Biegam 1 miesiac co dalej?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

i zapanowała prawnomyślność ;-)

A tak na poważnie -

Interwały - to specyficzny bodziec biegowy... konieczny... ale na pewno nie komuś kto ma przetruchtany pierwszy miesiąc... i zamierza przygotowywać się do maratonu...

Ogólnie - gdybym zaczynał teraz bieganie ;-) to zaczął bym od planu do półmaratonu...-> zaplanował bym jakiś
fajny bieg na wiosnę ;-) ... międzyczasie zaliczając np. jakieś 10km na sylwestra ;-) albo jeszcze zanim wiosna się dobrze rozkręci...

Jeśli chcesz przebiec maraton JUŻ to po planie na półmaraton (i po dobrym starcie) - zaczął bym realizować jakiś 3-4 miesięczny (16-24 tygodniowy) plan treningowy pod maraton... - Jesienią na start wybrał bym Poznań lub Warszawę (raczej Poznań... ale to już do wyboru i do zgrania z terminarzem) :-)

No i biegał bym... - ot według planu i cieszył się tym że z miesiąca na miesiąc idzie to coraz lepiej, szybciej i przyjemniej...

Jeśli z maratonem się nie spieszy - zrobił bym kilka planów na 10km... każdy zakończony startem i sprwadzeniem swojego wyniku czy to na 5 czy na 10km ;-) ot - zbudować troszkę "szybkości"... - a na maraton zaczął bym się przygotowywać "zgodnie ze sztuką" od przyszłorocznego października/listopada, przeznaczając zimę na rozbudowanie kilometrażu pod maraton właśnie (ale na bazie już zbudowanej "formy")
Szymon
Obrazek
PKO
melodia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 52,46
Życiówka w maratonie: 3:32:29

Nieprzeczytany post

tutaj są moje treningi:
http://www.endomondo.com/workouts/user/410372
Pierwszy trening 10 września 2010 2,5km, dzisiaj biegam 2-3 razy w tygodniu pomiędzy 6,5 a 10km. Najdłuższe wybieganie 13,1km.
Średnie czasy osiągam pomiędzy 5:16min/km a 5:40min/km.
10 kilometrów nie stanowi już problemu.
Zastanawiam się nad wprowadzeniem interwałowych przebieżek.
Do maratonu wogóle mi się nie śpieszy, jak będę gotów to pobiegnę - choćby za rok czy dwa lata.
Biegam wg swojego planu polegającego na bieganiach 2-3 razy w tygodniu po 6,5 do 8km oraz 1x w tygodniu dłuższe bieganie które co tydzień zwiększam o 1km.
Do tego robię ćwiczenia na siłowni na niewielkich obciążeniach.
melodia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 52,46
Życiówka w maratonie: 3:32:29

Nieprzeczytany post

Wczoraj przebiegłem pierwszy raz 15km w czasie 1:26:00.
Nie czułem zbyt wielkiego zmęczenia, trochę nogi ciężkie, tempo jednak zbyt wolne uważam.
Zastanawiam się co zrobić aby zyskać szybkość na takim dystansie, jaki trening wprowadzić w celu zyskania szybkości?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ