic test a niestety mam kontuzje kostki :| minimum tydzien przerwy...
Rower jest pojazdem napędzanym siłą mięśni. Rower jadący pod górę jest pojazdem napędzanym siłą woli...
- ruti
- Rozgrzewający Się
2 tygodnie po skreceniu kostki wyskoczylem na rower
biegac zaczne gdzies w polowie listopada zeby nienarazic sie na powrot kontuzji
z tym tetnem faktycznie mieliscie racje, dzisiaj na jednym mocnym podjezdzie wykrecilem 201 i mysle ze jeszcze wyzej podskoczy (po wyliczeniach sigmy max byl 195)
wprowadzilem nowa wartosc do pulsometru
max 201
waga 73
wiek 22
obliczyl mi strefy na takie:
healt - 111
fitnes - 141
power - 161
myslicie ze jest ok? przypomne ze chce zrzucic wage i poprawic kondycje
biegac zaczne gdzies w polowie listopada zeby nienarazic sie na powrot kontuzji
z tym tetnem faktycznie mieliscie racje, dzisiaj na jednym mocnym podjezdzie wykrecilem 201 i mysle ze jeszcze wyzej podskoczy (po wyliczeniach sigmy max byl 195)
wprowadzilem nowa wartosc do pulsometru
max 201
waga 73
wiek 22
obliczyl mi strefy na takie:
healt - 111
fitnes - 141
power - 161
myslicie ze jest ok? przypomne ze chce zrzucic wage i poprawic kondycje

-
- Zaprawiony W Bojach
Max to max. Jest tylko jedno maksymalne tętno.tylut pisze:Mała uwaga.
Hr max jest rozne przy roznych dyscyplinach sportu. Roznice moga byc duze.
TYlut
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
-
- Stary Wyga
za running for fitness:
Why is my maximum heart rate different for different sports?
Your maximum heart rate will be different in different sports, because you use different muscle groups. Running uses the largest muscle groups in the body and so has usually causes the highest maximum heart rate. If you are cycling, you may experience a maximum heart rate about 5 - 10 beats per minute lower than in running. You should carry out a maximum test for your sport.
choc w moim przypadku w narciarstwie mam wyzszy max heart rate niz w bieganiu. W bieganiu udalo mi sie wyciagnac 193 na nartach 203.
TYlut
Why is my maximum heart rate different for different sports?
Your maximum heart rate will be different in different sports, because you use different muscle groups. Running uses the largest muscle groups in the body and so has usually causes the highest maximum heart rate. If you are cycling, you may experience a maximum heart rate about 5 - 10 beats per minute lower than in running. You should carry out a maximum test for your sport.
choc w moim przypadku w narciarstwie mam wyzszy max heart rate niz w bieganiu. W bieganiu udalo mi sie wyciagnac 193 na nartach 203.
TYlut
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Albo za bieganie.pl: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=15&id=411
"Trzeba też pamiętać o tym, że tętno maksymalne jest indywidualne dla sportu jaki uprawiamy. Na przykład w pływaniu jest niższe niż w kolarstwie, w kolarstwie niższe niż w bieganiu, w bieganiu niższe niż w narciarstwie biegowym. Wszystko zależy od ilości mięśni zaangażowanych w wysiłek. Dlatego chcąc bazować trening na monitorowaniu tętna, należy dla każdej dyscypliny, którą uprawiamy, określić specyficzne dla niej nasze tętno maksymalne."
jest trochę niesciśle - w kolarstwie "płaskim".
"Trzeba też pamiętać o tym, że tętno maksymalne jest indywidualne dla sportu jaki uprawiamy. Na przykład w pływaniu jest niższe niż w kolarstwie, w kolarstwie niższe niż w bieganiu, w bieganiu niższe niż w narciarstwie biegowym. Wszystko zależy od ilości mięśni zaangażowanych w wysiłek. Dlatego chcąc bazować trening na monitorowaniu tętna, należy dla każdej dyscypliny, którą uprawiamy, określić specyficzne dla niej nasze tętno maksymalne."
jest trochę niesciśle - w kolarstwie "płaskim".
- ruti
- Rozgrzewający Się
wlasnie wrocilem z wieczornego biegania, martwi mnie kostka... nadal odczuwam niewielki bol... jak niezniknie w ciagu tygodnia to wybiore sie do lekarza
przedstawiam dane z pulsometru
czas 40 minut
puls avg 157
max 167
kcal 504
healt z - 18 sekund
fitnes z -31 min 7 sek
power z - 8 min 30 sek
mialek kryzys po 20 minutach biego jednak dalem rade, nastepny pojawil sie po 35 ale tez udalo mi sie z nim wygrac
waga 71,5 kg
calkowicie odstawilem kolacje i ogolnie jem tyle co kanarek
przedstawiam dane z pulsometru
czas 40 minut
puls avg 157
max 167
kcal 504
healt z - 18 sekund
fitnes z -31 min 7 sek
power z - 8 min 30 sek
mialek kryzys po 20 minutach biego jednak dalem rade, nastepny pojawil sie po 35 ale tez udalo mi sie z nim wygrac
waga 71,5 kg
calkowicie odstawilem kolacje i ogolnie jem tyle co kanarek