Cześć,
Na początku roku zacząłem przymierzać się do biegania.Zmieżyłem sobie wtedy ciśnienie i wszystko było ok 130/90. Miałem wtedy 114kg przy 183cm wzrostu. Najpierw chodzenie, potem marszobiegi a następnie spokojne bieganie ok 15 min 3 razy w tygodniu + duzo chodzenia, roweru etc.
Waga spadła do 103kg więc stwierdziłem, ze chyba czas pobiegać trochę więcej. W ubiegłym tygodniu ruszyłem z planem "10 km dla początkujących - 4 treningi w tygodniu". Wczoraj była okazja, żeby zmierzyć sobie ciśnienie i wyszło 155/80 (4h po treningu). Trochę się przestraszyłem, wiec dziś tez zmierzyłem i jest to samo (dzień bez treningu).
Czy może to być spowodowane zwiększonym wysiłkiem fizycznym?
Pozdrawiam,
Michał
Początki biegania i podwyższające się ciśnienie
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
155/80 to nie jest jeszcze tak źle jest w granicach normy, to się ustabilizuje, zmniejsz obciążenie treningowe i będzie ok...
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- glootech
- Wyga
155/80 to w żadnym wypadku nie jest ciśnienie w granicach normy. Na forum nikt nie jest w stanie stwierdzić, czy jest to wina zwiększonego wysiłku fizycznego. Myślę, że najlepszym pomysłem byłaby wizyta u lekarza.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
155/80 skurczowe ma podwyższone o 20 mmHg od standardów, a rozkurczowe ma w normie, bardziej niebezpieczne jest rozkurczowe niż skurczowe a 20 mmHg jest dopuszczalne bo jest małym odchyleniem, gość ma nadwagę, lat nie wiadomo, może to być spowodowane wysiłkiem większym niż powinien być, czyli albo się przeforsował albo coś jest nie tak, może to np. być początek miażdżycy - to układ hydrauliczny w obiegu zamkniętym minimalna zmiana objętości układu może powodować nadciśnienie, a może to być tylko taki epizod... może , może....
pozdro

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"