porada w sprawie pulsometru

Awatar użytkownika
tregon
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:21
Życiówka w maratonie: 3:54:30

Nieprzeczytany post

Witam grono biegaczy.
Podjąłem decyzję wrócić do sportu, choć bieganie nie było moją dyscypliną. Jako cel postawiłem przed sobą ukończenie maratonu. Rozpocząłem treningi w oparciu o program 24-tygodniowy ...

mam tu wielką prośbę, o pomoc w wyborze pulsometru... wydaje mi się, że będzie on dla mnie ważniejszy od ilości pomiarów okrążeń .... na początek chciałbym kupić coś niedrogiego i nie wiem czy wybierać portale aukcyjne czy sklepy

mój budżet na teraz to kwota ok. 100 PLN - choć wolałbym kupić jak najtaniej jakiś podstawowy,ale sprawdzony, żeby potem w razie co kupić sobie jakiś bardziej profesjonalny ...

liczę na Waszą pomoc ... będzie to cegiełka do mojego celu jakim jest maraton

pozdrawiam

Robert
mój blog biegowy

komentarze do bloga

nigdy nie jest a późno, aby postawić pierwszy krok do przodu ...

10 km -> 09.09.2012 r. - Lublin - 48:21
półmaraton -> 18.08.2012 r. - Krasnystaw - 1:52:05
maraton -> 08.06.2013r. - Lublin - 3:54:30
PKO
Awatar użytkownika
Stormrider
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0h37min15sek
Życiówka w maratonie: 3h05min32sek

Nieprzeczytany post

Witaj. Co do pulsometru do 100zł to mam nie najlepsze wspomnienia. Gubiły sygnał, albo pokazywały dziwne wskazania. najlepszy z tych tanich wydaje mi się TCM ze sklepów "tchibo". Miał kodowany sygnał więc nie kłócił się z innymi, ale padł mi gdy przebiegałem na maratonie przez matę od czipów. Teraz mam polara i jestem z niego zadowolony. Proponowałbym dozbierać trochę kasy i kupić najtańszego nawet polara, niż wydawać pieniądze na sprzęt "no name". Lepiej wydać raz więcej niż kilka razy mniej, może wyjść drożej.
10k- 00:35:06 Poznań Maniacka 10, 2017 r.
HM - 01:19:45 Poznań Półmaraton, 2017 r.
M - 02:58:20 Poznań Maraton, 2016 r.
1/4 IM - 02:19:14 Ośno Triathlon Weekend 2016 r.
1/2 IM - 05:00:44 Super League Triathlon Poznań 2018 r.
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Stormrider pisze:Witaj. Co do pulsometru do 100zł to mam nie najlepsze wspomnienia. Gubiły sygnał, albo pokazywały dziwne wskazania. najlepszy z tych tanich wydaje mi się TCM ze sklepów "tchibo". Miał kodowany sygnał więc nie kłócił się z innymi, ale padł mi gdy przebiegałem na maratonie przez matę od czipów. Teraz mam polara i jestem z niego zadowolony. Proponowałbym dozbierać trochę kasy i kupić najtańszego nawet polara, niż wydawać pieniądze na sprzęt "no name". Lepiej wydać raz więcej niż kilka razy mniej, może wyjść drożej.
To nie do końca prawda. Ja miałem tego http://allegro.pl/profesjonalny-pulsome ... 97626.html niedrogi, miałem go jakiś czas, żadnych problemów, sygnału nie tracił, potem go odsprzedałem koledze i jemu też trochę służył, też bez problemów. Na początek idealny, tani i ma wszystkie potrzebne bajery, poza interwałami. Naprawdę warto.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Awatar użytkownika
raaf
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Polecam Sigmę Pc 15. 130 PLN. Wiem że więcej niż twój limit, ale wg mnie warto . Za tą cenę otrzymujesz dużą jakość;)
Zalety- dokładny pulsometr - 1 raz przez ok. 10s pokazywał mi jakąś bzdurną wartość HR (ale chyba miałem wtedy jakieś dodatkowe pobudzenia komorowe ;) ),
Wady- brak podświetlania tarczy, obsługa wymagająca ciągłego wchodzenia/wychodzenia/potwierdzania różnych menu. Po kilku miesiącach więcej grzechów nie pamiętam.

Pozdrawiam.
KB RS SEWO RZESZÓW
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

raaf pisze:Polecam Sigmę Pc 15. 130 PLN.
Wady- brak podświetlania tarczy
Przecież ta Sigma Pc 15 ma podświetlanie tarczy, wiem bo miałem. Poza ładnym wyglądem nie warta ceny. Podstawowa wada to to, że nie można używać funkcji stopera bez opaski od HRM.
Po prostu gdy nie ma sygnału z opaski nie działają żadne funkcje, co go wg mnie całkowicie dyskwalifikuje.
Awatar użytkownika
tregon
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

po podpytaniu miejscowych kolegów postanowiłem kupić sobie podstawowy model Kelnji z Decathlonu - model 100 (koszt 80 PLN)

pulsometr wskazuje tętno, ma stoper, i podświetlenie ... na razie więcej mi nie potrzeba...

wczoraj go wypróbowałem, ale że nigdy nie korzystałem z tego typu urządzeń nie wiedziałem jak sprawdzić czy wskazuje prawidłowo - biegam, a właściwie truchtam drugi tydzień i tętno miałem pomiędzy 130-160... nie wiem czy dobrze czy źle, ale być może za luźno założyłem pasek

dziś rano dopasowałem rano pasek i sprawdziłem spoczynkowo - pokazywało tętno 60-66

ogólnie sprzęt oceniam pozytywnie i na moje potrzeby wystarczające.

teraz pytanie - jakie tętno ustawić w zakresie pracy aby trening był prawidłowy - trenuję 2 tydzień ...
pozdrawiam ...
mój blog biegowy

komentarze do bloga

meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak to prawidłowy trening...? Napisałeś w pierwszym poście, że biegasz wg planu maraton 24 tyg., więc prawidłowy trening to realizowanie wytycznych planu. Chociaż może być Ci ciężko z realizacją planu skoro biegasz od dwóch tygodni. Sam nie jestem weteranem biegania, ale przed takim planem na maraton to trochę doświadczenia i wybieganych kilometrów by się przydało, chociaż pewnie wyjątki się zdarzają, może dasz radę. W każdym razie powodzenia życzę.
Awatar użytkownika
tregon
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

tak to wychodzi jak jest się "zielonym" w temacie i nie wie jak dokładnie opisać co się chce przekazać ...

jako prawidłowy trening miałem na myśli to, w jakim przedziale tętna powinien odbywać się trening aby został przeprowadzony prawidłowo....

realizuję plan 24-tygodniowy, gdzie pierwsze bieganie to było 5 minut biegu 3 minuty truchtu i tak 4 razy .... idę zgodnie z planem, weryfikując co nieco obciążenie - dokładam minutkę lub dwie do jednej części treningu

dlatego moje pytanie padło - jakie tętno powinno być podczas treningu w pierwszym okresie treningowy, jeśli wcześniej bieganiem się człowiek nie zajmował ..

pozdrawiam
mój blog biegowy

komentarze do bloga

Awatar użytkownika
Jard
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pulsometr mam od tygodnia (też Kalenji, tylko szarpnąłem się na nieco wyższy model - raczej z "podobania się" niż uzasadnionej potrzeby). Moja wiedza o używanie tego urządzenia pochodzi na razie z sieci:

http://jak-biegac.pl/jak-biegac-z-pulsometrem-czesc-1

Po pierwsze więc trzeba wyznaczyć własne tętno maksymalne (wzór). Posiadając pulsometr będziesz mógł kontrolować tętno i regulować wysiłek, tak aby utrzymywać się w zakresie wymaganym przez plan treningowy (zalecany zakres w stosunku do wartości tętna maksymalnego). Dzięki temu trening będzie najbardziej racjonalny i efektywny. Być może wybrany przez Ciebie trening dla początkujących nie operuje pojęciem tętna, jednak bardziej zaawansowane programy już tak.
Ja spróbowałem zakresu 60-70 % w celu zbicia wagi - w moim przypadku to raczej wolne truchtanie ( tempo ok. 8 min/km).
Awatar użytkownika
raaf
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

meszka pisze:
raaf pisze:Polecam Sigmę Pc 15. 130 PLN.
Wady- brak podświetlania tarczy
Przecież ta Sigma Pc 15 ma podświetlanie tarczy, wiem bo miałem. Poza ładnym wyglądem nie warta ceny. Podstawowa wada to to, że nie można używać funkcji stopera bez opaski od HRM.
Po prostu gdy nie ma sygnału z opaski nie działają żadne funkcje, co go wg mnie całkowicie dyskwalifikuje.
No racja, podświetlenie działa ;) Spojrzałem na instrukcję;) :bleble:

A stoper? Spokojnie można go uzywać bez opaski. Trzeba wcisnąć jeden z dolnych przycisków i wejść w menu "time" a dalej już normalnie "stopwatch", "lap time"... a HR pokazuje jako "0". Wiem bo mam go już miesiąc ;) - poza tym brzydki jest jak noc :)
KB RS SEWO RZESZÓW
Awatar użytkownika
ja_arek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sigma PC-15 to bardzo dobry pulsometr godny polecenia w swoim przedziale cenowym. Solidnie wykonany.
Dla mnie jego wadą jest to, że nie wyświetla godziny w czasie biegu lub jednocześnie total time i lap time np.
Mimo to uważam, że Sigma ta jest na tyle udana, że krok w przód jaki ewentualnie warto wykonać to dopiero poziom pulsometrów z GPS
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ