Narty biegowe

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie znalazłem wątku w tym temacie, a ostatnio szukam informacji o rodzajach nart, doborze, sklepach i wszystko jest jakoś porozrzucane nie poukładane po necie. Może tutaj ktoś ma wiedze i powie mi:

Jakie narty do nieprzygotowanych tras w terenie pagórkowatym?

Jak dobrać długość nart i kijów?

Gdzie można znaleść dobrze wyposażony sklep i profesjonalną obsługą?
PKO
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

No tak brakuje tego. Kiedyś lekko liznołem temat: http://bieganie.pl/index.php?cat=32&show=1&id=1007
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
 właśnie dzięki mojemu umysłowi".
Awatar użytkownika
merlin
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3:30:23

Nieprzeczytany post

Biegam na nartach do dwóch sezonów. Według mnie na nasze warunki zostaje tylko bieganie klasykiem z powodu braku przygotowanych tras. Narty (waxless) i buty mam Rossignola, kije Salomona. Uważam, że amator powinien kupić sprzęt tani, frajda jest i tak niesamowita. Buty muszą być troszkę za duże, narty mam 15 cm dłuższe niż urosłem, kije wchodzą pod pachę :).
Ze sklepami jest trudno, wybór nawet w sezonie w Warszawie jest ubogi (nie wiem jak w innych regionach). Według mnie warto kupić biegówki i śmigać dla samej przyjemności jaką sprawia ta forma rekreacji :) Biegałem trochę na przygotowanych trasach w Austrii i u Włochów i to dopiero jest zabawa :)
Ze sportowym pozdrowieniem,
Michał Szerling
[url]http://trifit.pl[/url]
Awatar użytkownika
bestia szos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Narty biegowe ale tzw śladówki
Awatar użytkownika
Renata
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bogil pisze:Nie znalazłem wątku w tym temacie, a ostatnio szukam informacji o rodzajach nart, doborze, sklepach i wszystko jest jakoś porozrzucane nie poukładane po necie. Może tutaj ktoś ma wiedze i powie mi:

Jakie narty do nieprzygotowanych tras w terenie pagórkowatym?

Jak dobrać długość nart i kijów?

Gdzie można znaleść dobrze wyposażony sklep i profesjonalną obsługą?
Co do pytania nr 1 to uważam, że tak jak radzi bestia szos, czyli narty śladowe z okrawędziowaniem.
Na pyt. 2 i 3 powinieneś znaleźć odpowiedź w dziale Sprzęt -> tutaj.
Pozdrawiam,
Renata
http://renataidarek.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

merlin pisze:Biegam na nartach do dwóch sezonów. Według mnie na nasze warunki zostaje tylko bieganie klasykiem z powodu braku przygotowanych tras. Narty (waxless) i buty mam Rossignola, kije Salomona. Uważam, że amator powinien kupić sprzęt tani, frajda jest i tak niesamowita. Buty muszą być troszkę za duże, narty mam 15 cm dłuższe niż urosłem, kije wchodzą pod pachę :).
Ze sklepami jest trudno, wybór nawet w sezonie w Warszawie jest ubogi (nie wiem jak w innych regionach). Według mnie warto kupić biegówki i śmigać dla samej przyjemności jaką sprawia ta forma rekreacji :) Biegałem trochę na przygotowanych trasach w Austrii i u Włochów i to dopiero jest zabawa :)
He ja kupiłem w Intersporcie na wyprzedaży zestaw kije-buty-wiązania i narty za 350 zł i byłem w szoku.
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
wilam
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Narty biegowe oprócz podziału na narty do stylu łyżwowego i tzw klasyka dzielą się także w zależności od przeznaczenia.
Są narty dla tych, którzy się ścigają i są to narty bardzo wąskie ok 4 cm.
Są narty do normalnej jazdy (raczej stylem klasycznym) o szerokości ok 5 cm. Można na nich sobie poczłapać po lesie ale jak będziemy chcieli i siły nam pozwolą, a większości uczestnikom tego forum powinno wystarczyć, możemy na nich także pobiegać.
Są także narty, ktore ostatni cieszą się coraz większa popularnością czyli backcountry. Narty szersze bo ok 6 cm, czasami dosyć mocno taliowane. Pozwalają one na wycieczki narciarskie w niezbyt strome góry. Można się na nich poruszać nawet w mniej stromych partiach Tatr. A co najważniejsze można na nich zjeżdżać i przy odrobinie wprawy nawet skręcać.

Po więcej informacji zapraszam do dzialu biegowki na portalu http://www.freesports.pl
I do naszego sklepu: http://www.sklep.freesports.pl/narty-c-1_2_3.html
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

Właśnie o takie info mi chodziło. Dzięki wilam, świetna strona.

Dla mnie najlepsze będą backcountry.
Awatar użytkownika
marsowa
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czy ktoś posiada jakąś wiedzę nt. uzupełnienia treningu biegowego biegówkami? Mam zamiar rozpocząć przygotowania do maratonu na poniżej 3 h. Popatrzyłem sobie trochę plan Skarżyńskiego i generalnie widzę, że realizując go, np w styczniu przy objętości 100 km tygodniowo, to raczej nie mam szans ani na biegówki ani na zjazdówki. A bym chciał... Ma ktoś jakiś pomysł albo lepiej doświadczenie? By wydaje mi się, że biegówki to dobrze na siłę będą wpływać ...
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

merlin pisze: narty mam 15 cm dłuższe niż urosłem,
Nie wolno udzielać takich rad. Narty śladowe mogą mieć różne szerokości i to od szerokości narty zależy, jaka długość dobrać.
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wg. mnie jest to dobra alternatywa dla siły biegowej tym cenniejsza, że wyrabiasz jeszcze łapy. Dodatkowo wzkazane dla kontuzjogennych biegaczy.
MarsowA na Straconce wraz z chlopakami z Igosportu uruchamiamy trasa biegówkową - taka gdzie jest ślad robiony machiną, więc zapraszam na wspólny trening.
Awatar użytkownika
marsowa
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jarkovsky pisze:Wg. mnie jest to dobra alternatywa dla siły biegowej tym cenniejsza, że wyrabiasz jeszcze łapy. Dodatkowo wzkazane dla kontuzjogennych biegaczy.
MarsowA na Straconce wraz z chlopakami z Igosportu uruchamiamy trasa biegówkową - taka gdzie jest ślad robiony machiną, więc zapraszam na wspólny trening.
Będzie trasa na Straconce? Fajnie. Może się pojawię. Generalnie to raczej będę biegać koło siebie, po praktycznie u mnie są odśnieżone i nieposypane trasy zaraz koło domu, plus pola naprzeciwko U. Gminy w Jaworzu, gdzieś ktoś robi ślad (czasami jestem to ja w nocy z czołówką), a oprócz tego, to gmina w tym roku zrobiła 2 kilometry chodnika przez pola i tam też będzie extra teren. Generalnie, to uważam że w Jaworzu mogłoby powstać centrum biegów narciarskich ;-)
Awatar użytkownika
merlin
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3:30:23

Nieprzeczytany post

bansen pisze:
merlin pisze: narty mam 15 cm dłuższe niż urosłem,
Nie wolno udzielać takich rad. Narty śladowe mogą mieć różne szerokości i to od szerokości narty zależy, jaka długość dobrać.
No to ja poproszę o taką informację - następnym razem kupię według tych wskazówek.
Ze sportowym pozdrowieniem,
Michał Szerling
[url]http://trifit.pl[/url]
Awatar użytkownika
kub44
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: 3:48:00

Nieprzeczytany post

Też sobie kupię. Jak wszyscy sobie kupimy narty biegowe to zapewne nie będzie śniegu, co umożliwi normalne biegane :hej:
5km-19:04 10km-39:46 maraton-3:48:21
Awatar użytkownika
marsowa
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kub44 pisze:Też sobie kupię. Jak wszyscy sobie kupimy narty biegowe to zapewne nie będzie śniegu, co umożliwi normalne biegane :hej:
A tak przy okazji. Mam do sprzedania zestaw dla początkującego: narty Fischer XC Summit Crown na 174 cm wzrostu mniej więcej, wiązania Salomon Pilot, buty męskie Salomon rozmiar 42, sznurowane. Zestaw używany dwa razy, nówka sztuka nie śmigany. Nie wiem czy mogę na forum sobie taką nachalną reklamę uprawiać, ale tanio sprzedam (400 pln). Jakby co, to kontakt na priv albo przez maila marsowa(@)gazeta.pl Zrobię zdjęcia, to będę mógł przesłać osobie zainteresowanej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ