Stanik biegowy - zmora nie tylko dużych biustów
Moderator: beata
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Przy sportowcu rzeczywiście poziom zamurowania najważniejszy, ale warto stosować podane w artykule zasady przy doborze biustonosza codziennego.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 46:19
- Życiówka w maratonie: 04:04:57
Hahaha!!! Dokładnie tak samo testowałam.Bawareczka pisze:e tam co tu wybierac i dobierac, ja przymierzylam kilka i poskakalam w nich, wybralam ten, w ktorym moje @@ najmniej sie ruszaly i jestem zadowolona nie potrzeba testow, tabelek i wykresow
Wyszło mi, że PureLime unieruchamia równie dobrze jak słynny Shock Absorber (z myślą o nim szłam na zakupy), a był ciut tańszy i miał wygodniejsze, tradycyjne zapinanie - to były ostateczne kryteria decydujące.
-
- Dyskutant
Hej!
Dopiero zaczynam biegać, więc przyjmijmy, że jeszcze nawet nie wiem czy w tym wytrwam ale zastanawiam się nad stanikiem biegowym. Martwi mnie to, że są dość drogie, więc moje pytanie jest raczej czy jest mi on bardzo potrzebny? Jaka jest różnica pomiędzy zwykłym a sportowym? A drugie pytanie to co jeśli np. biegać teraz jesienią bez stanika, mój rozmiar na to pozwala tylko czy to zdrowo będzie? Na wiosnę chętnie kupię, ale teraz trochę to by było za dużo wydatków, bo jeszcze leginsy i koszulka..
Dopiero zaczynam biegać, więc przyjmijmy, że jeszcze nawet nie wiem czy w tym wytrwam ale zastanawiam się nad stanikiem biegowym. Martwi mnie to, że są dość drogie, więc moje pytanie jest raczej czy jest mi on bardzo potrzebny? Jaka jest różnica pomiędzy zwykłym a sportowym? A drugie pytanie to co jeśli np. biegać teraz jesienią bez stanika, mój rozmiar na to pozwala tylko czy to zdrowo będzie? Na wiosnę chętnie kupię, ale teraz trochę to by było za dużo wydatków, bo jeszcze leginsy i koszulka..
- Bawareczka
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 59'47''
mozesz biegac bez stanika albo w zwyklym jesli masz male piersi. widzialam na zawodach duzo pan bez stanikow. Ja przypuszczam, ze jakbym sobie na to pozwolila to moj biust po miesiacu trningow wygladal by jak u Murzynek w dzikiej gluszy, moze nawet kolor by sie zgadzal
Ostatnio byly w Tchibo staniki sportowe po 59,90 http://www.tchibo.pl/Biustonosz-sportow ... ?dim1=Weis moze jeszcze znajdziesz na pobliskim stoisku Tchibo. Dla mnie one za malo trzymaja ale z mniejszym biustem nie bylo by moze zle.
Jaka jest roznica miedzy zwyklym a sportowym - a taka, ze w sportowym (takim do biegania biust) sie nie rusza a w zwyklym tak. Sa tez sportowe do innych sportow gdzie nie potrzeba takiej amortyzacji i mi takie nie leza ale mysle, ze jak ktos ma duzo mniejszy biust to nie przeszkadza tak bardzo.
Ostatnio byly w Tchibo staniki sportowe po 59,90 http://www.tchibo.pl/Biustonosz-sportow ... ?dim1=Weis moze jeszcze znajdziesz na pobliskim stoisku Tchibo. Dla mnie one za malo trzymaja ale z mniejszym biustem nie bylo by moze zle.
Jaka jest roznica miedzy zwyklym a sportowym - a taka, ze w sportowym (takim do biegania biust) sie nie rusza a w zwyklym tak. Sa tez sportowe do innych sportow gdzie nie potrzeba takiej amortyzacji i mi takie nie leza ale mysle, ze jak ktos ma duzo mniejszy biust to nie przeszkadza tak bardzo.
-
- Zaprawiony W Bojach
jak masz dobry stanik i maly biust to na razie sobie odpusc sportowy
ja przez jakis czas biegalam w zwyklych i jedyny dyskomfort jaki odczuwalam to to ze co jakis czas musialam sobie ramiaczka poprawiac bo mi sie zsuwaly
kupisz go sobie jak uzbierasz kase. ja tez duzego biustu nie mam ale mimo wszystko roznice czuje - jest o wiele wygodniej choc na poczatku troche trudno mi sie w nim oddychalo
ja przez jakis czas biegalam w zwyklych i jedyny dyskomfort jaki odczuwalam to to ze co jakis czas musialam sobie ramiaczka poprawiac bo mi sie zsuwaly
kupisz go sobie jak uzbierasz kase. ja tez duzego biustu nie mam ale mimo wszystko roznice czuje - jest o wiele wygodniej choc na poczatku troche trudno mi sie w nim oddychalo
-
- Dyskutant
dzięki wielkie za te rady! Też myślałam, że mi się nic nie stanie jak przez jakiś czas pobiegam bez, a na wiosnę sobie kupię. Rozmiar 70B więc mi nie przeszkadza w ogóle czy mam czy nie mam a i lubię jak mi nic nie przeszkadza, tak jak piszesz, te ramiączka czy ucisk. To super. Kupuję bluzę i legginsy. Stanik na wiosnę! Obym jeszcze wtedy biegała
- Bawareczka
- Zaprawiony W Bojach
my Cie tu zmobilizujemy
-
- Dyskutant
ja na to liczę!
może jeszcze zrobię małego offa, sporo piszecie przy doborze ubrań o obtarciach itd itp, rozumiem, że to dopiero przy wyczynowym bieganiu? Tak powyżej 10km? :D
Wybaczcie, ale nie bardzo rozumiem jak podkoszulek może obetrzeć.. proszę mi to wyjaśnić, byle nie zbyt obrazowo
może jeszcze zrobię małego offa, sporo piszecie przy doborze ubrań o obtarciach itd itp, rozumiem, że to dopiero przy wyczynowym bieganiu? Tak powyżej 10km? :D
Wybaczcie, ale nie bardzo rozumiem jak podkoszulek może obetrzeć.. proszę mi to wyjaśnić, byle nie zbyt obrazowo
- Bawareczka
- Zaprawiony W Bojach
mnie jeszcze nigdy nic nie obtarlo wiec nie mam w tym temacie doswiadczen. Nie kupuje markowych ciuchow i mimo to jakos mi sie udaje.
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Ja polecam sportowy stanik niezależnie od rozmiaru. Tzn. zależnie od rozmiaru to już stopień upancernienia. Dla mnie różnica ogromna, pomimo zupełnie niedużego rozmiaru (60E/65DD). Bez stanika to już sobie wogóle nie wyobrażam, ale mój biust raczej nie z tych samonośnych, mocno związanych z klatką piersiową. Normalne ceny np. shocków rzeczywiście są wysokie, ale na brytyjskim ebayu można upolować nowe z metkami za parę funtów. Ja się tam zaopatrzyłam.
- pysia222
- Stary Wyga
Hej dziewczyny
Ja bardzo lubie staniki z firmy triumph maja niesamowity wybor i naprawde fajnie trzymaja biust .
Moim ulubionym topem do biegania jest:
http://www.triumph-sport-bh.de/triumph- ... r-top.html
Swietnie trzyma biust , nie obciera i jest bardzo, bardzo wygodny.
http://www.triumph-sport-bh.de/triumph- ... ormer.html
Ten model jest bardzo praktyczny , tez dobrze trzyma biust i nie obciera , ale minusem jest to , ze wystaje z pod koszulki.
http://www.triumph-sport-bh.de/triumph- ... -star.html
Jesli chodzi o ten model to jest bardzo wygodny , nie obciera , swietnie trzyma biust i naturalnie go uklada , ale jesli ktos biega z nadajnikiem do miezenia pulsu to dosc czesto nie ma z niego odczytu.
Bardzo lubie ten stanik tyle , ze w moim przypadku nie sprawdzil sie do biegania .
Nie obciera , jest wygodny , ale nie trzyma dobrze biustu.
Ja bardzo lubie staniki z firmy triumph maja niesamowity wybor i naprawde fajnie trzymaja biust .
Moim ulubionym topem do biegania jest:
http://www.triumph-sport-bh.de/triumph- ... r-top.html
Swietnie trzyma biust , nie obciera i jest bardzo, bardzo wygodny.
http://www.triumph-sport-bh.de/triumph- ... ormer.html
Ten model jest bardzo praktyczny , tez dobrze trzyma biust i nie obciera , ale minusem jest to , ze wystaje z pod koszulki.
Jesli chodzi o ten model to jest bardzo wygodny , nie obciera , swietnie trzyma biust i naturalnie go uklada , ale jesli ktos biega z nadajnikiem do miezenia pulsu to dosc czesto nie ma z niego odczytu.
Bardzo lubie ten stanik tyle , ze w moim przypadku nie sprawdzil sie do biegania .
Nie obciera , jest wygodny , ale nie trzyma dobrze biustu.
18.05.14 mz3athlon (Sprint) - 01:25:32
08.06.14 Elk (Sprint) - 01:26:43
06.07.14 Welzheim (Sprint) - 01:39:42
03.08.14 Ulm (Olimpijski)
moje marzenie - IRONMAN FRANKFURT
08.06.14 Elk (Sprint) - 01:26:43
06.07.14 Welzheim (Sprint) - 01:39:42
03.08.14 Ulm (Olimpijski)
moje marzenie - IRONMAN FRANKFURT
- Boża Krówka
- Rozgrzewający Się
Ja niedawno zakupiłam sobie stanik z Decathlonu Kalenji Sportance 1000 za 130 zł. Mam miseczkę D, więc całkiem sporo ma do trzymania, ale jestem z niego bardzo zadowolona :] Ma szlufki na pulsometr i można go zapinać jak bokserkę. Fajny, polecam
All around the world...
- Sildre
- Rozgrzewający Się
Drogie koleżanki chciałabym zacząć biegać, ale niestety pewne dary natury strasznie fiurgają sobie w tą i w tamtą, że tak powiem. Postanowiłam zatem zakupić stanik sportowy, niestety w mojej miejscowości nigdzie nie mogę dostać ani nawet sprowadzić shock absorbera, a ten słyszałam że jest najlepszy... pozostaje mi internet i najwyżej kilkorazowa wymiana Dlatego chciałam prosić o pomoc znawczynie jaki mniej więcej brytyjski rozmiar powinnam wybrać dla swoich 92cm w obwodzie klatki i 116cm w biuście??
"I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką."
- Paulo Coelho
- Paulo Coelho
-
- Wyga
jeżeli nie masz oporów - sprawdź jeszcze w szmateksie
mi się udało zakupic tam SA w idealnym stanie, moim rozmiarze i za 4 zł. Kiedy go kupowałam nawet nie wiedziałam jakie to cudo i nazwa też nie mówiła mi nic. Potrzebowałam po prostu sportowego topu na gwałt (jakkolwiek to brzmi ).
od tego czasu jeżeli juz jestem w szmateksie to patrzę sobie na dział sportowy i często otwieram oczy ze zdziwienia
mi się udało zakupic tam SA w idealnym stanie, moim rozmiarze i za 4 zł. Kiedy go kupowałam nawet nie wiedziałam jakie to cudo i nazwa też nie mówiła mi nic. Potrzebowałam po prostu sportowego topu na gwałt (jakkolwiek to brzmi ).
od tego czasu jeżeli juz jestem w szmateksie to patrzę sobie na dział sportowy i często otwieram oczy ze zdziwienia
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Sildre, fajnie że chcesz biegać i dobrze, że myślisz od razu o dobrym staniku. Shocka level 4 mogę polecić z czystym sercem, podobnie jak Royce Impact Free. Tutaj masz tabelkę rozmiarów brytyjskich: http://stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html . Czy mierzyłaś się ciasno pod? Jeśli tak to myślę, że mogłabyś zacząć od spróbowania 38FF. Na ebayu często można trafić SA za naprawdę kilka funtów i niektórzy sprzedawcy oferują wymiany/odsyłki tak jak zwykłe sklepy internetowe. Ja swoje sportowe biustonosze mam 100% z ebaya, też nie miałam jak zakupić stacjonarnie, a mieszkam niby w europejskiej stolicy.Sildre pisze:Drogie koleżanki chciałabym zacząć biegać, ale niestety pewne dary natury strasznie fiurgają sobie w tą i w tamtą, że tak powiem. Postanowiłam zatem zakupić stanik sportowy, niestety w mojej miejscowości nigdzie nie mogę dostać ani nawet sprowadzić shock absorbera, a ten słyszałam że jest najlepszy... pozostaje mi internet i najwyżej kilkorazowa wymiana Dlatego chciałam prosić o pomoc znawczynie jaki mniej więcej brytyjski rozmiar powinnam wybrać dla swoich 92cm w obwodzie klatki i 116cm w biuście??