Nordic walking - jak egzekwować zasady?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ostatnio bardzo często przy okazji biegów organizowane są marsze Nordic Walking. Pół biedy, jeśli to tylko marsz o przysłowiową "pietruszkę". Zauważyłem jednak, że jeśli są nagrody to bardzo często startują biegacze, upatrując w tym łatwy łup właśnie na te nagrody. wielokrotnie widziałem tego typu "marsze" w ich wykonaniu i ma to niewiele wspólnego z nordic walking.... trochę to dla mnie żenujące, jak widzę takiego walkera, jak ma kijki w górze i biegnie... niestety na trasie nie ma sędziów i nie sposób zdyskwalifikować takich oszustów. Co o tym myślicie i jakie macie propozycje, żeby ukrócić tego typu oszustwa?
Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
PKO
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hmm uprawiam NW od lat chyba 5, wlasciwie teraz juz nie, bo zamienilam kije na buty do biegania ;)
W kazdym badz razie kilka (nascie) imprez NW mam za soba. Ostatnia byla w PL. Tu w Niemczech (i Austri-bo tez kilka razy startowalam) nie ma zadnych zasad, zadnych miejsc najczesciej i nagrod tez nie ma. Jak juz sa to w formie losow. Po zawodach wrzucamy numery startowe do pudla i sierotka losuje. Jeden jedyny raz dostalam za 3 miejsce kubeczek. NW traktowany jest jako sport rekreacyjny a nie wyscigowy. Sa tez takie zawody NW w ktorych wygrywa ten, kto ma czas najblizszy sredniej wszystkich startujacych. Pierwszy raz na zawodach w Pl spotkalam sie z instytucja sedziego i mi nawet szczeka opadla, ze jak mozna w takim "sporcie" sedziowac. A sedziowali dobrze, nawet dostalam zolta kartke ;-)
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zawody (wyścigi) w NW to dla mnie jeszcze większy absurd niż chód sportowy.
Czekam na zawody w sportowym leżeniu na piłce rehabilitacyjnej... :orany:
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Zawody (wyścigi) w NW to dla mnie jeszcze większy absurd niż chód sportowy.
no wlasnie dla mnie tez dlatego mi tak szczeka opadla jak zobaczylam tych sedziow w Pl. Ale z drugiej strony skoro to ludzi motywuje do chodzenia.
Awatar użytkownika
Alexia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bawareczka pisze:Ale z drugiej strony skoro to ludzi motywuje do chodzenia.
Tylko to chyba nie chodzi o motywację do chodzenia, tylko to by chodzenie było chodzeniem a nie bieganiem.

Tak jak bieganie mam być bieganiem a nie jazdą na rowerze.
"Ja biegnę beztrosko, bieg biorę za żart
Lecz ci co żartują zostają gdzieś w tyle."

Blog treningowy

Obrazek
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Proste, jak w chodzie sportowym, jeżeli kijek będzie się wlókł za Walkerem, jeżeli będzie go trzymał w powietrzu to dyskwalifikujesz i już. Poza tym w Nordic-u pierwsza zasada to chód druga to kijki, ja bym przyjął noga razem z kijkiem się powinna przemieszczać w tym samym czasie, na skos lub w parze inaczej dyskwalifikuje.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jacuś pisze:... niestety na trasie nie ma sędziów i nie sposób zdyskwalifikować takich oszustów.
F@E nie doczytales

Alexia chyba powinnam uzyc slowa sport a nie chodzenie albo do poruszania sie, do wyjscia z domu, do ruszenia 4 literz kanapy i zaminienia pilota od TV na kije i to nie bejsbolowe
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja, szczerze powiedziawszy, nie widziałem nigdy sędziów na takich zawodach, tym bardziej, żeby pokazywali kartki! uważam, że dopóki nie wypracuje się jakich konkretnych metod kontroli to będzie masa nadużyć i oszustw...
Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Doczytałem i odpowiedziałem optymalnie... :bum:
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ