Początki biegania

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
gofer7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie!

Zacząłem biegać. Głównie z powodu pogody wybieram bieżnię. Trening dwa razy w tygodniu. Moim celem jest przebiegnięcie maratonu, oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Daję sobie rok czasu na przygotowania, więc chyba mam dużo czasu :) Teraz kilka pytań:

- ląduję na pięcie, czy powinienem zmienić technikę i lądować na palcach/śródstopiu? Jeżeli tak to czy są jakieś buty pomagające ułożyć stopę w odpowiedni sposób?

- po miesiącu treningu pojawiły mi się problemy z kolanami, czy można coś poradzić na to? Jak ćwiczyć kolana, aby nie bolały?

- czy jest jakaś książka w języku polskich, którą warto kupić na początek?

z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam!
Zapraszam 1, 2 oraz 3
PKO
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1.Jak dla mnie spoko ja też ląduję na pięcie, oczywiście że są takie buty ale też są zbędne, wystarczą porządne buty do biegania.
2. Rozwiązanie to to samo co w odpowiedzi 1 porządne dobre buty.
3. Tak jest Jerzy Skarżyński, o maratonie.

Ja bym na Twoim miejscu wskoczył na 3 treningi tygodniowo. Napisz może o sobie coś więcej waga wzrost obecny poziom kondycji jakieś osiągnięcia itp.

Browser.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2010, 23:53 przez Browser, łącznie zmieniany 1 raz.
gg 3305061
gofer7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki za odpowiedź!

Z 3 treningami nie wyrobię czasowo, max to 2 tygodniowo. Wzrost to 185 cm, waga 90 kg. Jeżeli chodzi o kondycję to biegam 30 minut z prędkością 8 km/h + 15 minut rozgrzewki truchtu. Do tego dochodzą ćwiczenia ogólnorozwojowe na siłowni.
Zapraszam 1, 2 oraz 3
Awatar użytkownika
raaf
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja z mojej strony jeszcze Ci zaproponuję kompleksowe rozciąganie z uwzględnieniem ITB, ćwiczenia mięśni pośladkowych i wzmacnianiem mięśni przednich łydki ;)
No i jeszcze częste wizyty w działach "Zdrowie" i "Kontuzje". Lepiej teraz niż jak ja- po fakcie

Pozdrawiam :)
KB RS SEWO RZESZÓW
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ